Mainetta ja mammonaa – Mikä on arvokasta sinulle ja työnantajalle?

Blogi 24.1.2018

Tanja Hankia Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit


Nuoret Ekonomit -tilaisuudet startattiin viime vuoden lokakuussa ja ne jatkuvat maaliskuulle asti. Tämän vuoden puolella uravalmentajamme saapuu yhdessä kouluttaja Unna Lehtipuun kanssa vielä Vaasaan (13.2.), Ouluun (28.2.) ja Helsinkiin (10.3.). Tilaisuudet on tarkoitettu uran alkuvaiheessa oleville ekonomeille (0-5 v. valmistumisesta) ja lisäksi mukaan pääsevät KylteriPlussan hankkineet kylterit vuosikurssista riippumatta.

 

Palkkaneuvottelun taktiikat haltuun

On tärkeää ymmärtää arvonsa työmarkkinoilla, mutta palkka on suomalaisessa työelämässä usein tabu. Parhaimmillaan siitä puhutaan esimiehen kanssa yksityisessä palkkaneuvottelussa ja avoin keskustelu palkasta kollegojen tai ystävien kanssa on harvinaista. Siksi moni kokenutkin ekonomi mieltää palkkaneuvottelut tilanteeksi, jossa joutuu olemaan altavastaajan asemassa. Nuoret Ekonomit -kiertueen tilaisuuksissa opit ottamaan palkkaneuvottelun taktiikat haltuun ja pääset altavastaajan asemasta. Uravalmentajamme opastaa, miten arvosi työmarkkinoilla määräytyy ja miten voit neuvotella palkasta tehokkaasti.

Kollegani, uravalmentaja Sirja Kulmala-Portman muistuttaa, että palkasta puhuminen kannattaa aloittaa jo nuorena. Silloin saa harjoitusta ja tuntumaa, miten palkkakeskustelut käydään ja harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Samalla tulee analysoitua ja tuotua esiin omaa osaamistaan ja kehittymistään, kun niitä käyttää palkkapyynnön perusteluina. On tärkeää, että pysyt palkkakehityksessä mukana etkä putoa ”sudenkuoppaan”. Tällöin esim. trainee-palkalla aloittanut huomaa olevansa asiantuntijatehtävissä hyvin matalalla palkalla, koska aloituspalkka oli pieni ja palkkaa ei ole nostettu, koska aloitetta keskusteluun ei ole tehty. Muistathan, että palkkapyynnöissä saattaa tulla vastaan myös työnantajan palkkapolitiikka, jonka vuoksi palkkaa ei esimerkiksi voida nostaa kuin tietty prosenttimäärä kerrallaan. Palkka on neuvottelukysymys, joten palkkakeskusteluun kannattaa valmistautua miettimällä omaa neuvottelustrategiaa.

Myös sukupuolten väliset palkkaerot alkavat kasvaa jo opiskeluaikana, joten  kehotan sinua puhumaan palkasta säännöllisesti urasi alusta asti. Älä jää odottamaan työnantajan aloitetta vaan ole itse aloitteellinen.

Elävätkö rahasi sinun arvojesi mukaista elämää?

Käytätkö rahasi, aikasi ja osaamisesi sellaiseen elämään, joka on sinulle merkityksellinen? Vastaavatko kalenterimerkintäsi sitä, mihin arvokkaat tuntisi haluat käyttää? Oletko jo sijoittanut oman osaamisesi tekemiseen, joka lisää omaa hyvinvointiasi ja tuottaa hyötyä myös muille? Näistä teemoista kiertueella ajatteluasi haastaa merkitystalouden ja viestinnän ammattilainen, yrittäjä, sijoitusbloggari, varallisuusvalmentaja ja tietokirjailija Unna Lehtipuu. Lehtipuun kirja, sijoitusopas Timanttipesula ja samanniminen blogi haastavat pohtimaan, miten elämän tärkeimmät pääomat - raha, aika ja talentti - kannattaa sijoittaa mahdollisimman tuottavasti ja arvojen mukaisesti. Maineen ja mammonan välisen tasapainon löytäminen on myös tärkeää. ”Sijoita elämäsi fiksusti – Kaikella on hintalappunsa”.

Loistavaa palautetta saanut Nuoret Ekonomit -kiertue on tapahtumakokonaisuus, joka kiertää eri yliopistopaikkakuntia vaihtuvalla alku-uraan liittyvällä teemalla. Tilaisuudet tarjoavat innostusta uran alkutaipaleelle sekä ideoita, miten löytää tasapaino maineen ja mammonan välillä. Lisäksi kiertueella pääsee tapaamaan muita ekonomiyhteisön nuoria.

Mikäli et pääse tällä kertaa kiertueen tilaisuuksiin saat palkkakeskustelujen tueksi ajantasaista tietoa ja sparrausta palkkaneuvonnastamme. Neuvonta perustuu vuosittain ekonomijäsenten keskuudessa tehtävään palkkatasotutkimukseen. Kyltereille tehdään myös oma kesätyökyselynsä, jonka pohjalta nettisivuilta löytyvät palkkasuosituksemme määritellään.

Palkkatasotutkimuksen tulokset tarjoavat mahdollisuuden verrata omaa palkkaa muiden samalla kokemuksella ja samanlaisissa tehtävissä työskentelevien ekonomien palkkoihin. Tulokset toimivat työvälineenä muun muassa palkkaneuvotteluissa oman työnantajasi kanssa. Oman vertailupalkkasi tai palkkapyyntöhaarukan voit myös laskea Palkkatutkan (jäsenpalvelussa) avulla. Ohjelman taustalla ovat uusimman palkkatasotutkimuksen tulokset. www.ekonomit.fi/palkkaneuvonta.

Nuoret Ekonomit seuraavaksi Vaasassa: ilmoittaudu mukaan.

KylteriPlus-lisäpalvelupaketista saat lisätietoa osoitteesta: www.ekonomit.fi/kylteriplus. Hanki plussa ja tule mukaan kiertueelle jo kylterinä!