Lönen är ersättning för utfört arbete och baserar sig på ett anställningsförhållande. Lönen kan betalas ut i pengar, som naturaförmån eller som annat vederlag med ekonomiskt värde. Premiering är som helhet ett ledningsverktyg som organisationen fastställer och använder för att belöna sina anställda i enlighet med organisationens strategi. Premieringen kan också ha fastställts i organisationens dokument om lönepolitik.
Enligt den årliga lönenivåundersökningen (i medlemstjänsten) var ekonommedlemmarnas mittersta lön, medianlönen, 5 000 euro i oktober 2016.
Vi publicerar också årligen rekommendationer om en nyutexaminerad ekonoms ingångslön och rekommendationer om lön för sommarjobb för ekonomistuderande. Du kan också ta del av våra rekommendationer om pro gradu-arvoden.
Lönen grundar sig på faktorer som är förknippade med organisationen, arbetsuppgiften och arbetstagaren.
Ekonomernas lönenivå stiger mer till följd av en karriärutveckling än av generella lönehöjningar, eftersom löneförhöjningen ofta är förknippad med att arbetstagaren har bytt arbetsuppgift eller arbetsplats.
När uppgiften är densamma är en generell lönehöjning enligt kollektiv- och tjänstekollektivavtalen det säkraste sättet för ekonomen att få löneförhöjning. Nästan 42 procent av ekonomerna som deltog i lönenivåundersökningen hade fått löneförhöjning tack vare en generell lönehöjning.
Knappa hälften av våra medlemmar omfattas av generella lönehöjningar. Vi arbetar ständigt för att få till stånd kollektivavtal för de högre tjänstemännen även i branscher som ännu är avtalslösa. Ett stort antal ekonomer arbetar till exempel i revisionsbranschen och handelsbranschen utan ett eget kollektivavtal.
Läs guiden Paranna palkkaasi (på finska) >>