Tulppa pois. Osaajapula suomalaisissa yrityksissä on tosiasia. Suomen Ekonomien koulutuspolitiikan erityisasiantuntija Mika Parkkari: “Pula osaajista on jo muodostunut yritysten kasvun tulpaksi. Monet yritykset kokevat, ettei osaajia löydy mistään.”

Katse kehittämiseen. Työperäinen maahanmuutto nousee useimmiten esiin osaajapulakeskustelussa. Parkkarin mukaan se voi olla vain osa ratkaisua: “Ei ole varaa jäädä odottelemaan, että osaajia tulee jostain. Ratkaisua täytyy etsiä myös olemassa olevasta työvoimasta, ja on selvää, että lopputuloksena tullaan osaamisen kehittämiseen.”

Osaamisen kehittämisen esteet

  • osaamisen kehittäminen ei ole elimellinen osa yrityksen kulttuuria
  • HR, joka monesti vastaa henkilöstön kehittämisestä, voi olla organisatorisesti ja henkisesti kaukana bisneksestä ja strategisesta suunnasta
  • työntekijällä itsellään ei ole kuvaa kehitystarpeistaan
  • koulutus vie työntekijän pois töistä koulutuksen ajaksi, työuraan tulee katkos

Mikä neuvoksi?

Ekonomien Parkkari: “Yksilön, yritysten ja muodollisen koulutusmaailman pitäisi kaikkien tunnistaa tilanne ja pelata yhteen maaliin.”

  1. Ihmisillä itsellään tulisi olla ymmärrys siitä, että omaa osaamista on kehitettävä jatkuvasti tai muuten putoaa kärryiltä.
  2. Yrityksissä on ymmärrettävä osaamisen johtamista, sen tulee olla kiinni liiketoiminnassa. Ei kurssia kurssin päälle vaan laajempaa ymmärrystä siitä, mitä on tarvittava osaaminen. Vaateisiin reagointi ei ole osaamisen kehittämistä.
  3. Yhteiskunnan tulisi osallistua tarjoamalla rakenteita ja välineitä, jotka tukevat oppimista silloin kun tarvetta on.


Ratkaisu rahoitukseen. Osaamistili: Sairausvakuutuksen lailla toimiva turva, joka mahdollistaisi oman osaamisen kehittämisen. Mika Parkkari: “Yritys ja yksilö yhdessä kerryttäisivät etukäteen resurssia, jota voisi käyttää työuran aikana.

Osaamistili mahdollistaisi olemassa olevan työvoiman kehittämisen, joka mielestäni on ylivoimaisesti tärkein keino osaajapulan ratkaisemiseksi ja kasvun tulpan poistamiseksi.”

Juttu on julkaistu MustReadin uutiskirjeessä 20.8.2021.

Parkkari Mika
Koulutuspolitiikan erityisasiantuntija
p. +358400802145
Työvapaalla