Perhevapaauudistuksen kaatuminen raju pettymys

Blogi 9.2.2018

Kosti Hyyppä Asiamies


Viime elokuussa, kun hallitus ilmoitti aloittavansa perhevapaauudistuksen, kirjoitin olevani huolestunut siitä, että hallituksen asettamat reunaehdot vesittävät koko uudistuksen. Valitettavasti huoleni osoittautui oikeaksi ja ministeri Saarikko pysäytti hankkeen todeten hallituksen itselleen asettamien reunaehtojen olleen liian tiukat. Hallitus toivoi ihmettä ja joutui toteamaan, että ihmettä ei tapahtunut.

Perhevapaauudistuksen tarpeen tunnustavat miltei kaikki, mutta nyt uudistus viivästyy parilla vuodella. Vaaleihin on enää vuosi aikaa ja pidän selvänä, että perhevapaat nousevat voimakkaasti esiin vaalikeskusteluissa. Sellaista hallitusta tuskin seuraavien vaalien jälkeen tulee, joka ei uudistusta aloittaisi ja reunaehdotkin pystyttäneen asettaa löyhemmiksi. Myös aikaa mallin rakentamiselle on seuraavan hallituksen aloitettua riittävästi, vaikka uudistus olisikin pitänyt saada voimaan jo muutama vuosi sitten.

Erityisen harmittavaa uudistuksen peruuntumisessa on se, että myös ne parannukset, joista kaikki olivat yhtä mieltä, kaatuivat. Esimerkiksi kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että jos vanhempainvapaalla oleva työskentelee vapaan aikana, siirtyy kyseinen vanhempainvapaapäivä myöhemmin käytettäväksi toisin kuin nykysysteemissä. Myös muu järjestelmän joustavoittaminen jää nyt tulevien päätösten varaan.

Toki pettymys on myös se, että isien pitämät vapaat eivät ilman voimakasta järjestelmän ohjausta tule lisääntymään. Hallituksen asettamilla reunaehdoilla isien vapaiden lisääminen olisi edellyttänyt joko jaettavissa olevien tai äidin vapaiden siirtämistä isille, mutta näyttää siltä, että tämä ei pääministeripuolueelle lopulta käynyt.

Toki valmistelusta opittiin paljon eikä tehty työ aivan hukkaankaan mene. Joka tapauksessa suuri osa valmistelijoista on myös seuraavassa yrityksessä samoja, joten mukana olleet tahot ehtivät jalostaa ajatuksiaan ennen uutta yritystä. Tuleva hallituspohja ratkaisee, kuinka suuren remontin seuraava hallitus tekee.