Työ muuttuu ja monimuotoistuu

Suomessa suurin osa työssä käyvistä on edelleen vakituisissa, kokopäiväisissä työsuhteissa. Työnteon ja työsuhteiden muodot muuttuvat kuitenkin ripeästi. Hyvinkin pian nykyisin epätyypillisinä pidetyt työsuhteet voivatkin olla niitä tyypillisiä.

Saat etulyöntiaseman työnhaussa, kun suhtaudut avoimin mielin kaikenlaisiin työnteon muotoihin ja tartut rohkeasti mielenkiintoisiin tilaisuuksiin. Määräaikainen työsuhde voi hyvin johtaa vakituiseen, vapaaehtoistyöstä saattaa syntyä palkkasuhde tai sinulle voikin sopia parhaiten osa-aikatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen.

Määräaikainen työsuhde

Työnantajan näkökulmasta sijaisuudet, projektit ja ruuhkahuiput luovat perusteen määräaikaisen työsuhteen tarpeelle.

Määräaikainen työsuhde voi olla oiva mahdollisuus aktiiviselle työnhakijalle. Määräaikaiset työpaikat houkuttelevat monesti vähemmän hakijoita, joten sinun on helpompi nousta esille hakijoiden joukosta.

Määräaikainen työsuhde voi hyvin jatkua joko uutena määräaikaisena tai vakituisena työsuhteena. Mutta vaikka työ ei jatkuisikaan, niin uusien arvokkaiden kokemusten ja kontaktien myötä voi seuraavan työpaikan löytäminen olla taas hippusen verran helpompaa.

Osa-aikainen työsuhde

Voisiko osa-aikainen työ olla sinulle sopiva vaihtoehto? Se voi sopia omaan elämäntilanteeseen tai mahdollistaa elämän tasapainottamisen haluamallaan tavalla.

Osa-aikaista työtä on mahdollista tehdä myös useammalle organisaatiolle ja siten rakentaa itselleen kokoaikaisen työn.

Sitran 2015 tekemässä selvityksessä suurin osa osa-aikatyötä tekevistä oli tyytyväisiä työsuhteensa muotoon ja kokivat yhtä suurta hyvinvointia kuin kokopäiväisesti työskentelevät.

Yrittäjyys ja itsensä työllistäminen

Freelancerina tai ammatinharjoittajana päätät itse omasta työskentelystäsi. Voit tehdä töitä esimerkiksi työsuhteessa, yrittäjänä tai osuuskunnan kautta.

Mikä sopii sinulle parhaiten? Voisitko tehdä projekteja tai keikkatyötä? Olisiko mahdollsita ostaa toimiva yritys, mennä osakkaaksi tai perustaa oma yritys?

Katso palvelumme yrittäjille ja yrittäjyyttä pohtiville

Vuokratyö, vuokrajohtajuus

Vuokratyö lisääntyy myös korkeakoulutettujen keskuudessa. Monet vuokratyö- ja konsultointiyritykset tarjoavat kokeneita ammattilaisia interim-sopimuksella projekteihin sekä lyhyisiin tai pidempiaikaisiin toimeksiantoihin.

Työvoimakoulutukset, esim. FEC-koulutukset

Tutustu mahdollisuuksiin oppia uutta ja saattaa samalla oppia käytäntöön työskentelemällä sopivassa yrityksessä työttömyyskorvauksella: Fec-koulutukset

Tulokset ohjelmista ovat vuosien varrella olleet vakuuttavia: jopa 70 prosenttia osallistujista on työllistynyt välittömästi ohjelman päätyttyä.

Hallitustyö tai neuvonantajatyö

Moni yritys tai muu organisaatio tarvitsee ammattilaisia hallituksiinsa, mutta heidän löytämisensä voi olla haastavaa. Voit myös itse tarjota osaamistasi yritykseen, jonka uskot hyötyvän taidoistasi. Mahdollisuuksia pienten yritysten hallituspaikkoihin löydät esimerkiksi Boardio.com -sivulta.

Harjoittelut ja kesätyöt

Erilaiset työharjoittelut ja kesätyöt voivat olla mahdollisuus myös muille kuin opiskelijoille tai vastavalmistuneille. Tarjoa rohkeasti osaamistasi ja saa jalkasi oven väliin.

Etätyö

Voisiko sinulle avautua uusia työmahdollisuuksia, kun työn fyysinen sijainti jätetään pois yhtälöstä?

Ota yhteyttä

Suomen Ekonomien jäsenenä voit hyödyntää työnhaun palveluita koko työurasi ajan. Tarjoamme henkilökohtaista valmennusta erilaisiin työnhakuun liittyviin tilanteisiin. 

Uravalmentajat

ura@ekonomit.fi

Varaa puhelinaika