Unohditko hakea lakkoavustusta? Ehdit vielä 4.−10. helmikuuta

Uutinen 3.2.2020

Jos olit joulukuussa lakossa, mutta et vielä ole hakenut lakkoavustusta, voit tehdä sen tulevan viikon aikana. Avaamme järjestelmän uudelleen 4.−10.2. väliseksi ajaksi. 


 

Teknologiateollisuuden ja suunnittelualan ylempien toimihenkilöiden työnseisaukset toteutuivat joulukuussa määrätyissä yrityksissä. Lakkoon osallistuneet Suomen Ekonomien jäsenet voivat edelleen hakea lakkoavustusta. 

Lukuisten kyselyjen vuoksi järjestelmä avataan uudelleen 4.2. kello 00.00 − 10.2. kello 23:59 väliseksi ajaksi. Nyt haettavat avustukset maksetaan maaliskuun aikana.

Kuka voi saada lakkoavustusta?

Lakkoavustus on korvaus, joka maksetaan lakon takia ansiotuloa vaille jääneille Suomen Ekonomien jäsenille. Sitä voi saada henkilö, joka on liittynyt Suomen Ekonomien jäseneksi ennen lakon alkamista ja on ollut lakossa koko lakon ajan. Avustus maksetaan työvuorojen mukaisilta työpäiviltä.

Lakkoavustusta haetaan Ylemmät Toimihenkilöt YTN:ltä sähköisellä lomakkeella, jonne pääset täältä. Linkki vie Telian sivulle. Tunnistautuminen tapahtuu joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Avustuksen määrä on 70 euroa/lakkopäivä miinus verot, käytännössä 51,10 euroa päivä. YTN pidättää verot ja ilmoittaa lakkoavustukset verottajalle. Huoltovelvollisuus ei vaikuta lakkoavustuksen määrään. Myös opiskelijajäsenille maksetaan lakkoavustusta lakon takia syntyneestä ansionmenetyksestä.

Lakkoavustusta voivat hakea myös toimihenkilö- ja työntekijätyöehtosopimusten lakkojen piiriin kuuluvat.

Aiemmin haetut lakkoavustukset maksussa

Lakkoavustukset joulukuun teknologiateollisuuden ja suunnittelualan lakoista on saatu pääosin maksuun tammikuun aikana. Viivästykset maksatuksessa voivat johtua muun muassa virheellisistä tilitiedoista. 

Maksatuksia on tehty vielä viime perjantaina, joten pankkiyhteyksien takia lakkoavustus voi näkyä vastaanottajan tilillä vasta helmikuun puolella.

Jos olet hakenut lakkoavustusta ja olet siihen mielestäsi oikeutettu, mutta lakkoavustus ei ole tullut tilillesi tämän viikon loppuun mennessä, ota yhteyttä Suomen Ekonomien jäsenpalveluun, jasenpalvelu@ekonomit.fi.

Jos lakkoavustuksen hakemisen kanssa on ongelmia, neuvoa voi kysyä:
•    omalta luottamusmieheltä
•    YTN:n päivystyspuhelimesta 040 352 3671 (ma-pe klo 9−15) tai
•    lähettämällä sähköpostia lakko@ytn.fi.

Informoimme ajankohtaisesta neuvottelutilanteesta nettisivuillamme osoitteessa ekonomit.fi. Tietoa löydät myös osoitteesta ytn.fi/neuvottelut.