Kampanjakuva

Ett annorlunda år har det definitivt varit, oberoende vem man frågar. Ingen förväntade sig ett år av mycket innesittande och, till en viss mån, ensamhet. Den mentala hälsan har satts på prov för många då karantänbeslut och restriktioner har tagits i bruk. Detta har till en stor del synts i studerandes vardag då studierna mer eller mindre gått på distans och evenemangen likaså. Hösten har framskridit med stormsteg och dagarna blir allt kortare.

Frågan om hur man kan upprätthålla orken och motivationen har därför tagits upp under flera tillfällen. Hur kan man tillfredsställa ens sociala behov under dessa tider och hur kan man leva en något aktiv vardag? För många har även den fysiska aspekten fallit bort, det att man går till skolan, till matbutiken, den vardagliga aktiviteten helt enkelt. Ryggen börjar värka och ens ställning lider då man sitter framför samma datorskärm flera timmar i sträck, dag ut och dag in.

Som bevisats så hänger den mentala och fysiska hälsan starkt ihop vilket gör det oerhört viktigt att regelbundet röra på sig och hålla sig aktiv. Fördelarna med en aktiv vardag är närapå för många att räkna i huvudet.

Hur som helst så ser jag att man kan dela in fördelarna i två kategorier; de rent av fysiska fördelarna som en bättre kondition eller starkare muskler och den psykiska delen att få koppla tankarna bort från arbete, skoluppgifter eller andra saker som pågår.

Att koppla bort tankarna har för många varit svårt, speciellt under de tider då det finska folket har uppmanats att stanna hemma och undvika onödig personkontakter. Då man är isolerad hemma och ska spendera både sin arbets- eller studietid samt fritid i samma lägenhet är ensamheten inte en ovanlig känsla. Jag skulle våga påstå att det mentala välmåendet också lättare påverkas då man blir ensam med sina tankar. Även om vi har tillgång till smarttelefoner och onlineplattformer, för både arbete och social samvaro, är tröskeln mycket högre att ta kontakt till andra då man faktiskt måste ringa upp och inte bara kan råkas i skolan eller på arbetsplatsen.

Om det är någon tanke jag vill avsluta inlägget med så är det denna; kom ihåg att slappna av och också ta hand om den fysiska delen. Vore det sig att man lägger en halv timme till att höra på lugnande musik och utöva yoga eller tar en joggingtur utomhus, planera in en kort stund på dagen då du gör något som främjar din fysiska hälsa. Den mentala hälsan, orken och motivationen gynnas av en aktivare vardag. Fördelarna kommer kanske inte direkt efter man varit på promenaden eller utövat yogan, utan sakta men säkert börjar man se skillnaden.

Författare:

Fanny Hindsberg
Felix Anderson