”Omatoiminen työnhaku on ehdottomasti lisättävä aktiivimalliin kriteeriksi, jolla voi välttyä työttömyysturvan leikkaukselta”, työmarkkinajohtaja Riku Salokannel toteaa. Myös aktiivisuutta osoittavien palveluiden joukkoa on laajennettava; siihen on saatava mukaan muutkin kuin työvoimaviranomaisen järjestämät työllistymistä edistävät palvelut.

Monien ammattilittojen vuosia tekemä hyvä ja tuloksellinen työ työttömien opastamiseksi ja auttamiseksi takaisin työuralle tulisi lukea mallin edellyttämäksi aktiivisuuden osoitukseksi.

Meiltä Suomen Ekonomeista jäsen saa työttömänä ollessaan monipuolisesti sparrausta, opastusta ja tukea. Henkilökohtainen uravalmennus, verkosta löytyvät työnhakua tukevat ja aktivoivat aineistot, ammatillisen kehittymisen tilaisuudet ja ohjelmat sekä mentorointi ovat jäsentemme työllistymistä tukemassa ja todennettavissa myös aktiivisuudeksi työnhaun lisäksi. Uudenmaan Työnhakuveturi, Pirkanmaan Uratehdas, Varsinais-Suomen Urapurje ja Pohjois-Pohjanmaan Urasampo ovat korkeasti koulutetuille suunnattuja alueellisia työllistymishankkeita, joiden toimintaa myös me tuemme.

Korkeakoulutetuille on tärkeää, että myös työttömänä opiskelu sallittaisiin nykyistä selkeästi vapaammin kunkin omaa työllistymissuunnitelmaa hyödyntäen.

Ensimmäinen tarkastelujakso on jo käynnissä. Työttömien oikeusturvan kannalta on välttämätöntä, että heillä on tiedossa, miten turvan leikkaukselta voi välttyä. Näin ollen edellytämme Akavan tavoin, että aktiivimallin korjaukset ja soveltamista koskevat säädökset tehdään nopeasti, eikä työttömyysturvaan suunniteltua toista uudistusta toteuteta.

Työvoimapalveluiden tarjoajilla on oltava osaamista korkeakoulutettujen työmarkkinoista, osaamisen kehittämisestä ja piilotyöpaikkojen löytämisestä. Tätä osaamista on kuitenkin voitava hakea myös muilta palveluntarjoajilta.

Suomen Ekonomit ei liittona osallistu perjantain 2.2. mielenilmaukseen.

Lisätietoja: Työmarkkinajohtaja Riku Salokannel, riku.salokannel@ekonomit.fi, puh. 040 724 9566