Miten ja mistä löydän oman alan kesätyön?

Blogi 11.1.2019

Suomen Ekonomien uravalmentajat


Kyltereiden kesätyönhaku on käynnistynyt toden teolla, ensimmäiset kesätyöpaikat ovat tulleet hakuun jo loppuvuodesta ja viimeisimmät paikat täytetään kesällä 2019. Kesätöitä hakiessa on hyvä tietää mitä haluaa – silloin haluamansa työn voi saadakin!


Tässä tulevat neljä askelta kohti oman alan kesätyötä:

1. Määrittele oma alasi ja tavoitteesi

Oman alan kesätyöt voivat liittyä esimerkiksi työtehtävän sisältöön, yrityksen toimintaan ja/tai yrityksen toimialaan. Mikäli tavoitteesi on valmistumisen jälkeen työllistyä logistiikka-alalle, voit hyvin aloittaa varastomiehen tehtävistä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa opintojasi sinulla on jonkinlainen ”vainu” siitä, mitä mahdollisesti haluat tehdä jatkossa, sitä nopeammin pystyt etenemään kohti tavoiteuraa. Kysy itseltäsi kysymykset:
 • Mikä minua kiinnostaa?
 • Mikä on tavoitteeni valmistumisen jälkeen?
 • Millainen työ vie minua eteenpäin (kohti tavoitettani)?

2. Tuunaa ansioluettelosi ja LinkedIn-profiilisi tavoitetta vastaavaksi

Käytä ansioluettelossasi ja hakemuksessasi mahdollisimman paljon alaasi liittyvää sanastoa ja korosta työnantajaa kiinnostavia asioita. Kirjoita esimerkkejä osaamisesta, opintokursseista, kiinnostuksista; ylipäätään sellaisesta tekemisestä ja arvoista, jotka liittyvät hakemaasi tehtävään, yritykseen ja/tai toimialaan. Voit esimerkiksi avata opintokurssia, joka sivuaa tavoitettasi tukevaa osaamista ja tekemistä. Mikäli sinulla ei vielä ole kokemusta unelmatehtävästäsi, voit tuoda kiinnostustasi esille esimerkiksi LinkedIn Summaryssä otsikolla ”Areas of Interest”.

Relevantit ja sinut muista hakijoista erottavat asiat kannattaa myös tuoda heti alussa esille, esimerkiksi ansioluettelon ja LinkedIn-profiilin otsikoissa ja yhteenvedossa:
 • Mikä on ydinviestisi ja nouseeko se esille heti ensivilkaisulla?
 • Millä hakusanoilla sinut löytää LinkedIn-työkalusta (tai ansioluettelostasi)?
 • Miten erotut tarinallasi muista hakijoista? 

3. Etsi aktiivisesti oman alasi työnantajia

Kokemuksemme mukaan opiskelijat hakevat helposti samoja (kesä)työpaikkoja. Yliopistoilla käydessämme saamme monesti kommentoitavaksi kymmenen ansioluetteloa ja hakemusta, joilla ollaan hakemassa samaa sillä hetkellä julkisessa haussa avoinna olevaa työpaikkaa. Yritykset monesti hakevat useampaa kesätyöntekijää eli osa hakijoista saa paikan kyseisestä yrityksestä. Mahdollisuuksia on paljon enemmän, voit esimerkiksi hakea kesätöitä vähemmän tunnetuista yrityksistä tai ulkomailta.
 
Aktiivinen kesätyönhakija kerää itsenäisesti tietoa kiinnostavista kohdeyrityksistä, käyttäen hyväkseen eri tietolähteitä.
 • Oletko hyödyntänyt googlea, medialähteitä, etsinyt omaan alaasi liittyviä yrityksiä (Fonectan Kohderyhmäpalvelu) ja yhdistyksiä, rekrytointisivustoja? Esimerkiksi: Monster, Oikotie, Duunitori, TE-palvelut, MyTech, Kuntarekry, Valtiolle, Indeed, Careerjet
 • Mitä kiinnostavia yrityksiä ja kesätyöpaikkoja yliopistojen rekrytointipalveluista löydät Aarresaari? (Linkit eri yliopistojen työpaikkavälityksiin)
 • LinkedIn – seuraatko oman alasi yrityksiä ja voisitko olla yrityksiin itsenäisesti yhteydessä? Entä Twitter, Facebook ja muut somekanavat? Löytyisikö Instagramista työnhakuun liittyvää informaatiota?
 • Oletko ollut yhteyksissä oman alueesi rekrytointialan yrityksiin?
 • Veisikö kansainvälinen kesätyö uraasi eteenpäin haluamaasi suuntaan? Esimerkiksi: Eures, Cimo, Linkkejä eri maiden työpaikkasivuille (TE-Palvelut), Nordjobb, Eurojobs

4. Ole rohkea – ota aktiivisesti yhteyttä työnantajiin

Tapaaminen on tehokkain väylä työpaikkaan. Sinulla on perinteisen soittamisen lisäksi mahdollisuus lähestyä työnantajaa esim. räätälöidyllä LinkedIn-viestillä. Vain mielikuvitus on rajana kontaktoinnissa! Aika on arvokasta meille kaikille ja yritykset haluavat hyödyntää käytyjä keskusteluita eli tarjota mahdollisuuksia (töitä) ensisijaisesti niille, jotka on jo tavattu.
 
Ihmiset yrityksissä haluavat jakaa tietoa ja auttaa sinua urallasi, sinun pitää vain uskaltaa kysyä tapaamista:
 • Olen kiinnostunut teidän yrityksestä/toimialasta (koska…) ja voisin auttaa teitä näissä tehtävissä… Tulisin mielellään tapaamaan sinua, miltä kalenterisi näyttää? Lyhyt tapaaminen riittää.
 • Onko teillä (yrityksessä) joku toinen henkilö, johon voisin olla vielä yhteydessä?
 • Arvostan mielipiteitäsi, olet toiminut pitkään alalla, keneen minun kannattaisi olla seuraavaksi yhteydessä?
Onneksi on ihanan paljon mahdollisuuksia kerätä arvokasta työkokemusta! Mikäli tänä kesänä et vielä onnistu hankkimaan ihan unelmiesi kesätyöpaikkaa, niin ei mitään hätää. Kaikki työkokemus on arvokasta ja tuo uusia ajatuksia. Hyvällä asenteella tehtynä työ kuin työ opettaa uutta ja vie sinua eteenpäin!
 
Onnea kaikille kesätyön hakijoille toivottaen,
Suomen Ekonomien uravalmentajat
 


Kesäksi työhön -sivulle on koottu parhaat vinkit, videot ja podcastit työnhakuun liittyen.