Lyhytelokuvien sarja tekee häirinnän näkyväksi

Artikkeli 24.1.2020

Yksittäistapaus-elokuvasarja iskee verkkokalvoille naisiin kohdistuvaa piilevää ja vääristynyttä vallankäyttöä, jota olemme oppineet pitämään arkisena ja normaalina. Tarkoituksena on saada nuoret ja aikuiset puhumaan asiasta.


Arvostettu tutkjia on saapunut tilaisuuteen luennoimaan ydinaseista. Paneelikeskustelussa vähemmän asiasta tietävät miehet innostuvat keskustelemaan vain keskenään ja kaappaavat kaikki puheenvuorot itselleen. Lopulta tutkijaa katsomaan tullut opiskelija huutaa tuskastuneena: ”Let her speak!”. 

Tapahtumat ovat samaan aikaan piinallisia, hämmentäviä ja koomisia – niin kuin tosielämän tilanteet voivat olla. Moni on kokenut hetken, joka menee nopeasti ohi ja jonka jälkeen herää ajatus: ”Miksi en heti sanonut sitä tai tehnyt tätä?”. 

Let Her Speak -teos on osa Yksittäistapaus-nimistä lyhytelokuvien sarjaa, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa, usein näkymätöntä, vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Sarjan tekijöinä on viisitoista elokuvantekijää, taiteilijaa, tutkijaa ja yhteiskuntavaikuttajaa. 

– Tilaisuuksissa, joissa elokuvia on jo näytetty, ihmisille on tullut todella suuri puhumisen tarve. Moni on halunnut kertoa kokemuksistaan ääneen, myös meille tekijöille, tuottaja Elli Toivoniemi Tuffi Filmsiltä sanoo. 

Elokuva on vaikuttava media, ja tavoitteena on nimenomaan saada aikaan keskustelua. Elokuvasarjaan liittyy vaikuttavuuskampanja ja ilmainen keskustelumateriaali, jonka avulla elokuvien herättämiä ajatuksia ja kokemuksia voidaan purkaa. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat hyvin esimerkiksi oppilaitosten, työyhteisöjen, yliopistojen ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Elokuvat julkaistaan sunnuntaina 26.1. Yle Areenassa. Muut materiaalit löytyvät osoitteesta yksittaistapaus.fi

Elli Toivoniemi kertoo Yksittäistapauksen tekemisestä Suomen Ekonomien naistenpäivän tilaisuuksissa maaliskuussa. Seuraa tapahtumakalenteria.

 

Teksti: Ida Levänen

Kuva: Tuffi Films