Vilhonen Esa
Suomen Ekonomien hallituksen jäsen ja KOKO-kassan hallituksen jäsen
p.

Olemme jo konkreettisesti kolmisen viikkoa kärvistelleet koronaviruksen kynsissä. Sitä ennen se tuntui olevan vain kaukaisen Kiinan tai Italian ongelma. Vaikutukset ovat olleet rajuja ja toteutuneet ennennäkemättömän nopeasti.

Suomen hallitus on poikkeuslain nojalla käynnistänyt järeitä toimia viruksen torjumiseksi. Rajoitusten seurauksena yritystoiminta on laajalti ajautunut vaikeuksiin. Yt-neuvottelujen piirissä on jo yli 350 000 työntekijää.

Lomautusten vaikutukset työllisyyteen ovat dramaattiset. Maan suurin työttömyyskassa, YTK, on julkisuudessa huutanut valtiovaltaa apuun. Siinä on kohtuullinen likavaatesangollinen pestäväksi, mutta pestään se vasta kriisin jälkeen. 

Meidän jäsentemme tukiverkot ovat kunnossa.

Nyt keskitymme vahvasti omien jäsentemme auttamiseen kaikin mahdollisin keinoin. Meidän jäsentemme tukiverkot ovat kunnossa.

KOKO-kassa on valmistautunut

Suomen Ekonomien jäsenet kuuluvat KOKO-työttömyyskassaan. Hakemusten käsittelytilanne on siellä ollut edelleen hyvä.

Ensihakemusten määrä ei vielä ole olennaisesti noussut. Toki esimerkiksi huhtikuun alkupäivinä ensihakemuksia on saapunut enemmän kuin normaalisti ja hakemusmäärän odotetaan edelleen nopeasti kasvavan. Vahvoja ennusmerkkejä on ilmassa.

Kassa on valmistautunut tilanteeseen ja koonnut keskeiset ohjeet lomautustilanteen varalta. Myös henkilöstöä on lisätty purkamaan puhelinpalvelun ruuhkia.