Mitä olisin toivonut tienneeni ennen valmistumista?

Blogi 20.6.2018

Samuli Tala Finanssi ry:n hallituksen jäsen vuodelta 2014 ja valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta 2016. Työskentelee nykyään digialan suorahakuyrityksessä nimeltä Marbles Oy.


Kun opinnot lähenevät loppua, alkaa monilla tulevilla maistereilla yksi nuoren aikuisen elämän turhauttavimmista vaiheista: ensimmäisen ”oikean työpaikan” löytäminen. Tämä tuli vastaan myös itselläni. En aio valehdella. Kokoaikaisen oman alan työpaikan saaminen ei ollut helppoa eikä se tapahtunut niin nopeasti kuin olisin toivonut. Loppuen lopuksi löysin kuitenkin oman paikkani.

Tässä vinkkini opiskeluiden ja työelämän välimaastossa painiville:

Hanki mentori. Itse sain mentorini suhteiden kautta harjoittelupaikan, joka avasi minulle ovia eteenpäin urallani. On myös erittäin terapeuttista purkaa kokeneemman ammattilaisen kanssa omaa uraa. Mentori voi tuoda esille erilaisia näkökulmia, joita et ole itse tullut edes ajatelleeksi. Esimerkiksi Suomen Ekonomien, Suomen Mentorit ry:n tai oman yliopistosi kautta voit löytää itsellesi mentorin.

LinkedIn-profiili kuntoon! Monet rekrytoijat käyttävät LinkedInia ehdokkaiden etsimiseen. Nykyiseen työhöni minut löydettiin ”Linkkarista” eikä avointa hakua edes ollut. Tämä on nykyään yleistä, sillä suurin osa työpaikoista ei tule lainkaan yleiseen hakuun. Ilman hyvin täytettyä LinkedIn-profiilia sekä aktiivista päivittämistä, en olisi tullut löydetyksi.

Pääaine ei ratkaise tulevaisuuttasi. Monet opiskelijat kuvittelevat, että pääaineella on ratkaiseva vaikutus uran kulkuun. Näin voi joskus ollakin (varsinkin rahoituksen puolella), mutta yleensä se ei ole ratkaiseva tekijä, mikä määrittelee mitä sinusta tulee isona. Pääaineesta riippumatta, oikea oppiminen alkaa vasta työelämässä. Opiskelet mitä tahansa, tulet olemaan täysin pihalla, kun aloitat ensimmäisessä oman alan työpaikassa. On kuitenkin erittäin palkitsevaa huomata, kuinka nopeasti oppii ja pääsee kärryille uusista hommista.

Älä keskity uran ensimetreillä palkkaan. Mene harjoitteluun, vaikka ilmaiseksi, jos se vie sinua oikeaan suuntaan urallasi. Tein itse yhden palkallisen ja kaksi palkatonta harjoittelua ennen kuin sain nykyisen vakituisen työni. Ilman näitä harjoitteluja, en olisi tullut löydetyksi nykyiseen työhöni. Hanki siis relevanttia työkokemusta. Se usein ratkaisee sen, kuka tulee valituksi tehtävään.

Suorita uraasi edistäviä kursseja tai sertifikaatteja. Jos relevanttia työkokemusta ei ole vielä ehtinyt kertyä, kursseilla ja sertifikaateilla pystyt todistamaan, että osaat/tunnet työssä tarvittavia työkaluja. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut digitaalisesta markkinoinnista, suosittelen, että suoritat ilmaiset Google Analytics ja AdWords-sertifikaatit.

Käy aktiivisesti tapahtumissa ja tutustu ihmisiin. Tämä on helppo tapa verkostoitua. Koskaan et voi tietää, ketä vastaasi sattuu. On täysin mahdollista, että tutustut tapahtumissa tuleviin kollegoihisi, pomoosi tai alaisiin, joiden kautta voit löytää uusia uramahdollisuuksia nyt tai tulevaisuudessa.

Hanki esiintymiskokemusta. Yllättävän monessa työssä esiintymiskokemuksesta on valtavasti hyötyä. Jos ei muuten, niin ainakin itseluottamuksen kannalta. Harvan mielestä esiintyminen on alusta asti helppoa ja kivaa, mutta kokemuksen kautta se tulee helpottumaan ja siitä voi oppia jopa nauttimaan. Nälkä kasvaa syödessä.

Tee gradu valmiiksi ennen kuin aloitat kokopäiväisen työn! Moni tuttavani on jättänyt gradun roikkumaan aloittaessaan kokopäiväisessä työssä. Kaikki heistä ovat katuneet sitä. Ei ole oman mielenterveyden kannalta kovin järkevää, että päivät menevät töissä ja vapaa-aika gradun parissa. Jokainen varmasti ymmärtää, että tämä ei ole kovin nautinnollista.

Tuo omaa osaamistasi esiin sinulle luonnollisella tavalla. Jos esimerkiksi olet hyvä kirjoittamaan, aloita blogi. Jos olet hyvä puhumaan, tee omia vlogeja jne. Tunnista omat vahvuutesi ja kuinka voisit hyödyntää niitä auttamaan sinua eteenpäin urallasi. Määrittele myös mihin käyttötarkoituksiin käytät eri some-tilejäsi. Käytätkö LinkedIniä ja Twitteriä ammatillisen osaamisesi jakamiseen, kun taas Facebookia ja Instagramia enemmän ystäville tarkoitetun materiaalin jakamiseen. Johdonmukaisuus on tärkeää.

Hyödynnä kylteriverkostosi. Kylterien yhteishenki ja yhdessä tekeminen on täysin poikkeuksellista Suomen kokoisessa maassa. Opiskeluaikoina solmituista ystävyyssuhteista ja verkostoista tulee olemaan sinulle varmasti hyötyä tulevalla urallasi. Ei ole väliä onko kyse myymisestä, ostamisesta vaiko rekrytoinnista, on paljon helpompi saada vastapuolen huomio, kun sinulta löytyy kontakti yrityksen sisältä. Hyödynnä siis verkostosi ympäri maan.

Jaksa uskoa itseesi! Vaikka työn hakeminen on erittäin turhauttavaa, tulet loppuen lopuksi löytämään oman paikkasi. Luovuttaminen ei ole ekonomille vaihtoehto. Olet suorittanut yhden Suomen kovimmista tutkinnoista, osaamisellesi löytyy kyllä käyttöä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaiken saisi ilmaiseksi. Oman paikan löytäminen voi viedä aikaa ja vaatia rutkasti töitä. Sinnikkyys kuitenkin palkitaan!