Sijoitusjohtajasta rap-artistiksi

Artikkeli 24.2.2020

Nuorempana rap-artisti Spekti ajatteli, että uraputken kulmakertoimen pitää olla jyrkkä, eli uran tulee olla nopealla tahdilla nousujohteinen. Ja niin hänen uransa sijoitusjohtajaksi olikin, kunnes eteen tuli rohkea käännös luovalle alalle.


Samuli Huhtala, 40 valmistui Helsingin Kauppakorkeakoulusta vuonna 2008, saavutti monen ekonomin unelman ja pääsi Nordeaan sijoitusjohtajaksi. Työ oli hektistä, mutta antoisaa. Työyhteisökin oli hyvä, eikä missään ollut oikeastaan mitään valittamista. 

Jotain kuitenkin puuttui. Ja siksi Huhtala tunnetaan nykyään Spekti-nimisenä rap-artistina.

Taloudellisen kompensaation ja menestyksen tavoittelun sijaan Huhtalan prioriteettilistalla ensimmäisenä on nyt työn merkityksellisyys ja mielekkyys. Elämä tuntuu onnellisemmalta kuin aiemmin. Ehkä myös siksi, että nykyään hän ei yritä puristaa jokaista euroa sieltä, mistä sen voi saada. Sen sijaan hän tekee juuri sitä, mikä tuntuu oikealta.

Elämä tuntuu onnellisemmalta kuin aiemmin.

Johtajavuosina rap-musiikista tuli Huhtalalle entistä suurempi intohimo, jolle hän halusi pyhittää enemmän aikaa. Hyvä palkka oli mahdollistanut taloudellisen puskurin keräämisen, jonka turvin oli helpompi lähteä liikkeelle.

Unohda muiden odotukset

Uranvaihdosta siivitti vapauden tavoittelu. Muutokset kuitenkin vaativat pitkällistä pohdintaa siitä, miten unelman toteuttaminen on käytännössä mahdollista. 

"Pitää uskaltaa analysoida mahdollisuuksia avoimesti ja järjestää elämä niin, että on mahdollista tavoitella sitä omaa unelmaa. Päätös ei ollut mikään päähänpisto vaan pidemmän ajan pohdinta, jossa tarkasteltiin niin realiteetteja kuin myös rohkeutta tehdä se päätös."

Huhtala kannustaa uranvaihtoa miettiviä. Hänen kohdallaan muutos kannatti, sillä luova ala antaa hänelle motivaatiota ja tunteen siitä, että hän tekee mielekästä ja merkityksellistä työtä. Huhtala on nyt onnellisempi, mikä on johtanut siihen, että myös läheisillä on parempi olla. 

Uuden luominen tyhjästä antaa Huhtalalle mahtavan tunteen. Vaikka luominen on toisinaan yksinäistä ja pitkäjänteistä, biisien esittäminen tuo mukaan ihmiskontaktin.

"Lavalla saan nähdä sen, miten ihmiset itse tulkitsevat luomistyön tulokset. Siitä saa hyviä fiiliksiä."

Huhtalan vanhemmat eivät innostuneet, kun hän ilmoitti vaihtavansa alaa. Hänen vanhempiensa ikäpolvi oli tottunut siihen, että valmistumisesta alkaen tehdään samaa työtä eläköitymiseen asti. Myös vanhempien näkökulma muuttui, kun he näkivät läheltä, miten tärkeä muusikon urasta oli tullut. 

"Muiden odotusten sijaan, on tärkeää muistaa seurata omaa unelmaansa."

Voimaa luonnosta 

Ura julkisuuden henkilönä on usein hyvin vaativaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Ulkonäköpaineet ja jatkuva luupin alla oleminen ovat ajaneet Huhtalan miettimään toden teolla hyvinvointiaan. Tärkein vastapaino kiireiselle uralle on luontoharrastus. Huhtala metsästää, sienestää ja kalastaa.

"Luonnossa liikkuessa elän hetkessä ilman ulkoisia häiriötekijöitä, kuten kännykkää. Tällä on valtavan suuri merkitys omalle hyvinvoinnille. Sen lisäksi käyn punttisalilla. Kun mieli ja keho ovat tasapainossa, on helpompi ottaa vastaan tasapainoa järkyttäviä asioita." 

Huhtalalle tärkeää on se, että luonnon monimuotoisuus voidaan säilyttää. Hän on kantanut oman kortensa kekoon eri luontojärjestöjen kautta. Hänelle itselleen ykkönen on virtavesien suojeleminen.

"Ymmärrän taloudelliset realiteetit, mutta suomalaisten luontosuhteen tilalle on tehtävä jotain. Tähän pitäisi löytää balanssi."

Kauppatieteistä on hyötyä alalle kuin alalle

Huhtala hakeutui kauppatieteelliseen koulutukseen, sillä hän oli jo varhaisessa vaiheessa kiinnostunut taloudesta ja sijoittamisesta. 

"Halu ymmärtää taloutta ja sitä kautta kulttuuria, sivilisaatiota ja maailmaa ajoi osaltaan kauppatieteiden opiskelun pariin. Talouden ymmärtäminen antaa hyvät rakennuspalikat myös yhteiskunnan ymmärtämiseen."

Hän ei kadu kauppakorkeakoulun luentosaleissa vietettyä aikaa. Musiikkiurallaan hän on hyötynyt eniten siitä, että ymmärrys yrittäjyydestä ja numeroista on hyvä. Se on tärkeää, sillä iso osa muusikoista on yrittäjiä.

Sen lisäksi koulutus muovasi omaa maailmankuvaa ja toi valtavasti uusia näkökulmia niin elämään kuin myös omiin teksteihin. 

"Minulle sanottiin silloin, että ekonomi voi päätyä mihin tahansa töihin, ja siitä taidan olla ihan elävä esimerkki. Kauppatieteet antoivat mielettömän hyvät eväät loppuelämään." 

Samuli Huhtala esiintyi KYPÄ20-kylteripäivillä helmikuussa 2020.

 
Teksti: Veera Hellman
Kuva: Joey Palmroos

 

Älä jää urapohdintojen kanssa yksin. Autamme jäseniämme urasuunnittelussa:

Tutustu mentorointiin

Tutustu uravalmennukseen