Haluatko olla hyvä johtaja? Omaksu nämä 5 viisasta tapaa käyttää valtaa

Artikkeli 24.2.2020

Sanotaan, että valta menee päähän. Joskus voi mennäkin ja saada tekemään kyseenalaisia päätöksiä. Lue viisi hyvää periaatetta, joita noudattamalla estät oman vallankäyttösi vääristymistä.


 1. Ymmärrä keskeneräisyytesi. Kun myönnät, ettet ole valmis, asenteesi johtajuuteen on oikea. Apuvälineitä kehittymiseen löytyy. Suomen Ekonomien jäsenenä voit osallistua esimerkiksi EkonomiEsimiesohjelmaan.
   
 2. Luota ihmisiin. Etenkin uusien pomojen vaarana on yrittää pysyä kontrollissa kaikesta. Delegoi, luota ja ymmärrä, että tiimiläisesi tietävät, miten pääsevät päämääriinsä.
   
 3. Hanki sparraajia. Sparraaja voi olla yhtä hyvin pomosi kuin kuka tahansa muukin, jota pidät hyvänä johtajana. Suomen Ekonomit tarjoaa avuksi mentorointia ja pikamentorointia.
   
 4. Suhtaudu kritiikkiin järkevästi. Ota se luottamuksen osoituksena. Kysy täsmentäviä kysymyksiä ja pyri konkretiaan. Mieti myös tapaasi antaa rakentavaa palautetta.
   
 5. Kuuntele aktiivisesti. Kuule, mitä tiimiläisilläsi on sanottavaa. Dialogia kannattaa käydä myös kahden kesken, jotta pysyt kartalla heidän mielenmaisemastaan. Sovi mieluummin lyhyitä tapaamisia useammin kuin pidempiä muutaman kerran vuodessa. 

Vinkit antoi Suomen Ekonomien uravalmentaja Tiina Myöhänen-Astikainen.

Teksti: Arja Kuittinen

 

Tutustu EkonomiEsimies-kokonaisuuteen

 

Lue myös:

Säteile kirkkaasti! Neljä helppoa tapaa kehittää karismaasi

"Tärkein tehtävämme on sparrata esimiehiä ja liiketoimintoja" - HR:n rooli uudistuu