Saako pomo etätyöläiset kukoistamaan vai kangerteleeko johtaminen? Ekonomit kertovat

Artikkeli 7.5.2020

Ekonomit antavat korona-ajan etäjohtamisesta arvosanan 7,3, kertoo Suomen Ekonomien tuore Jäsenpulssi-kysely. Etätyökonkarien tilanne on hyvä, mutta noin kolmannekselle etätyöhön siirtyminen on aiheuttanut harmitusta ja pulmatilanteita.  


Kysyimme huhtikuun lopussa jäseniltämme, miten lähijohtaminen on sujunut, kun valtaosa asiantuntijatyötä tekevistä on siirtynyt täysin tai lähes täysin etätyöhön. Kyselyyn vastasi noin 300 jäsentä. 

Ekonomit olivat melko kriittisiä, kolmanneksen mielestä johtaminen oli mennyt huonoon suuntaan. 29 % vastaajista oli sitä mieltä, että etätyöhön siirtymisen seurauksena johtaminen on heikentynyt. Toisaalta 9 % kertoi, että johtaminen on päinvastoin parantunut. Hiukan yli puolet ei ollut huomannut johtamisen laadun muuttuneen mitenkään. 

Etätyöhön tottuneissa ja itseohjautuvissa organisaatioissa muutos on vastausten perusteella ollut vähemmän dramaattinen. Näin vastaajat kertovat: 

 • ”Johtamisessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, kun toimimme itseohjautuvissa tiimeissä.” 
 • ”Esimieheni on Tanskassa, joten hänen johtaminen on hyvin samanlaista, koska meillä on aina ollut etätyösuhde.” 
 • ”Min förman jobbar inte fysiskt i Finland, vi har setts de senaste åren endast via videosamtal. Mitt jobb är väldigt självständigt och jag får endast ramarna från ledningen.” 
 • ”Meillä on ollut selkeät etätyökäytännöt jo pitkään. Kaikkea voi aina parantaa mutta kaikkinensa johtamisen näkökulmasta ok tilanne.” 

Toisaalta etäjohtamisen jo aiemmin havaitut ongelmat eivät ole korona-aikana helpottaneet: 

 • ”Etätiimin johtaminen on yhtä huonoa nyt kuin aikaisemminkin. Vallitsevassa tilanteessa yhteydenpitoa pitäisi lisätä – ei vähentää.” 

Viestintä on avainroolissa 

Jos etätyötä ei ole ennestään tehty kovin paljon, ekonomit ovat painiskelleet etenkin viestintään liittyvien haasteiden kanssa:  

 • ”Tieto ei enää kulje ’ohimennen’ eikä esimies edes yritä korvata tätä olemalla yhteydessä. Yhteydenpito on täysin alaisen aktiivisuuden varassa.” 
 • ”Ingen kontakt från förmannen över huvudtaget.” 
 • ”Ensiksi etätyöhön siirtyminen hoidettiin ristiriitaisella viestinnällä. Selkeästi johto oli etätyöhön siirtymistä vastaan (ja on vieläkin).” 
 • ”Meillä on pari lyhyttä Teams-palaveria viikossa. Muuta yhteydenpitoa tai kommunikaatiota ei ole. Tiimityöstä ei ole tietoakaan enää.” 
 • ”Digitaalisten työkalujen käyttö on ainakin suurimmalla osalla henkilökunnasta parantunut, mutta erilaisia työkaluja (Teams, Zoom ym.) on niin paljon, että käytäntöjen sopimisessa ja yhtenäistämisessä on välillä ongelmia. Eri työkalujen ja kanavien käyttö on vaihtelevaa ja sekavaa. Konfliktit paisuu isommiksi, kun niitä ei pysty kasvokkain käsittelemään.” 

Johtamiselta odotetaan kriisissä osittain eri asioita kuin aiemmin 

Kysyimme myös, onko etätyön tekeminen muuttanut odotuksia esihenkilöä tai työpaikan johtoporrasta kohtaan. Noin puolet ekonomeista odottaa johdolta samoja asioita kuin aiemminkin. Kolmanneksen odotukset puolestaan ovat muuttuneet.  

Muutostoiveita aiheuttavat sekä itse etätyöhön siirtyminen että vallitseva kriisitilanne.  

Vastaajat toivovat johtajilta ennen kaikkea yhteydenpitoa ja vaivannäköä sen puolesta, että tiimin sosiaaliset kontaktit säilyvät. 

 • ”Kontaktoikaa työntekijöitä, pieni ele; paketti postiin, jumppaohjelma verkossa.” 
 • ”Aiemmin istuimme vierekkäin, joten kommunikaatio oli väistämätöntä. Nyt sitä on hyvin vähän.” 
 • ”Selvitä tiimiläistesi preferenssit yhteydenpitoon. Takaa vähintään kerran viikossa puhelu/videopuheluyhteys kahden kesken.” 

Myös tunnetason ymmärtämistä ja työntekijöiden jaksamisesta huolehtimista toivotaan enemmän.  

 • ”Toivoisin inhimillisyyttä, ymmärtämistä ja kuuntelemista. Se ei tarkoita, että kaikkeen tarvitsee suostua, mutta keskustelulle pitäisi antaa mahdollisuus ja pitäisi uskaltaa kohdata myös ns. negatiiviset tunteet ja asiat. Nyt niitä kartellaan.” 
 • ”Johtamisessa tässä tilanteessa myös ilahduttavia, lohduttavia, tilannetta kuunteleva keinoja käyttöön, kiitos.” 

Johtamisesta myös positiivista palautetta 

Osa pomoista on loistanut yllättävässä tilanteessa, jonka korona aiheutti niin yhteiskuntaan, talouteen, organisaatioiden toimintaan kuin työskentelytapoihin. Muutosten myötä johtamisessa on tapahtunut myös positiivista kehitystä: 

 • ”Päivittäiset aamutsekit ym. tiimin kanssa on tuonut jopa enemmän läpinäkyvyyttä kuin aiemmin.” 
 • ”Esimies keskittyy enemmän meidän asioihin kuin aikaisemmin. Meillä on lähtökohtaisestikin hyvin itseohjautuva toimintamalli käytössä.” 
 • ”Viestintä tehostunut oman tiimin ja koko yrityksen tasolla.” 

Teksti: Ida Levänen

Kuva: Pixabay

 

Haluatko kehittyä etätyön tekemisessä tai johtamisessa?

Ensiapua virtuaalityöhön -palveluun

Webinaari 19.5.2020: Miten johdat psykologista turvallisuutta?

 

Lue myös:

Mitä ekonomit ajattelevat koronakriisistä?

Haluatko kehittyä etätyön tekemisessä tai johtamisessa? Avasimme sinulle uuden palvelun

Työpsykologin neuvot: näin selviydyt työnteosta muuttuneissa olosuhteissa