Tiedätkö mihin valintasi sinua johdattavat?

Blogi 4.6.2018

Johannes Teittinen Puheenjohtaja, Pörssi ry, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö


Halusin kirjoittaa tämän blogitekstin, sillä olen huolissani kylteripiirien vallitsevista legendoista ”oikeista ja vääristä uravalinnoista”. Huolenaiheeni eivät perustu tieteelliseen tutkimukseen, vaan erinäisiin keskustelutilanteisiin niin yliopiston käytävillä kuin sosiaalisessa mediassa. Mikä oikein on oikea uravalinta?

Uravalinnalla tarkoitan tässä tapauksessa päätöstä, joka luo tulevaisuuden työpolulle suuntaviivan. Uravalintaan liittyvät kysymykset nousevat pintaan ensimmäistä kertaa omaa opintosuuntaa hahmotellessa, sillä opintosuunta määrittää sen, minkä oppiaineen erikoisosaajaksi kauppatieteilijä valmistuu.

Pitäisi päättää valmistuuko nuoresta kylteristä esimerkiksi laskentatoimen vai markkinoinnin ammattilainen. Valtaosa kauppatieteiden opiskelijoista hakeutuu omaan opintosuuntaansa jo ensimmäisen opiskeluvuoden päätteeksi.

Elämän muutos uudessa ympäristössä, uudet kaverit, opiskelu ja fuksivuosi. Kaikki tämä tapahtuu samaan aikaan, ja vielä pitäisi tietää, minkä oppiaineen varaan sitä oman tulevaisuutensa perustaa.

Mikä sitten on se oikea opintosuunta? Omasta mielestäni oikeaa opintosuuntaa ei löydä kavereiden tai keskustelupalstojen argumenteista. Viisaan valinnan eteen joutuu tekemään selvitystyötä, jotta saa parhaan mahdollisen kuvan oppiaineen mahdollisuuksista yliopistossa sekä myös työelämässä – eli millaisiin työtehtäviin tuleva ekonomi on kykenevä opiskeluvuosien jälkeen.

Harmillisen paljon olen kuullut kauppisopiskelijoiden suusta, että pääainevalintoja tehdään kavereiden painostuksella, oppiaineiden suosiota arvottamalla sekä työtehtävien mediaanipalkkoja vertailemalla. Tähän haluaisin suunnanmuutoksen. Tärkeintä kuitenkin on, että valinta tukee omia mielenkiinnon kohteita ja opiskelija lähtee lukemaan juuri sitä, johon kokee palavaa tiedonhalua.

On myös mahdollista, että se oma juttu selviää vasta kandin kirjoittamisen tai työkokemuksen antaman viisauden jälkeen. Ei pidä huolestua, peli ei ole menetetty. Kandin jälkeen voi hakea uutta pääainetta, ja työelämässäkin voi kokeilla useita eri työtehtäviä.

Uskon (ja toivon) monen valmistuneen ekonomin olevan kanssani samaa mieltä siitä, että valittu opintosuuntaus ja suoritetut kurssit eivät lukitse meitä vain tiettyihin työtehtäviin. Vaakakupissa painavat myös opintojen ohella kerrytetty kokemus esim. järjestötoiminnasta, työelämässä opitut taidot sekä laajat työelämän kontaktit.

Kaiken tämän lopuksi haluaisin vain todeta:  

  1. kuuntele itseäsi
  2. opiskele niitä asioita, jotka sytyttävät mielenkiintosi
  3. seuraa unelmiasi.

Näistä tekijöistä on paras uravalinta tehty.