
Yllätyshän tämä ei tietenkään ollut, niin paljon verkostoitumisen tärkeyttä on korostettu jo vuosia. Miten tätä voisi kuitenkin käsitellä uudella kulmalla ja mitä se olisi? Miten tarjoaisimme jäsenillemme hyötyä isosta jäsenkunnastamme? Kontaktien luominen livetapahtumien yhteydessä juttelemalla ja ”minglaamalla” sekä LinkedIn verkoston luominen olivat jo tuolloin peruskauraa. Tällöin ei vielä ollut tiedossa tuleva korona-aika ja miten se tulee siirtämään kaikki tapahtumamme verkkoon.
Palvelumuotoilutyöpajan lopputuloksena prototyyppi
Tiimissämme oli tuoretta osaamista palvelumuotoilusta, joten luontevana jatkona tälle mietintään otettiin mukaan loppukäyttäjät. Rekrytoimme avoimella kutsulla kymmenkunta jäsentämme, jotka halusivat vapaaehtoisesti tulla jalostamaan ajatusta konkreettisemmaksi palveluksi.
Sulkeuduimme pariksi päiväksi ryhmän kanssa muotoilemaan palvelua, jonka lopputuloksena saimme prototyypin. Palvelun keskiössä oli jäsenten profiilit, jonka perusteella algoritmi ehdottaisi käyttäjiä, joihin voisi ottaa yhteyttä palvelun kautta. Verkostoitumisominaisuus ideoitiin yhdistettäväksi tapahtumiimme. Sen avulla voisi katsoa, keitä muita on osallistumassa tapahtumiin ja kenties ottaa yhteyttä heihin jo etukäteen.
Prototyyppiä jalostimme visuaaliseen ja klikkailtavaan muotoon yhdessä graafikon kanssa. Aivan loistava malli ja lyhyessä ajassa tähän pisteeseen! Ja millä innolla jäsenemme olivat mukana palvelumuotoilemassa ideaa, heittäytyivät työhön ja antoivat aikaansa yhteisen hyvän eteen.
Tekninen toteutus käyttämällä olemassa olevaa alustaa
Prototyypin mallinnuksen jälkeen vaadittiinkin jo pidempi tuumimistauko. Tekninen toteutettavuus kustannuksineen ja budjetointeineen ei olekaan enää niin ketterää. Teknisessä mielessä mahdollisuuksia oli ottaa käyttöön jokin olemassa oleva verkostoitumisalusta tai toteuttaa koko sovellus täysin tyhjästä. Molempia vaihtoehtoja tutkittiin huolella niin ominaisuuksien kuin kustannustenkin osalta.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa jouduttaisiin tekemään kompromisseja ominaisuuksien kanssa ja panostamaan integraatioihin, toisessa taas panostukset painottuisivat koodauskustannuksiin. Samaan aikaan kääntelimme ajatusta Ekonomien yli 50.000 jäsenpoolista sekä meillä jo olemassa olevasta jäsensovelluksesta, jossa tarjotaan jäsenille mahdollisuus hoitaa jäsentietoja ja hyödyntää palveluitamme. Miten me voisimme hyödyntää tätä?
Teknisen yhteistyökumppanimme kanssa ideoimme mallin rakentaakin prototyypin mukainen verkostoituminen jäsensovelluksemme sisään kustannustehokkaimpana ja silti ominaisuuksiltaan parhaana vaihtoehtona.
Aikataulu yllättää aina
Projektiryhmän deadline oli kovinkin optimistinen senkin perusteella, että prototyyppi ja visuaaliset mallit olivat valmiit. Työhän sitten osoitti kaikkine yksityiskohtineen sen, että aikaa näihin projekteihin saa aina uppoamaan. Hikikarpaloilta ei siis vältytty kenenkään toteutukseen osallistuneen osalta.
Projektin tavoite oli selkeä ja pilkottu pieniin osiin sekä määritelty MVP, Minimum Viable Product, eli pienin toimiva tuote. Ensimmäinen versio saatiin uudelle jäsenryhmälle testattavaksi aikataulussaan.
Jäsenkommentit pilotista olivat kullanarvoisia ja niiden pohjalta tehtiin vielä viimeisiä viilauksia. Hyvä muistutus siitä, että testit on paras tehdä aidoilla käyttäjillä.
Kun projektiryhmällä on hyvä henki ja sama selkeä missio tulevasta palvelusta, työtä on helpompi ja ehdottomasti mukavampi tehdä. Positiivisella hengellä on uskomaton vaikutus.
Suomen Ekonomien verkostoitumispalvelu
Verkostoitumisominaisuus on nyt ollut jäsentemme käytössä jäsensovelluksessa muutaman kuukauden, ja uusia profiilin luonteja kirjautuu päivittäin. Toteutetussa palvelussa on mahdollista etsiä itselle mielenkiintoisia keskustelu- ja sparrikumppaneita, pikamentoria, tarjota itseä aktoriksi, etsiä graduaihetta, tarjota graduaihetta tai vaikkapa tarjota töitä tai ilmoittaa, että etsii töitä. Hakea voi niin ekonomia kuin kylteriä, lähiseudulta tai koko Suomesta. Tai vain kurkata löytyisikö samasta yliopistosta valmistuneita. Jatkokehityslista kasaantuu backlogille ja odottelee vielä hetken lisää palautetta käyttäjiltä sekä kävijämäärien kasvua.
Verkostoituminen on in.
Tapahtumat eivät palaa todennäköisesti enää koskaan täysin 100 % livetoteutuksiksi ja vaikka palaisivatkin, verkostoitumisen on onnistuttava niissäkin. Varsinkin liveverkostoitumisessa lähtökohta on ekstrovertti luonne, mutta on se tärkeää introverteillekin. Tällöin ratkaisun tarjoaa virtuaalinen verkostoitumisominaisuus turvallisessa suljetussa ympäristössä.
Aito käyttäjien kanssa tehty palvelu on hedelmällinen niin palveluntarjoajalle, tekniselle toteuttajalle kuin loppukäyttäjälle. Verkostoitumista tarvitaan jatkossakin lähes joka roolissa.
Jos olet Ekonomien jäsen, pääset tutustumaan, luomaan oman profiilisi ja verkostoitumaan muiden ekonomien tai ekonomiopiskelijoiden kanssa jäsensovelluksessa.
Lue myös
Uutta! Luo itsellesi profiili jäsensovelluksessa ja ota hyödyllinen ominaisuus heti käyttöön