”Kiitin liian vähän ja olin liikaa poissa” – näin Risto Kuulasmaa käänsi kahdeksan nuoren johtajan virhettä opeiksi

Artikkeli 9.3.2020

Johtajuutta voi päntätä tiettyyn pisteeseen asti kirjoista, mutta todellinen johtajuus alkaa työpaikalla. Media-alan yrittäjä Risto Kuulasmaa näkee nyt, millaisia virheitä hän teki esihenkilöuransa alussa.


Työhön tulee aivan uusia haasteita, kun siirtyy johtamaan työkseen toisia. Nykyisin Amsterdamissa asuva Risto Kuulasmaa sai kokea tämän, kun hänet nimitettiin 37-vuotiaana Yleisradioon kahdensadan henkilön esihenkilöksi. 

Siirtymä asiantuntijasta johtajaksi ei sujunut mutkitta. Alaiset olivat keskimäärin Ristoa kymmenen vuotta vanhempia.

”Saimme paljon uutta aikaan, mutta silti päälliköiden luottamus minua kohtaan oli henkilöstökyselyssä vaihtelevaa”, Kuulasmaa kertoo kyselystä, joka tehtiin hänen ensimmäisen johtajavuotensa jälkeen. Siihen vastasi Riston parikymmentä päällikkötason kollegaa.

Risto halusi kääntää tilanteen opiksi. Hän tutki vastauksia ja alkoi analysoida omaa tekemistään. 

Tulokset eivät imarrelleet: Risto löysi kahdeksan virhettä, joita hän oli tehnyt johtajana. Näin hän ne näkee nyt.

1. Vietin liian vähän työajastani alaisten kanssa.

”Harvemmin kuulee puhuttavan siitä, mikä on johtajan ajankäytössä oikea ja kaikille hyvä määrä viettää aikaa alaisten keskuudessa. Kokoukset, työmatkat ja tehtävät työpaikan ulkopuolella vievät yhteistä aikaa, ja jos pomoa ei näy työpaikalla tarpeeksi, johtajuus kärsii. Olen tämän havainnon jälkeen kannustanut johtajia suunnittelemaan ja mittaamaan tämän myös numeroina: Kuinka monta prosenttia viikon tunneista on sinusta tarpeen viettää tiimisi kanssa?”

2. Etsin ongelmia sen sijaan, että olisin keskittynyt vahvuuksiin. 

”Johtajana kannattaa aloittaa siitä, mikä toimii. Uudistavalle johtajalle fraasi ”näin on tehty aina ennenkin” on joskus punainen vaate. Silti kannattaa massiiviseen kehitystyöhön ryntäämisen sijaan odottaa ja rakentaa vahvuuksien varaan.” 

3. Minulla oli aina kiire.

”Nykyisin en edes käytä sanaa kiire. Kiire on kuin tauti: se leviää organisaatiossa nopeasti, jos sitä hoetaan. Kiire on reaktiivista. Rauhallinen mutta tehokas ilmapiiri taas on onnistunutta ajanhallintaa, joka syntyy proaktiivisuudesta. Kyse on päätöksistä, joita tehdään suhteessa aikaan sekä tekojen määrään ja laatuun.”

4. Kiitin liian vähän.

”Koskaan ei voi kiittää liikaa. Kiitollisuus on tutkitusti jopa terveyden kannalta olennaista.” 

5. Laiminlöin oman jaksamiseni.

”Kehon ja mielen yhteydestä ja hyvinvoinnista puhutaan onneksi yhä enemmän. Itse käyn nykyisin treenaamisen lisäksi pari kertaa vuodessa kymmenen päivän meditaatioretriitissä. Kannustan kaikkia joogaajia salille ja salihirmuja joogaan.”

6. Emme juhlineet onnistumisia.

”Onnistuminen ja juhla kohottavat arkea. Juhlinta myös syventää onnistumisen kokemusta. Kakkukahvit toimivat aina!” 

7. Olin itse tiimini heikoin lenkki.

”Tiimi on osiensa summa, ja johtaja on osa kokonaisuutta. En kuitenkaan ollut itse luomassa yhteisvoimaa, joka syntyy jaetuista tavoitteista ja niiden tavoittelusta yhdessä.”

8. Olin väärä henkilö väärässä paikassa väärään aikaan.

”Ongelman etsiminen itsen ulkopuolelta on yleensä merkki siitä, että henkilö ei ole täysin sisäistänyt haastetta. Tämä oli ilman muuta myös oma ongelmani. Nyt osaisin jo kysyä ennakkoon tärkeitä kysymyksiä, jotka liittyvät omaan tehtävään. Kypsä johtaja osaa myös tarvittaessa kieltäytyä tehtävän vastaanottamisesta.”

Tiedä, mihin olet ryhtymässä

Risto Kuulasmaa kokee, että hänen tietoisuutensa omista heikkouksista ja vahvuuksista on ensimmäisen esihenkilökokemuksen jälkeen kasvanut kohisten. Palautetta saatuaan ja ongelmansa ymmärrettyään hän jakoi havaintonsa tiiminsä kanssa. Sen jälkeen tilanteen parantamiseksi mietittiin keinoja yhdessä heidän kanssaan.

Nuorille johtajille Kuulasmaalla on oman kokemuksensa pohjalta selvä viesti. Kun haet työtä, varmista, että uudessa työssäsi täyttyvät kolme keskeistä vaatimusta.

”Ensinnäkin ole varma siitä, että työnantajan missio ja työpaikan kulttuuri ovat linjassa omien arvojesi ja odotustesi kanssa. Toisena asiana palkan täytyy olla motivoiva heti alusta alkaen.”

Kolmas vaatimus, jonka työpaikalla tulisi täyttyä, liittyy johtajuustaitojen karttumiseen.

”Ehkä tärkeintä on varmistua siitä, että työpaikalla on henkilö, jolta voi oppia johtajuudesta uutta joka päivä. Kannustan myös työskentelyyn kokeneen mentorin kanssa.”

 

Risto Kuulasmaa on amsterdamilaisen markkinointiviestinnän toimisto Magnetican perustaja. Hän toimii myös valmentajana omassa The Next Chapter -yrityksessään. Kuulasmaa puhui Kylteripäivillä Helsingissä helmikuussa 2020.

Teksti: Arja Kuittinen
Kuva: Ville Vappula

 

Kehity johtajana ja esihenkilönä:

Tutustu EkonomiEsimies-kokonaisuuteen

Tutustu mentorointiohjelmaan

 

Lue lisää: 

Asiantuntijasta johtajaksi: Osaanko, riitänkö, loukkaanko?

Haluatko olla hyvä johtaja? Omaksu nämä 5 viisasta tapaa käyttää valtaa

Sinullakin on pian enemmän johtajuutta – osaatko käyttää sitä?