Miten selittää CV:n aukot työhaastattelussa? Uravalmentaja neuvoo

Artikkeli 14.5.2020

Aukot CV:ssä voivat tuntua ongelmalta, kun haet uutta työtä. Uravalmentajamme Marjut Hallavo kertoo, kuinka aukot työhistoriassa saa käännettyä jopa vahvuuksiksi.


Vaikka kuinka haluaisi, oman työuran etenemistä ei pysty itse päättämään. Monen elämään tulee aikoja, jolloin ei eri syistä ole mukana työelämässä. Ansioluetteloon syntyy aukko, jonka kohdalle pitäisi tulevia työnhakuja varten jotain kirjoittaa. 

Mutta mitä? Miten CV:n aukot on viisainta tilkitä?

Uravalmentaja Marjut Hallavo Suomen Ekonomeista tietää, että rekrytoija yrittää luoda hakijasta kokonaiskuvaa. Siksi hakijan työhistoria ja siitä löytyvä punainen lanka kiinnostavat.

Työssä käymisen lisäksi elämään kuuluu toki muutakin. Esimerkiksi hoito- tai opintovapaa ei ole aukko työhistoriassa, koska työsuhde on ollut voimassa. 

 

”Hoitovapaata ei tarvitse selittää, koska jos olet juridisesti töissä, silloin olet töissä. Hoitovapaa ei kuoleta aivoja tai nollaa osaamista. Jos siitä haluaa kertoa jotain, voi kertoa myönteisiä asioita: että on esimerkiksi nelihenkisen perheen arjen pyörittäjänä oppinut delegoimista ja ajankäytön hallintaa.”

Kaikki sellainen aika, jolloin työsuhdetta ei ole ollut voimassa, kannattaa Hallavon mukaan CV:ssä selventää. Opiskelu on selvä osa omaa historiaa, mutta sen jälkeen rekrytoijaa kiinnostaa kaikki, mitä olet työvuosiesi aikana tehnyt ja oppinut.

Kerro looginen syy

Ansioluettelon aukkoihin liittyy usein jotain negatiivista kuten työttömyyttä. Hankkeet menevät pieleen, yritys ei lähdekään lentoon. Kuinka osaisi olla lankeamatta selittelyyn niistä kertoessaan? 

Marjut Hallavon mielestä kannattaa kertoa vain asiat, joilla on merkitystä työnhaun kannalta. Kaikkea ei tarvitse kertoa. Toisaalta: sekin herättää hämmennystä, jos ei sano aukosta haastattelussa tai kerro siitä CV:ssä mitään. 

Aukko työhistoriassa voi kääntyä negatiiviseksi, jos sille ei löydy loogista syytä.

”Voi kertoa, että vietti vuoden sapattivapaalla. Sehän on ihan ok, että on tietoisesti päättänyt vaikkapa kiertää maailmaa ja sitä kautta esimerkiksi parantaa kielitaitoaan. Jos et avaa ajanjaksoa millään tapaa, se herättää kysymyksiä.”

Tappiotkin todistavat, että on ainakin ollut valmis yrittämään.

Hallavo muistuttaa, että tappioista voi sanoa myös oppineensa. 

”Ainakin ne todistavat, että on ollut valmis yrittämään ja tarttumaan haasteisiin.”

Monet CV:n aukoista ovat luonnollisia ja yleisiä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen ei välttämättä pääsekään heti opiskelemaan. Opinnoista valmistumisen jälkeen ei välttämättä saakaan heti töitä. Myös työttömäksi päätyminen on nykyisessä työelämässä tavallista.

”Työttömyysjaksot ovat hyvin yleisiä, kun irtisanomisia on paljon. Luulen, että tulevaisuudessa työsuhteet tulevat olemaan vielä lyhyempiä ja työtä tehdään osittain yrittäjänä. Työelämä pirstaloituu.”

Osoita olleesi aktiivinen

Työtä hakiessa pitäisi kuulostaa osaavalta ja eteenpäin pyrkivältä. Entä jos omassa historiassa on ajanjaksoja, joita ei mitenkään saa kuulostamaan työuran kannalta hyviltä? Mitä vaikkapa vuosia jatkuneesta masennuksesta kannattaisi kirjoittaa CV:hen tai puhua rekrytoijalle?

Marjut Hallavo muistuttaa, ettei pitkä sairastaminenkaan tee aukkoa ansioluetteloon, jos työsuhde sen aikana edelleen jatkuu. Jos taas työsuhdetta ei ole ollut, tärkeää on miettiä, voiko jotenkin osoittaa olleensa aktiivinen.

”Voi sanoa, että käytin aikaa miettimällä työelämäni suuntaa ja löysin jotain, joka kiinnosti. Tai tein vapaaehtoistyötä, tai autoin iäkkäitä vanhempiani. Sisustajatkin puhuvat siitä, että jos jotain ei voi peittää, sitä kannattaa korostaa. Pötyä ei pidä puhua, mutta asiat voi esittää monelta kantilta.”

Koronakriisin aiheuttamat poikkeusolotkin voi kääntää edukseen.

Hallavo kehottaa miettimään, miten erilaiset asiat ovat rakentaneet osaamista. Taitojaan voi parantaa muullakin kuin palkkatyöllä. Hän ottaa esimerkiksi opiskelijoiden kesätyötilanteen. Vaikka kesätyö koronakriisin takia peruuntuisi, ansioluetteloon kannattaa laittaa jotain, joka osoittaa henkilön osanneen kääntää poikkeustilanteen edukseen. Tärkeintä on osoittaa, ettei ole vain katsellut Netflixiä sohvalla. 

”Esimerkiksi opiskelu kesätyön sijasta on looginen ja hieno tapa täyttää se aukko. Oman alan lisäksi voi opiskella muutakin, joka parantaa omaa osaamista. Joku voi syventyä videoiden tuotantoon tai perehtyä tekoälyn soveltamismahdollisuuksiin kesäyliopistossa.” 

Kuvaa sitä, missä olet hyvä

Työhaastattelussa saattaa kuitenkin tuntua, että pitäisi selittää CV:n aukkoa vielä enemmän. Kuinka välttää sen, että alkaa sössöttää jotain, mitä ei aikonut sanoa?

Hyvästä valmistautumisesta on apua. Kannattaa tehdä runko siitä, mitä asioita itsestään haluaa korostaa, Marjut Hallavo ehdottaa. 

”Listaa eri taitosi ennalta ja mieti niistä jokaisesta esimerkki, kuinka olet sitä käytännössä toteuttanut. Kun tunnistat vahvuutesi ja tiedät mitä osaat, pystyt myös kertomaan niistä haastattelussa.”

Uravalmentajana Hallavo tietää, että monella on edelleen korkea kynnys kehua itseään. Leuhkimisella ja itseensä luottamisella on hänestä kuitenkin selvä ero.

”Jos ei ole työkokemusta yhtään, jokainen ymmärtää, ettei hakija voi olla maailmanluokan osaaja. Silloinkin voi kertoa, että on tehnyt jotain sellaista, joka on antanut hyvät valmiudet omaksua uudetkin tehtävät. Työnhaussa on myös kyse innostuksesta ja motivaatiosta.”

 

Teksti: Arja Kuittinen
Kuvat: Unsplash ja Vesa Laitinen

 

Lue lisää: 

Näin onnistut työhaastattelussa

Näin teet hyvän työhakemuksen - tarkista, että nämä 6 asiaa ovat kunnossa

5 toimivaa tapaa perustella palkkapyyntösi

 

Varaa aika uravalmennukseen