Oppimista ja vastapainoa

Blogi 27.4.2018

Tiina Myöhänen-Astikainen Uravalmentaja, Suomen Ekonomit


On aurinkoinen huhtikuun päivä ja Aalto yliopistolla kuhisee. Hyvinvointiviikolla tapahtuu paljon; on kilpailuja, liikuntaa, rentoutumista ja tietoiskuja. Me Suomen Ekonomien uravalmentajat olemme jalkautuneet kampukselle keskustelemaan kyltereiden kanssa jaksamisesta sekä siitä, mitkä asiat auttavat itse kutakin voimaan hyvin.

Helmikuussa toteutetun AllWell? -kyselyn mukaan Aallon opiskelijat ovat uupuneita. Uupumiseen ajaa erityisesti tiivistahtinen ja vaativa opiskelu, kovat ulkoiset menestymispaineet ja huoli tulevaisuudesta. Mikä on tilanne tänään?

Päivän aikana käydyissä keskusteluissa nousi esille kova kilpailu tiettyihin pääaineopintoihin pääsemiseksi. Esimerkiksi rahoituksen pääaineeseen vaaditaan käytännössä paras arvosana kaikista tenteistä. Myös lisääntynyt ryhmätyömuotoinen opiskelu koetaan stressaavaksi, sillä etenkin yhteisten aikataulujen sopiminen ryhmän jäsenten kesken on haasteellista. Tulevaisuus on monella hämärän peitossa ja energia kuluu pääosin opinnoista suoriutumiseen. Joku kokee painetta ja ristiriitaista oloa myös siitä, että omat kiinnostuksen kohteet eroavat opiskelukavereiden kiinnostuksista.

Moni opiskelija on kovin yksin tuntemustensa kanssa. Heillä ei ole välttämättä tarpeeksi eväitä tilanteen ratkaisemiseksi omin voimin ja jotkut käyttävät jopa lääkkeitä pahimpaan ahdistukseen. Tukea siis tarvitaan.

Sosiaalinen paine menestyä on nuorilla valtava. Mitä vähemmän on elämänkokemusta, sitä tärkeämpää tuntuu olevan se, mitä muut minusta ajattelevat. Ei haluta tai uskalleta seurata omaa tähteä ja erottua joukosta. Tämä lisää entisestään painetta onnistua ja säilyttää julkisivu kiiltävänä.

Uravalmennuksessa näistä asioista saa ja voi keskustella hyväksyvässä ja kannustavassa ilmapiirissä. Hienoja hetkiä ovat ne, jossa näen valmennettavani saavan tarpeeksi rohkeutta luoda kuorensa ja levittää perhosen siipensä omannäköiseen elämään ja uraan. Ekonomeilla on tuhansia ammattinimikkeitä. Meistä on moneksi muuksikin kuin pörssihaiksi tai johdon konsultiksi.

Ajanhallinnan haasteet

Ajanhallinta oli toinen suuri esille noussut teema. Jo yksinään opiskelut saattavat täyttää kalenterin aamusta iltaan ja omalle palautumiselle ei tunnu löytyvän aikaa tai energiaa.

Liftedin luennolla Taneli Rantala esitteli teeman tasapaino ja vastapaino. Se on mielestäni hieno oivallus. Emme tarvitse elämäämme tasapainoa, vaan sen sijaan monenlaisia innostavia asioita, jotka tuovat tarpeellista vastapainoa opiskelulle ja työnteolle. Pystymme hurjiin suorituksiin tai sietämään hetkellisesti kovaakin painetta, kun tiedämme, että voimme tehdä vastapainoksi jotain ihan muuta. Jollekin se on jooga, toiselle teehetki hyvän ystävän kanssa. Vastapaino. Rakastan tätä sanaa.

Ajanhallinnan haasteisiin voi auttaa jo sen pohtiminen, mikä on itselle tällä hetkellä tärkeää. Ja toimia sen mukaan. Elämä ei ole vain tässä ja nyt, on myös huominen, jossa odottavat seuraavat innostavat asiat ja tekemiset. Elämää ei voi syödä ahnehtien, sitä pitää maistella nauttien ja ajan kanssa.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, miksi siis murehtia sitä etukäteen. Uravalmennuksessa käy kaikenikäisiä ekonomeja. Yhteinen kysymys jokaisen huulilla on, mitä tekisin seuraavaksi. Et ole siis yksin ajatustesi kanssa kylteri. Minulla oli edellisessä työpaikassani hieno esimies. Hänen mottonsa oli vaihtaa laivan suuntaa joka viides vuosi. Hän oli tuolloin 63 -vuotias. Aivan ihana ajatus, joka on minun johtotähteni. Mikä on sinun?

Jos et vielä tiedä, ota yhteyttä meihin uravalmentajiin. Otetaan yhdessä selvää. Paljon tsemppiä kevään opintojen loppurutistuksiin teille jokaiselle.