kuvituskuva

Menestyvä yritys, jonka omistaja voi hyvin ja jossa työskentelee myös tyytyväisiä työntekijöitä. Tämä on monen yrittäjän hyvä tavoite.

Yllättävän suureksi avuksi tämän tavoitteen saavuttamisessa on yksi tärkeä taito ja ominaisuus: myötätunto.

Miksi niin pehmeältä kuulostava taito on niin tärkeä kovassa yritysmaailmassa ja muutenkin työelämässä?

”Myötätunto on työelämän ydinkysymys. On kyse siitä, kuinka jokainen kohdataan ja kuinka toimimme yhteen. Työpaikalla myötätunto on ydinväylä sen osoittamiseksi, että olet arvokas.”

Näin sanoo Anne Birgitta Pessi, joka on tutkinut myötätunnon ja itsemyötätunnon merkitystä jo vuosia. Pessi on mukana 13.11. järjestettävässä Yrittäjän Luontoillassa, jossa hän puhuu myötätuntotaidoista ja niiden tietoisesta hyödyntämisestä.

Myötätuntoa voi osoittaa arvostavalla tavalla

Myötätunnossa ei ole kyse paapomisesta. Pessi korostaa, että töissäkään ei saa tarjota myötätuntoa tai myötätunnon tekoja väkisin, ellei toinen halua tukea tai apua. Myötätuntoinen voi ja pitää olla arvostavalla tavalla.

”Esimiesten vastuu on suuri, mutta niin on myös jokaisen meistä. Toisaalta herkästi ajatellaan, että myötätunto liittyy vain yksilöiden kohtaamisiin. Tosiasiassa se liittyy koko työyhteisön kulttuuriin ja rakenteisiin. Ne joko tekevät myötätunnon osoittamisen mahdolliseksi tai estävät sitä.”

Pessi kertoo, että jos työpaikan ilmapiiri on myötätuntoinen, se edistää tutkitusti työhyvinvointia.

Pidä huolta myös itsestäsi

Toisista välittämisen lisäksi pitää välittää itsestäänkin: myös omasta jaksamisesta on pidettävä huolta. Jos yrittäjän hyvinvointi vähenee, se heijastuu myös yrityksen menestykseen.

Anne Birgitta Pessi sanoo, että ilman hyvinvointia ja itsemyötätuntoa ei pysty myöskään myötätuntoon toisia kohtaan.

”Huomaatko, miten voit? Jos vaikkapa väsymyksesi herättää myötätuntoa ja lempeyttä itseäsi kohtaan, maltatko nukkua enemmän? Työelämä on maraton, ei sprinttilaji.”

Tule kuulemaan lisää!

Yrittäjän Luontoillassa ajatuksia vuorovaikutuksesta ja inhimillisestä kohtaamisesta valottavat myös työterveyspsykologi Tanja Lappi Heltistä sekä siistijä ja toimitusjohtaja Saana Tyni Koti Puhtaaksi Oy:stä. Tilaisuuden juontaa Lauri Salovaara ja sen järjestävät yhteistyössä Suomen Ekonomit, Tekniikan Akateemiset ja lakipalveluyritys Fondia.

Maksuton iltatilaisuus on tarkoitettu kaikille Suomen Ekonomien ja TEKin yrittäjille sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille jäsenille. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla ja sen jälkeen on tarjolla cocktailit.

Jos et pääse paikalle, voit myös ilmoittautua LiveStreamiin ja seurata tilaisuutta livenä verkossa.

Ilmoittaudu mukaan tai seuraamaan live-lähetystä tästä linkistä!

Teksti Arja Kuittinen