Kyllä uuden punamullankin kanssa pärjätään!

Blogi 25.6.2019

Riikka Mykkänen Yhteiskuntasuhdepäällikkö, Suomen Ekonomit


Ekonomien toimistolla on tavattu hallitusohjelmaa perusteellisesti. Että periikö maan hukka, kuten elinkeinoelämä vahvasti maalaili neuvottelujen vielä ollessa käynnissä.

Nyt kun lopputulosta on pyöritellyt, niin ehkäpä heinäsirkat eivät saavukaan, vaikka Suomen Ekonomeille tärkeitä tavoitteita jäi myös saavuttamatta.

Pitkäjänteinen työ tuotti tulosta

Erityisen iloinen olen kahdesta hallitusohjelman kirjauksesta. Ensimmäisessä kilpailukieltoja ryhdytään rajoittamaan lainsäädännön avulla. Olemme tehneet erittäin pitkäjänteisesti työtä turhien kilpailukieltojen rajoittamiseksi jo pari vuotta. Tämä on ollut varsin vahvasti jäsentemme tarpeista lähtevä tavoite.

Jäsentemme kannalta mainio oli myös kirjaus, jonka mukaan korkeakoulujärjestelmää kehitetään oppijan ja jatkuvan oppimisen alustaksi.  Tämä on vihdoin askel siihen suuntaan, jossa eri elämän vaiheissa olevat oppijat voivat opiskella joustavasti kaikkien Suomen korkeakoulujen tarjonnasta. Tässäkin asiassa olimme jo pari vuotta sitten aloitteentekijänä yhdessä Suomen Ylioppilaskuntien liiton ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen kanssa esittelemällä mallin alustamaisesta korkeakoulujärjestelmästä.

Loppuiko rohkeus kesken?

Verotukseen liittyvissä tavoitteissa saavutimme niin sanotun torjuntavoiton. Vahvasti ajamamme ansiotuloverotuksen kevennys kaikissa tuloluokissa ja erityisesti jäseniämme rokottavan solidaarisuusveron poisto eivät toteutuneet. Mutta tulojen verotus ei myöskään kiristynyt. Lisäksi verotusta suunnataan tavoitteemme mukaisesti haitta- ja kulutusveroihin. 
 
Kirjaus paikallisen sopimisen kehittämisestä oli varsin vaatimaton. Asian siirtäminen laajennetun kolmikannan käsiteltäväksi oli sinällään oikea ratkaisu, sillä siellä aiheeseen liittyvä paras asiantuntemus löytyy.  Olisimme kuitenkin olleet valmiit rohkeampiin toimiin paikallisen sopimisen mahdollisuuksien laajentamiseksi. 

Suurin pettymys liittyy perhevapaajärjestelmään, jonka perusteellinen ravistelu olisi ollut työelämän tasa-arvon kannalta ehdottoman tärkeää. Hyviä malleja oli tarjolla runsaasti, samoin kannustavia esimerkkejä muista Pohjoismaista. Hallitusohjelman kirjaus on kuitenkin niin rajoittava, että erittäin todennäköisesti isät jäävät jatkossakin töihin ja perhevastuu valuu äideille. Tässäkin taisi hallitukselta loppua rohkeus.

Lobbarilta ei hommat lopu

Vaikka hallitusohjelma on valmis, ei lobbari voi heittää hanskoja tiskiin. Seuraavaksi täytyy huolehtia siitä, että kirjauksia lähdetään toteuttamaan ja suunta on jäsentemme kannalta oikea.

Suomen Ekonomit on ratkaisukeskeinen työelämän uudistaja ja kehittäjä. Haluamme vaikuttaa ja tehdä parempaa työelämää riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksessa istuvat. Jos tarve on, niin haastetaan, mutta hyvin tehdystä työstä myös kiitetään. Hallitusohjelman perusteella voi sanoa, että kyllä tämän uuden punamullankin kanssa pärjätään! 

Kesän blogisarjassa arvioidaan uutta hallitusohjelmaa Suomen Ekonomien hallitusohjelmatavoitteiden kautta. Kirjoituksia julkaistaan noin viikon välein. Tavoitteisiin voi tutustua tarkemmin TÄÄLTÄ.