Kylterit kassaan! - Suomen Ekonomit

Kylterit kassaan!

Blogi 27.2.2018

Tanja Hankia Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit


Suurin osa ekonomijäsenistämme on vakuuttanut itsensä työttömyyden varalta ja liittynyt IAET-kassaan. Fiksua sakkia! Tokihan kylteritkin rahan päälle ymmärtävät, mutta vain harva tiedostaa mahdollisuuden turvata tulevaisuutensa ja vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta jo opiskeluaikaisten töidensä turvin.

Onhan se luonnollista, ettei vuosien päässä siintävä elämäntilanne ja potentiaalinen työttömyys ole päällimmäisenä mielessä opiskeluiden alussa, mutta valitettavan moni katuu kassaan liittymättä jättämistään valmistumisen kynnyksellä tai pian sen jälkeen. Takautuvastihan jäseneksi ja työssäoloehtoaan kerryttämään ei pääse sitten millään.

Tämän vuoksi nyt kaikki kylterit kuulolle! Luvassa on tärkeää ja rahaksikin helposti konkretisoituvaa infoa.

IAET-kassa on mm. ekonomien oma työttömyyskassa, joka tarjoaa työttömyyden hetkellä leivän päälle muutakin kuin ylähuulen, kun liittymisen on hoitanut ajoissa heti opiskeluaikaiset duuninsa aloittaessaan ja työssäoloehto on täyttynyt näiden töiden myötä.

Työssäoloehto on 26 viikkoa työtä (vähintään 18h/vko), jossa palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen, tai jollei alalla ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan vähintään 1189€/kk (2018).

Työssäoloehto täyttyy esimerkiksi:

  • Kahden kesän 3kk kestävistä kesätöistä
  • Yhden kesän 3kk kesätöistä ja 3kk osa-aikatöistä (yli 18h/vko)
  • Puolen vuoden kokoaikaisesta sijaisuudesta

Jäsenmaksu on tänä vuonna 87 euroa ja se maksaa itsensä takaisin, jos olet työttömänä vaikka vain pari viikkoa. Huipputyyppikään ei välttämättä löydä työtä heti valmistuttuaan, ja tällöin voi saada IAET-kassasta ansiopäivärahaa, kunhan on hoitanut työttömyysturvan ajoissa kuntoon.

Ja vaikka työpaikka sattuisikin löytymään nopeasti valmistumisen jälkeen, ei työsuhde välttämättä ala heti tuolta istumalta. Tällöin Kelan työttömyysturvarahaa huomattavasti suurempi ansiosidonnainen päiväraha tekee elämisestä helpompaa. 

Mikäli olet nyt töissä tai aloittamassa työrupeamaa, älä aikaile vaan liity heti.

Vertaa ite jos et usko


 
Lakineuvontamme palvelee jäseniämme myös työttömyysturvakysymyksissä (p. 020693205, ma-pe klo 9-12)