Sosiaalinen media työnhaussa

Mitä useampi ihminen tietää, mitä osaat ja millaisista työtehtävistä olet kiinnostunut, sitä useampi silmä- ja korvapari tarkkailee rinnallasi työmahdollisuuksia. Yksin et pysty löytämään kaikkia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, varsinkaan piilossa olevia, mutta verkoston avulla parannat todennäköisyyksiä jo huimasti. Sosiaalinen media voi antaa työnhakuusi aivan uuden ulottuvuuden!

Jos sinulla on mahdollisuus olla työnhaussa avoimesti, kerro verkostollesi, millaista työtä etsit ja millaiset työnantajat sinua kiinnostavat. Jos joudut pitämään työnhakua mahdollisimman salassa, etsi silti tahoja, joille voit luottamuksellisesti tilanteestasi kertoa ja jotka voisivat auttaa sinua eteenpäin.

Sosiaalisen median hyödyntämistä työnhaussa voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta. Toisaalta voit löytää kiinnostavia työnantajia ja työpaikkoja, toisaalta voit tulla löydetyksi sosiaalisen median avulla.

Sosiaalinen media on luonteeltaan muuttuva, järjestelmät kehittyvät ja tavat toimia muuttuvat nopeasti. Tähän olemme keränneet joitakin yleisiä vinkkejä.

LinkedIn

Jos sosiaalinen media on sinulle vieras tai haluat keskittyä yhteen sosiaalisen median kanavaan, niin LinkedIn on sinua varten. Se on täysin ammatillinen kanava ja sen kautta pääset tekemään niin aktiivista kuin passiivistakin työnhakua.

Suorahakukonsultit ja rekrytointialan ammattilaiset käyttävät LinkedIniä jatkuvasti etsiessään ehdokkaita. Mikäli et ole mukana LinkedInissä tai profiilisi on kovin niukka, jäät näiden ammattirekrytoijien tekemien piilohakujen ulkopuolelle.

Älä ujostele kontaktien pyytämisessä. Ammatilliset verkostosi ovat laajemmat kuin uskotkaan. Etsi LinkedInistä vanhat ja nykyiset työkaverit ja esimiehet, yhteistyökumppanit, asiakkaat ja muut työelämän kontaktit.

Monet rekrytoijat ja headhunterit verkostoituvat mielellään työnhakijoiden kanssa LinkedInissä, miksi et siis lähettäisi heille kontaktipyyntöä? Muista kuitenkin kirjoittaa heille henkilökohtainen viesti, jossa kerrot, miksi olet heihin yhteydessä ja mitä tarjottavaa sinulla on seuraavalle työnantajallesi.

Katso käytännön vinkkimme toimivan LinkedIn-profiiliin

Tutustu LinkedIn-koulutuksiimme webinaarikirjastossa (jäsenpalvelussa)

Twitter

Twitter on sosiaalisen median kanavista kaikkein sosiaalisin ja tasa-arvoisin. Twitterissä kuka tahansa voi seurata ketä tahansa eikä kukaan arvota seuraajiaan sen perusteella, millainen status tai CV hänellä on. Ajatukset, mielipiteet ja informaatio ovat se sampo, josta Twitterissä ammennetaan.

Twitterissä on mukana suuri joukko edelläkävijöitä, ihmisiä ja organisaatioita, jotka elävät ajan hermolla ja jotka näkevät kauas tulevaisuuteen. Jos haluat rakentaa verkostoa, tutustua kiinnostavan organisaation toimintaan tai löytää työpaikan, Twitter on oikea paikka.

Twitterissä voit tulla löydetyksi uuteen työhön kiinnostavien keskustelujen kautta tai löytää työpaikan mm. seuraamalla rekrytointiyrityksiä ja kiinnostavia työnantajia.

Näin käytät Twitteriä työnhakuun:

  • Hae työpaikkailmoituksia Twitteristä mm. hakusanoilla #työpaikat #rekry #jobs #duuni
  • Tee listoja kiinnostavista tahoista tai tilaa listoja, joita muut ovat tehneet. Esim. @Arjatwiittaa on konnut listat työpaikkailmoituksia twiittaavista tahoista sekä suorahaku- ja rekrytointikonsulteista.
  • Etsi sinua kiinnostavia työnantajia ja ryhdy seuraamaan niitä ja niiden avainhenkilöitä. Minä tahansa päivänä sinulle voi tulla tilaisuus osallistua tällaisen henkilön tai organisaation avaamaan keskusteluun, tehdä vaikutus ja luoda kontakteja. Milloin tahansa voit saada jonkin tiedonjyvän, joka on sinulle mittaamattoman arvokas.

Lue myös Minäkö Twitteriin Ekonomien blogista

Oma työnhakusivusto

Viime vuosina on tullut vastaan useita menestystarinoita työnhakijoista, jotka ovat perustaneet oman työnhakusivuston. Sivustolta löytyy yleensä heidän CV:nsä ja muuta tietoa heistä sekä myös säännöllisesti päivitettävä työnhaun blogi. Omaa sivustoaan he markkinoivat ahkerasti eri sosiaalisen median kanavissa kuten LinkedInissä ja Twitterissä.

Työnhakusivusto yhdistettynä aktiiviseen sosiaalisen median toimintaan ja avoimesti työnhaustaan ja osaamisestaan kertomiseen on hyvä resepti työllistymiseen. Työnhakusivuston rakentaminen ja ylläpito vaati aikaa, sitoutumista ja kärsivällisyyttä sekä sietokykyä julkisuudelle altistumiselle.

Tunnettuja ja paljon käytettyjä blogialustoja ovat Blogger, Wordpress tai uudempi Tumblr.

Satu Olkinuoran työnhaun sivusto sai aikanaan laajaa näkyvyyttä. Tutustu Satuun

Ota yhteyttä

Suomen Ekonomien jäsenenä voit hyödyntää työnhaun palveluita koko työurasi ajan. Tarjoamme henkilökohtaista valmennusta erilaisiin työnhakuun liittyviin tilanteisiin. 

Uravalmentajat

ura@ekonomit.fi

Varaa puhelinaika