“Elä siis hetkessä ja ole valmis ylittämään itsesi”, Emma Korhonen ja Sami Rojo neuvovat aloittavia kauppatieteiden opiskelijoita.

Jälleen on koittanut se hetki vuodesta, kun on aika toivottaa uudet opiskelijat tervetulleeksi yliopistoelämän ihmeelliseen maailmaan. Meidän vanhempien tieteenharjoittajien näkökulmasta tuo tarkoittaa pölyttyneiden haalareiden kaivamista kaapin perältä ja repsottavien haalarimerkkien paikkaamista.

Näin viidennen ja kolmannen vuoden opinnot aloittavien näkökulmasta fuksiviikon ja -vuoden tunnelmiin on aina yhtä ihanaa, vaikkakin haikeaa, palata, sillä aidon fuksivuoden voi kokea vain kerran elämässään. Aina välillä sitä miettii, mitä muuttaisi, jos voisi palata ajassa taaksepäin antamaan muutaman neuvon itselleen sitä vuotta koskien. Tällaisia ne neuvot olisivat:

Älä jännitä

Varsin kulunut sanontahan tämä on, mutta se pätee ainakin meidän kohdallamme. Heitä siis pelko ja jännitys nurkkaan, ja nauti niistä hetkistä, joita eteesi tulee. Löydät aivan varmasti oman porukkasi, jonka kanssa jaatte tämän elämän parhaan ajan. Parhaimmat kaverit voivat löytyä niinkin läheltä kuin omasta fuksiryhmästä.

Tutustu myös vanhempiin tieteenharjoittajiin

Tätäkään emme voi liikaa painottaa, sillä omat opiskeluaikamme eivät varmasti olisi olleet näin uskomattoman hienoja ilman vanhempien vuosikurssien edustajia. Muista tämä: myös he ovat joskus olleet fukseja ja tismalleen samanlaisessa tilanteessa kuin sinä juuri nyt.

Poistu mukavuusalueelta

Kumpikaan meistä ei opinahjoihimme astuessaan kuvitellut lähtevänsä järjestötoimintaan mukaan, mutta nyt vuosia myöhemmin olemme molemmat erilaisten mutkien ja muiden pestien kautta päätyneet omien ainejärjestöjemme puheenjohtajiksi. Juurikin tämä on osoitus siitä, että et voi tietää ennen kuin kokeilet. Elä siis hetkessä ja ole valmis ylittämään itsesi myös niinä heikompina hetkinä, mukavuusalueesi ulkopuolella.

Muista myös opiskella

Joku saattaa naurahtaa kuullessaan tämän juuri meidän suustamme, mutta muista, miksi olet tullut opiskelemaan. Luennot pyörähtävät käyntiin – vaikkakin etänä – hyvinkin nopeasti jo fuksiviikolla. Yliopistossa opiskelun akateemisessa vapaudessa on myös se kolikon kääntöpuoli: asioita pitää todella tehdä itse, joten vastuu siirtyy luennoitsijalta sinulle itsellesi. 

Näin lopuksi haluamme painottaa, että opiskelijaelämä antaa juuri sen verran kuin sille on itse valmis antamaan. Pidä tämä mielessä ja ota tarvittaessa hyppy tuntemattomaan. Näiden sanojen myötä toivotamme fuksit erittäin lämpimästi tervetulleiksi yliopistoelämään ja kauppakorkeakouluihin.

Emma Korhonen on Lappeenrannan yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Enklaavi ry:n puheenjohtaja.
Sami Rojo on Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö Finanssi ry:n puheenjohtaja.