Miksi kannattaa lukea? Ja miksi nämä kirjat?

Blogi 8.2.2019

Anu Varpenius Ammatillisen kehittymisen asiantuntija, Suomen Ekonomit


Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinto on jälleen jaettu, jo 12. kertaa. Finaaliin oli tarkan seulan ja karsinnan jälkeen valikoitunut kuusi hienoa teosta.


Itse vastasin projektista nyt kolmatta kertaa ja täytyy sanoa, että tällä kertaa koko kilpailussa oli mukana poikkeuksellisen paljon mielenkiintoisia ja ajankohtaisia teoksia. Kustantajat tekivät karsintaa jo valitessaan kilpailuun lähetettäviä kirjoja ja sitten esiraadilla oli haastava tehtävä päättää finalistit. Lopulta erillinen palkintoraati valitsi loistavan voittajan, Helena Åhmanin ja Harri Gustafsbergin Tilannetajun. Onneksi minun ei tarvinnut osallistua päätöksentekoon! Olisi ollut vaikea valinta.
 
Lukemisen tärkeydestä puhutaan tänä päivänä paljon. Kuinka se on hyväksi aivoille ja auttaa keskittymään. Lukeminen myös kehittää empatiataitoja ja auttaa menestymään elämässä, stressin vähentämisestä puhumattakaan. Milloin sinä olet viimeksi lukenut kirjan? Entä bisneskirjan?
 
Itse olen aina tykännyt lukea ja varsinkin lapsena lukenut paljon. Nykyisellään tuntuu vain, että sille ei arjessa ole aikaa. On niin paljon kaikkea muuta tai sitten tulee luettua lyhyempiä juttuja. Lomilla vasta on sitten mahdollisuus ottaa aikaa lukemisella ja ihana rentoutua hyvien kirjojen parissa.

Nyt joulun aikaan käytin myös aikaa lukemiseen, mutta tällä kertaa luinkin kirjallisuuspalkintomme finalistikirjoja. Ja voin lämpimästi suositella kokemusta! Kaikki kirjat olivat hyvin mielenkiintoisia ja eri aihealueita edustavina muodostivat tosi hyvän kokonaisuuden. Hyvin myös täydensivät toisiaan, kun toisessa kirjassa viitattiin toiseen.
 
Jos käydään läpi kirjojen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä, niin Leenamaijan Ketterä oppiminen on hieno tietopläjäys erittäin tärkeästä aiheesta. Jokaisen meistä olisi hyvä olla ketterä oppija, jotta voimme pärjätä tulevaisuuden työelämässä ja myös itse kehittää sitä eteenpäin. Kirsi Pihan kirja taas oli jo toista kertaa peräkkäin mukana finaalissa. Kirsin kirjoja on aina ilo lukea, koska ne herättelevät ajattelemaan ja antavat rohkeutta kyseenalaistaa asioita.
 
Tulevaisuus ja trendit ovat myös must-juttu ja jokainen voi opetella, miten seurata heikkoja signaaleja ja kerätä organisaatiolle tärkeää tietoa kaikkien hyödyksi. Elina antaa kirjassaan siihen paljon hyviä vinkkejä ja esimerkkejä.
 
Pidän kovasti myös Pekka Mattilasta ja hänen tyylistään. Pekan kirja Peilejä johtamiseen oli jopa viihdyttävä ja hersyvä lukukokemus, kun kirjaa ei melkein malttanut jättää käsistään ja monet käytännön esimerkit oli niin helppo tunnistaa.
 
Jannen, Pertun ja Sanin Viiden tähden asiakaskokemus oli samalla tavoin hersyttävä kaikkine käytännön esimerkkeineen ja tarinoineen. Mielessä pyöri vain, että tässä olisi tarjolla mitä parhain keino parantaa organisaation menestystä tulevaisuudessa, kun satsattaisiin aidosti sekä työntekijä- että asiakaskokemukseen.
 
Entä sitten voittaja, Helenan ja Harrin Tilannetaju? Kirjaa lukiessa tuli vahva tunne siitä, kuinka tärkeää olisi opettaa ja opetella ajattelemisen taitoja! Nythän niihin ei välttämättä ihan kauheasti satsata, vaikka syytä olisi. Ihminen on myös kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kirjassa on paljon hyviä vinkkejä ja harjoituksia, kuinka voit stressaavissa tilanteissa rauhoittaa kehosi ja mielesi ja miten voit kehittää ajatteluasi ja tilannetajuasi ja tehdä sitä kautta parempia päätöksiä.
 
Summa summarum. Vaikka olisi kuinka kiire tai aika kortilla, niin kannattaa ehdottomasti satsata itsensä kehittämiseen. Se on investointi tulevaisuuteen. Lukeminen on yksi hyvä tapa ja tässä on nyt tarkasti valikoitu joukko Suomen parhaita bisneskirjoja. Jos et muuta lue, niin lue edes nämä tai joku näistä.
 
Kuten Jörn Donner sen jo aikanaan osuvasti sanoi, lukeminen kannattaa aina!
 
Lue lisää voittajasta, tutustu kaikkiin finalistikirjoihin ja kuuntele podcastit:

www.ekonomit.fi/kirjallisuuspalkinto