Intohimosta opetukseen
    Opetuspalkinnon 2016 voittaja Anu Puusa

 

Anu Puusalla on selkeästi oikea ote työhönsä. Juuri Suomen Ekonomien Opetuspalkinnon vastaanottanut apulaisprofessori on tänä vuonna saanut myös Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen Hyvä opettaja -palkinnon. Molempien palkintojen takana on opiskelijoista lähtöisin oleva arvostus opettajaansa kohtaan. "Kyllä tämä hiljaiseksi vetää", Anu Puusa toteaa. "Tämän tärkeämpää palautetta ei opettaja voi saada.

 

Suomen Ekonomien Opetuspalkinnon Anu Puusa sai kurssistaan "Osuustoiminnan idea ja osuustoiminta yritysmuotona", joka yhdisti arvokkaalla tavalla yliopiston kolme perustehtävää: opetuksen, tutkimuksen sekä yliopistojen ja yritysten välisen yhteistyön. Käytännössä kurssi on kuitenkin vain yksi loistava esimerkki hänen tavastaan opettaa. "Anu Puusa saa opiskelijat innostumaan aiheesta kuin aiheesta", toteaa Anua palkinnon saajaksi ehdottaneen opiskelijayhteisö Optimi ry:n Toivo Isoranta.

Opiskelijoiden innostuminen on helppo ymmärtää. Anu Puusa pulppuaa tunnetta ja paloa puhuessaan työstään. "Minulle työ on mahdollisuus kanavoida intohimon kohteitani. Minulla on vapaus kehittää, ideoida ja tehdä, mutta vastapainona toki paljon vastuuta", Anu täsmentää.

Opetustyön Anu kokee mieluisaksi; omien vastuukurssiensa lisäksi hän käy pitämässä vierailijaluentoja sekä puhumassa yrityksissä ja kouluissa.

Hyvän opettajan palkinnon Anu pokkasi keväällä. Kun häntä kuuntelee, ei voi olla ajattelematta, että palkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen. Halu jakaa tietoa, oivalluttaa ihmisiä ja herättää rakentavaan kriittisyyteen toimivat tärkeinä ohjenuorina, joita myös opiskelijat arvostavat. Toivo Isoranta valottaa palkinnon taustoja: "Kauppatieteiden ainejärjestön jäsenille tehtiin kysely, jolla haettiin yksinkertaistaen sanottuna opettajaa, josta opiskelijat pitävät. Esiin nousi Anu Puusa. Perusteluina annettiin mm. se, että hän on mukava ja helposti lähestyttävä sekä se, että hän painottaa positiivisen paljon vuorovaikutuksen merkitystä kursseillaan."

Anu itse pitää tärkeänä sitä, että hänellä on vahva usko siihen, mitä hän opettaa. "Asiantuntijuuttani on myös se, että osaan kiteyttää oppimani asiat ja kertoa ne eteenpäin."

Herätys osuustoimintaan

Osuustoiminta ja sen avaaminen uusille yleisöille on nyt ykkösenä työarjessa. Aihe tuo Anun puheeseen lisävauhtia: "Minä olen kyllä edelleen täysin lumoutunut aiheesta, siis vau, miten hieno juttu", hän riemuitsee. "Ja nyt minulla on mahdollisuus avata asiaa muille! Parasta on nähdä, miten tiedon lisääntyminen sytyttää lampun myös opiskelijoissa, kun he oivaltavat, miten merkittävästä asiasta on kyse." Anun opit ovat innostaneet lukuisiin graduihin ja väitöskirjoihin; onpa muutama opiskelija ryhtynyt perustamaan osuuskuntayrityksiäkin.

Kun kurssia viisi vuotta sitten alettiin suunnitella, havaittiin, että tietämättömyyden määrä osuustoiminnasta oli tyrmäävä. Vahva palo ja usko ideaan sekä ahkeruus saivat kuitenkin aikaan sen, että ensimmäiset opiskelijat pääsivät opiskelemaan aihetta jo puolen vuoden kuluttua.

Anu kehuu pyyteettömästi ihmisiä, joiden kanssa hän kurssin suunnitteli ja joiden kanssa vuosi vuodelta sitä edelleen kehittää. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä ja tohtoriopiskelija Antti Varis ovat nimetyt pääsyylliset kurssin syntyyn. "Meillä oli alussa enemmän intoa kuin osaamista, mutta kovalla draivilla ja työllä saatiin aikaan mainio lopputulos. Oma-apuisesti ja yhteistyössä, niin me toimimme", Anu muistelee.

"Kurssilla on vaihtuvia, mielenkiintoisia luennoitsijoita ja siellä keskustellaan todella paljon," Toivo Isoranta kehuu. Varsinkin viime kevään huippuluennoitsijat saivat käytäväkeskustelut käymään kiivaina. Anu Puusa toivoo koko Suomen heräävän aiheen tärkeyteen. "Osuustoiminta kuuluu osaksi yleissivistystä, se on iso osa meitä ja historiaamme. Mielellään näkisin sitä opetettavan kaikilla kouluasteilla", hän lisää.

Lomalta uutta virtaa

Kesälomansa ansioitunut opettaja vietti perheen kanssa rakennushommissa. "Meidän perheen yhteinen harrastus on rakentaminen, tämänhetkinen talonrakennus on jo projekti numero neljä.", Anu naurahtaa. "Missä paremmin saisikaan itsensä lomamoodiin kuin sirkkeli kädessä pienten tytärten ahkeroidessa vieressä maalisutien kanssa ja miehen vasaroidessa lautoja paikalleen."

Työ maistuu niin, että loman jälkeen intoa tekemiseen taas löytyy. Anu uskoo, että kun itse yrittää ja on uudelle avoin, kaikki on mahdollista. Niin työssä kuin elämässä yleensä.

Kuka?

•    Nimi: Anu Puusa
•    Ikä: 41 v.
•    Koulutus: KTT
•    Harrastukset: Sulkapallo, kuntosali, lukeminen, erityisesti historialliset romaanit.
•    Perhe: Mies, kaksi tytärtä, kaksi koiraa.

Anu Puusan kuva: Risto Kuittinen

Ota yhteyttä

Asiamies, koulutuspolitiikka

Suvi Eriksson

p. +358408488935

suvi.eriksson@ekonomit.fi