Pehmeän puolella

Artikkeli 27.6.2019

Hyvinvointivalmentaja Sari Laineelle rohkeus on sitä, että hän hyväksyy oman herkkyytensä ja uskaltaa tehdä niitä valintoja, jotka tuntuvat oikeilta. Laine löysi omaan työuupumukseensa avun mindfulnessista ja tekee nyt väitöstutkimusta johtajien itsetietoisuuden kehittämisestä.”Olin tehnyt töitä miltei kymmenen vuotta henkilöstön kehittämisen ja HR:n parissa, kunnes päätin irtisanoutua ja ryhtyä yrittäjäksi hyvinvointialalle.
 
Hyppäsin vakituisesta asiantuntijatyöstä yrittäjäksi omakohtaisen kokemuksen takia.
 
Olin ollut työuupunut ja stressaantunut, mutta löytänyt keinoja helpottamaan omaa oloani mindfulnessin sekä keho ja mieli -menetelmien avulla. Kun huomasin, että nämä jutut toimivat minulla itselläni, rohkaistuin tarjoamaan samoja keinoja myös muille.
 
Epäonnistumista alan vaihtamisessa en ole pelännyt, sillä olen oppinut luottamaan intuitiooni. Minulle rohkeus ei ole pelottomuutta. Rohkeus kasvaa ja vahvistuu pikkuhiljaa, kun uskaltaa mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle ja tehdä asioita, jotka pelottavat.
 
Ensimmäinen askel ja irtisanoutuminen vanhasta työstä oli vaikeinta. Taloudellinen toimeentulo huolestutti. Olen kuitenkin saanut päätöksilleni tukea ympärillä olevilta ihmisiltä ja opin myös luottamaan itseeni, kun näin, miten ensimmäiset ratkaisut kantoivat hedelmää.
 
Pidän itseäni vähän kameleonttina. Lähden helposti tukemaan muita ja unohdan oman itseni. Kun kiire ja arki painavat päälle, on tärkeä pitää huolta omista rajoista, omasta tilasta ja ajankäytöstä. Koen, että tämä on erityisen tärkeää herkälle ihmiselle.
 
Pidän päivittäin tuokion, jolloin meditoin, teen hengitysharjoituksia ja mindfulnessia tai vain istun tekemättä mitään. Näiden hetkien avulla kerään rohkeutta ja luottamusta itseeni.
 
Se, että puhun ekonomina tietoisen läsnäolon, henkisen kasvun ja kehon ja mielen yhteyden puolesta, on ollut minulle luontevaa. On ollut helppoa puhua asioista, joita olen oivaltanut oman kokemukseni kautta. Niiden takana on vielä varmempi seistä kuin asioiden, joita on opiskellut kirjoista.
 
Teen valmennuksia yrityksissä ja organisaatiossa ja koen, että ekonomina minulla on hyvä ymmärrys liike-elämästä ja sen tarpeista. Nykyään ymmärretään paremmin, mitä esimerkiksi kiire ja stressi tekevät mielen hyvinvoinnille ja sen kautta kansantaloudelle. Tämä motivoi myös itseäni omassa työssäni.
 
Näistä asioista ei vain puhuta enemmän, vaan niitä myös tutkitaan. Teen myös itse väitöstutkimusta Turun Kauppakorkeakoululle johtajien itsetietoisuuden kehittämisestä. Olen innoissani pian valmistuvasti ensimmäisestä tieteellisestä julkaisustani.”
 
Teksti: Heidi Haapalainen
Kuva: Vesa Laitinen
 
Artikkeli on julkaistu Ekonomi-lehdessä 2/2019.