Kirjallisuuspalkinnon esiraatiin tuli tällä kertaa ennätysmäärä hyviä hakemuksia. Kiitos kaikille mukaan hakeneille ekonomi- ja kylterijäsenillemme.

Kilpailun esiraati lukee ja puntaroi kesän aikana kaikki kilpailuun ilmoitetut kirjat ja valikoi niistä palkintoehdokkaat. Sen jälkeen erillinen palkintoraati arvioi finalistit, jotka ovat selvillä syksyllä. Kirjallisuuspalkinto julkistetaan ja palkinnot jaetaan alkuvuodesta 2021.

Nyt valittuun esiraatiin haettiin monipuolista kokemusta, näkemystä ja osaamista. Pian luku-urakkansa aloittavat esiraatilaiset kertovat keitä ovat ja miksi bisneskirjojen lukeminen kannattaa.

Esiraati 2020

Kirjallisuuspalkinnon esiraati 2020

Rasmus Harmaala, kylteri, Vaasan yliopisto

Kuka olen?
Opiskelija, yrittäjä ja sijoittaja.

Miksi bisneskirjoja kannattaa lukea?
Maailma on rakennettu tukemaan liiketoimintaa, mitä paremmin ymmärrät liiketoimintaa, sitä paremmin ymmärrät myös ympärilläsi tapahtuvia asioita.

Mikko Järveläinen, KTM, Nordea

Kuka olen?
Vuonna 2017 Oulun yliopistosta valmistunut ekonomi. Viimeiset kolme vuotta on vierähtänyt rahoitusalalla Nordeassa. Työskentelen pankin Advisory & ECM -yksikössä, joka osana Investment Banking -osastoa keskittyy suurten yritysten M&A ja pääomamarkkinatransaktioihin.

Vapaa-ajalla aika kuluu perheen, urheilun ja lukemisen parissa. Kirjallisuudessa kiinnostuksen kohteena on jo vuosien ajan ollut psykologia ja bisneskirjallisuus – luen pääosin ’kuivaa’ faktakirjallisuutta, kaunokirjallisuus on pienessä roolissa meidän kodin kirjahyllyssä. Näiden lisäksi vuosittain on tavoitteena opetella jokin uusi taito, joka tänä keväänä ja kesänä on ollut koodaaminen.

Mikä bisneskirjoissa kiinnostaa ja miksi niitä kannattaa lukea?
Yksinkertaistaen voisi sanoa kaksi asiaa: uusien näkökulmien saaminen sekä omien ajatusmallien haastaminen. Omat ammatilliset kiinnostuksen kohteet ovat vahvasti liike-elämään ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä – bisneskirjat kulkevat näiden kanssa käytännössä käsikädessä. Näen itse kirjat ikkunana päästä näkemään miten esimerkiksi legendaarinen Ed Catmull on kehittänyt Disneyn kulttuuria, tai Suomessa Saska Saarikosken johtamista käsittelevä kirja Henrik Dettmanista. Kirjat on tähän lähes ainut mahdollisuus, ainakin meille kenellä ei ole pikavalinnassa Catmullin puhelinnumeroa. Sijoittamisen puolella on tullut konkreettisesti säästettyä aika monta euroa sillä, että tuli luettua sekä Benjamin Grahamin että Warren Buffetin tuotantoa hyvissä ajoin ennen kuin säästäminen kasvoi kympeistä isompiin mittaluokkiin.

Juhani Kauhanen, KTM, tietokirjailija

Kuka olen?
Olen toiminut teollisuudessa ja palvelualoilla asiantuntijana sekä keski- ja ylimmän johdon tehtävissä. Olen toiminut päätyöni ohella maamme eri korkeakouluissa kuudella eri vuosikymmenellä opettajana. Osaamisalueeni on johtaminen ja erityisesti henkilöstöjohtaminen. Olen myös kirjoittanut yksin tai muiden kanssa kolmekymmentä tietokirjaa johtamisen eri osa-alueilta.

Miksi bisneskirjoja kannattaa lukea?
Bisneskirjat parhaimmillaan tarjoavat useinkin paljon uusia ajatuksia ja ratkaisumalleja ajankohtaisiin haasteisiin. Niiden lukeminen laajentaa ja syventää lukijan tietopohjaa monimutkaisiinkin tilanteisiin, joihin harvoin on olemassa helppoja tai yksinkertaisia ratkaisuja.

Tanja Piha, Head of Outbound Sales, Greenstep

Kuka olen?
Tanja Piha, Greenstepin myyntijohtaja ja Akateemisen Kirjakaupan Business Breakfast- aamujen perustaja 

Miksi bisneskirjoja kannattaa lukea?
Olen aina rakastanut kirjoja ja luen paljon. Ammattikirjallisuuden avulla laajennan ymmärrystäni ja pysyn kärryillä siitä, mihin maailma on menossa. Ammattikirjallisuuden avulla kehitän osaamistani ja ymmärrystäni. Parhaat ammattikirjat tekevät minusta paremman ja koen, että pystyn hyödyntämään oppeja omassa työssäni.

Merja Suhonen, Senior Service Designer, Kone Oyj

Kuka olen?
Kun valmistuin neljä vuotta sitten tietojärjestelmätieteen ekonomiksi Turun kauppakorkeakoulusta, löysin tieni bisneskirjojen pariin kehittääkseni ja ylläpitääkseni ammatillista osaamistani. Aloitin ekonomiurani Sveitsissä rakennusalalla toimivan Hiltin globaalilla IT -osastolla. Vuoden 2019 alussa tein horisontaalisen hypyn urallani ja siirryin KONEen design -organisaatioon Espooseen palvelumuotoilijan tehtäviin. Miten IT -ekonomista tuli palvelumuotoilija? Miettiessäni hyppyä kohti tuntematonta luin kesän 2018 aikana noin 20 kirjaa palvelumuotoilusta eli otin täydennyskoulutuksen omiin käsiini. Metodologian ja parhaiden käytäntöjen opiskelusta on ollut nykyisessä työssäni valtavasti apua. Kehitin myös hyvän rutiinin bisneskirjojen lukemiseen. Nykyään asetan vuositasolla tavoitteeksi lukea tietyt kirjat, joiden koen tukevan sen hetken kehitystavoitteitani. Jätän lukulistalla tilaa myös spontaaneille mielenkiinnonkohteille.

Miksi bisneskirjoja kannattaa lukea?
Bisneskirjoja lukemalla voit sekä syventää substanssiosaamistasi että kasvattaa yleissivistystäsi. Tästä oppimisstrategiasta käytetään nimeä T-shaped skills. Mitä enemmän on horisontaalista osaamista syvällisen osaamisen tukena, sitä luovempia ideoita syntyy. Teoreettisemmatkin bisneskirjat sisältävät usein paljon käytännön esimerkkejä eli ne tukevat erilaisia oppimistyylejä.

Heli Törrönen, Myyntijohtaja, Sanoma Media Finland

Kuka olen?
Olen asiakkuuksien, markkinoinnin ja myynnin johtamisen moniottelija, jonka sydän sykkii vahvaan asiakasymmärrykseen, digitalisaatioon ja dataan perustuvalle liiketoiminnan ja johtamisen kehittämiselle. Minulla on yli 20 vuoden kokemus asiantuntijaorganisaatioiden johtamisesta ja tänä aikana minulla on ollut etuoikeus olla toteuttamassa lukuisia muutosjohtamisen kokonaisuuksia, joissa on rakennettu täysin uusia tapoja toimia, kehitetty uusia palvelukokonaisuuksia ja uudistettu organisaatiorakenteita. Useimmat kehityshankkeet ovat nojanneet digitalisaation, datan, analytiikan ja ylipäätään teknologisen kehityksen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Itselleni kuitenkin kaikkein tärkeintä on aina huolehtia ihmisen johtamisesta, innostamisesta ja viestinnästä sillä teknologia on mahdollistaja ja ihminen on muutoksen tekijä.

Miksi bisneskirjoja kannattaa lukea?
Bisneskirjat tarjoavat kompaktissa muodossa hienon kanavan osaamisen ja ajattelun kehittämiseen. Kirjoittajat ovat alansa ammattilaisia, jotka paitsi tarjoavat viimeisintä tietoa tuovat mukaan myös oman tapansa tarkastella asioita. Yhdistämällä tätä omaan kokemukseen syntyy parhaita oivalluksia. Ja itse kirjan tarjoaman sisällön lisäksi, kirjoittajat tarjoavat usein valtavan määrän vinkkejä ja linkkejä aiheeseen liittyviin muihin sisältöihin kattavan lähdeluettelon muodossa. Oikotie tiedon lähteille! Kirjan lukeminen on rauhoittava kokemus, joka auttaa keskittymään – ja lukeminenhan on aina myös hauskaa.  Vaikka digitaalisten kanavien rooli tiedon lähteenä on kasvanut- ja tulee kasvamaan myös jatkossa – uskon kuitenkin, että hyvin kirjoitetuille bisneskirjoille on vahva tilaus. Ekonomien Kirjallisuuspalkinto on hieno tunnustus, joka osaltaan kannustaa osaajia jakamaan omaa osaamistaan ja ajatteluaan polttoaineeksi ja inspiraation lähteeksi meille muille.

Mikä Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinto?

  • Kirjallisuuspalkintomme jaetaan joka toinen vuosi ja se on arvoltaan 30 000 euroa (vastaava kuin Finlandia-palkinto).
  • Kirjallisuuspalkinnon tavoitteena on kannustaa ekonomeja kehittämään itseään ja omaa osaamistaan lukemalla hyviä suomalaisia yrityskirjoja sekä antaa näkyvää tunnustusta kirjoittajalle tai kirjoittajaryhmälle, joka on aikaansaanut erityisen ansiokkaan teoksen.
  • Palkinnon kautta haluamme lisäksi kohottaa suomalaisen yrityskirjallisuuden arvotusta ja tasoa myös kansainvälisessä vertailussa sekä vahvistaa omaa merkitystämme suomalaisen liiketoimintaosaamisen edistäjänä.

Vielä on hetki aikaa ilmoittaa kirja mukaan kilpaan. Vuoden 2020 kilpailuun voivat osallistua teokset, jotka on julkaistu aikavälillä 1.7.2018-30.6.2020. Katso tarkemmat osallistumisohjeet.

Lisätietoa: www.ekonomit.fi/kirjallisuuspalkinto

Seuraa kilpailun etenemistä somekanavissamme #bisneskirjapalkinto.

Twitter: @Bisneskirja