Yhteisön voima

Blogi 29.3.2019

Iita Turpela Puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö Pörssi ry


Yhteisöt. Niitä löytyy monenlaisia ja näköisiä – olemme Ekonomeissa yksi iso, yli 50 000 hengen yhteisö ja lisäksi meiltä löytyy sisältä pienempiä yhteisöjä: paikallisia ekonomiyhdistyksiä ja kylteriainejärjestöjä. Yhteisöillä on valtava voima ja mahdollisuus vaikuttaa ympärillä olevaan ajatteluun ja toimintaan.


Vastuullisuus liiketoiminnassa ja toiminnan ympäristöystävällisyys ovat polttavaakin polttavammat puheenaiheet tällä hetkellä sekä toimivat teemoina monissa keskusteluissa ympäri mediaa.
 
Meillä Pörssissä maaliskuu onkin ollut ympäristökuukausi, jolloin painopisteemme viestinnässä ja toiminnassa on pyörinyt ympäristön ja vastuullisuuden ympärillä. Vierailimme Helsingissä Sitralla, Finlaysonilla ja Stockmannilla, joissa teemana oli vastuullinen liiketoiminta. Olemme pohtineet tapahtumien ympäristöystävällisyyttä, kokanneet ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi kehitelleet kestävän kehityksen strategian.
Pörssiläiset pääsivät videon muodossa kertomaan omia ajatuksiaan vastuullisuudesta ja laittamaan vaatteet kiertoon kampuksella järjestetyn kirpputorin avulla.
 
Myös Kylteripuheenjohtajien verkosto KPV linjasi kokouksessaan vuoden hyväntekeväisyyskohteeksi Suomen luonnonsuojeluliiton ja me myimme Pörssissä parin viikon aikana satoja jääkarhumerkkejä, joiden tulot lahjoitettiin WWF:n kautta jääkarhujen suojelemiseen. Ennen kaikkea tavoite oli herättää ajatuksia ja halusimme haastaa ihmisiä ajattelemaan omia valintojaan ja toisaalta niiden seurauksiakin jokapäiväisessä elämässä. 
 
Joskus valintojen tekeminen yksin voi tuntua haastavalta ja jopa turhauttavalta – voinko minä yksin todella toimia niin, että sillä olisi merkittävää vaikutusta esimerkiksi ympäristön hyvinvointiin? 
Vastuullisen liiketoiminnan exculta käteen jäi kuitenkin vakuuttava lausahdus siitä, että yksilökin voi vaikuttaa omassa yhteisössään. Usein kuuntelemme ja uskomme helpommin samaistuttavia ihmisiä ympärillämme. Se, että yhteisön jäsenet pääsevät jakamaan ajatuksia ja osoittamaan vaikkapa haalarimerkin avulla tukeaan, sitouttaa se jatkossakin samankaltaiseen toimintaan. Kampanjat ja tempaukset ovat usein myös tärkeä tapa päästä osaksi yhteisöä ja löytää oma paikkansa siinä.
On hienoa, kun tapaa ihmisiä, joiden kanssa jakaa samoja arvoja ja ajatuksia.
Kehotan sinua ottamaan rohkeasti kantaa yhteisössäsi asioihin, joita itse pidät tärkeinä. Sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä yhteisössäsi hyvää ja sitä kautta meidän yhteisöillämme taas on tilaisuus vaikuttaa ja herättää ajatuksia laajemminkin.
 
Miksipä emme siis pyrkisi tekemään hyvää ympärillemme, kun sellaiselle kerran on mahdollisuus?