Suorahaun kautta uusiin tehtäviin

Suorahaulla eli headhuntingilla rekrytoidaan henkilöitä silloin, kun hakuprosessiin ei haluta julkisuutta, kohderyhmä on tarkasti rajattu ja työnantaja on tarkasti etukäteen määritellyt haettavan henkilön kriteerit. Suorahakua käytetään tyypillisimmin ylimmän johdon rekrytoinneissa. Viime vuosina suorahaku on laajentunut keskijohtoon ja jopa asiantuntijatehtäviin.

Tutustu suorahakuyrityksiin

Mitkä ovat minulle sopivia toimijoita?

Suorahakukonsultti eli headhunter tekee töitä asiakkaalle tämän määrittämän toimeksiannon pohjalta. Kannattaa tutustua tarkoin eri toimijoihin, millaisia asiakkaita heillä tyypillisesti on, minkälaisia toimeksiantoja he tekevät, ovatko he kenties erikoistuneet joihinkin tiettyihin toimialoihin.

Taustatyössä kannattaa myös hyödyntää omia verkostojaan ja kysyä suosituksia eri toimijoista ja näin valita itselleen ja omaan tilanteeseensa ja osaamiseensa parhaiten sopivat toimijat. Huolellinen taustatyö siis kannattaa. Olethan kuitenkin yhteydessä useaan sinulle sopivaan toimijaan ja näin varmistat mahdollisimman laajasti uuden työn löytymisen suorahaun kautta.

Valmistaudu yhteydenottoon

Voi olla, että saat puhelun headhunterilta, mutta aivan yhtä hyvin voit myös itse ottaa yhteyttä heihin. Kun otat itse yhteyttä, kannattaa valmistautua huolella, jotta pystyt antamaan itsestäsi hyvän ensivaikutelman ja osaamisesi tulee selvästi esiin. Mieti miten esität asiasi, miksi soitat, tiivistä pääviestisi selkeään ja lyhyeen kuvaukseen.

Ensivaikutelma on tärkeää myös suorahakukonsultin kanssa toimiessa. Kohtelias ja hyvin valmisteltu yhteydenotto vie parhaiten omaa asiaasi eteenpäin ja saat keskusteluyhteyden avattua.

Oma osaaminen esiin

Oman osaamisen tunnistaminen ja sen avaaminen ulkopuoliselle vaatii hyvää itsetuntemusta.  Kannattaakin analysoida hyvin oma tausta, jotta osaamisesta kertominen olisi sujuvaa ja luontevaa. Suorahakukonsultit tekevät töitä asiakkaalle ja asiakkaita kiinnostavat ensisijaisesti oman alan osaajat ja kokemus.

Mikäli olet aikeissa vaihtaa alaa, tulee sinun perustella entistä paremmin nykyisen osaamisesi hyödyt tulevassa tehtävässä, mahdollisesti toisella alalla, yhtäläisyyksiä pitää löytyä riittävästi. Pelkkä cv:n lähettäminen konsultille ei riitä, itse on oltava aktiivinen, konsultti ei automaattisesti aktivoidu hakemaan sinulle töitä.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä suorahakukonsulttiin?

Suorahakukonsulttiin voit olla yhteydessä myös silloin kuin olet työssä ja hyvässä vauhdissa urallasi. Ensikontaktia ei kannata välttämättä jättää siihen kun olet jo tilanteessa jossa etsit töitä. Säännöllinen yhteydenpito kannattaa pitkällä tähtäimellä, esimerkiksi nopea tilannepäivitys kerranvuodessa.