Rahoitusalalle ylityökielto 8.12. klo 14.00 lähtien

8.12.2017 12:40

Lue lisää aiheesta YTN:n jäsenviestistä.

Mikäli sinulla on kysyttävää niin tavoitat meidät sähköpostitse rahoitus@ekonomit.fi tai puhelimitse Riikka Sipilä puh. 0400 458 226 ja Riku Salokannel puh. 040 724 9566.


Ekonomit etsii toiminnanjohtajaa

1.12.2017 09:38

Suomen Ekonomit on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden ja alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö. Liiton muodostavat 25 ekonomiyhdistystä ja 13 opiskelijayhteisöä. Suomen Ekonomit on Akavan neljänneksi suurin jäsenjärjestö yli 50 000 jäsenellään.

Suomen Ekonomien tavoitteena on uudistaa ja kehittää toimintaansa jäsenlähtöisemmäksi ja pyrkiä paremmin vastaamaan jäsentensä yksilöllisiin palvelutarpeisiin.

Oletko vahva ja yhdistävä johtaja, joka haluaa luotsata Suomen Ekonomeja edelläkävijäksi edistäen ekonomien menestystä ja hyvinvointia työelämässä?

Suomen Ekonomit hakee Sinua kokenut ja visionäärinen

TOIMINNANJOHTAJA

Tehtävässä johdat liiton päivittäistä toimintaa, henkilöstöä, viestintää ja taloutta sekä osallistut laajempaan järjestö- ja edunvalvontatoimintaan valtakunnallisesti. Haluat toimia ekonomien etujärjestön kokoavana voimana sekä käydä rohkeaa ja edistyksellistä vuoropuhelua ekonomeille tärkeiden edunvalvontajärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. 

Toiminnanjohtajana menestyt, jos sinulla on

 • selkeä näkemys siitä, miltä Suomen Ekonomit tulevaisuudessa näyttää palvelu- ja etujärjestönä sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana.
 • kykyä strategiseen ajatteluun, mutta myös läpivientitahtoa operatiivisten hankkeiden loppuunsaattamiseksi.
 • vahva ja monipuolinen kokemus järjestömaailman ja edunvalvonnan tulosvastuullisista johtotehtävistä. Liiketoiminta- ja sijoitustoimintakokemus on eduksi.
 • kokemusta ja näyttöjä menestyksekkäästä asiantuntijaorganisaation muutosjohtamisesta. Esimies- ja tiiminvetokokemus on olennaista.
 • järjestelmällinen, tavoitteellinen ja kannustava toimintatapa.
 • ymmärrys asiakaskokemuksen kasvattamisesta viestinnän ja markkinoinnin keinoin
 • erinomaiset yhteistyötaidot ja halu toimia yhteistyössä laajan sidosryhmäverkoston kanssa.
 • noin 10 vuotta relevanttia työkokemusta.
 • kauppatieteellinen yliopistotutkinto (ekonomi/KTM)

Tehtävässä edellytetään suomen, ruotsin ja englannin kielen taitoa

Persoonaltasi olet vahva, innostunut ja innostava johtaja, joka käärii hihat tarvittaessa. Toimintatapasi on aktiivinen, strukturoitu ja tuloshakuinen. Olet itsenäinen ja joustava vaativissa olosuhteissa ja laitat itsesi mielelläsi likoon. Lisäksi olet vakuuttava ja esiintymiskykyinen verkostoituja.

Tarjoamme sinulle vaativan ja vastuullisen tehtävän innostavassa toimintaympäristössä, jossa pääset edistämään jäsenlähtöisyyttä sekä uudistamaan ekonomien edunvalvontaa Suomessa. Tehtävä on edustus- ja näköalapaikka suomalaisessa työelämässä ja vaikuttamisessa.

Kumppanimme rekrytoinnissa on Momentous Oy. Lisätietoja voit kysyä luottamuksellisesti Suomen Ekonomien puheenjohtajalta Timo Saranpäältä, puh. 050 5236 005 (ti 5.12. klo 10-13, pe 8.12. klo 9-12 tai ke 13.12. klo 9-12) tai Momentouksen suorahakukonsultilta Soili Nepposelta puh. 045 625 9655 (pe 15.12 klo 9-10). Lähetäthän hakemuksesi palkkatoiveineen ja ansioluettelosi osoitteeseen www.momentous.fi/ekonomit viimeistään 17.12.2017.


Suomen Ekonomit Akavassa 40 vuotta

28.11.2017 15:53

Akavan liittokokous valitsi tänään uuden hallituksen kaksivuotiskaudelle 2018-2019. Suomen Ekonomeista Akavan hallituksen jäseninä jatkavat puheenjohtaja Timo Saranpää ja työmarkkinajohtaja Riku Salokannel.

Suomen Ekonomien liittymisestä Akavaan tulee kuluneeksi tänä vuonna 40 vuotta. Vuodesta 1977 lähtien suomalaiset ekonomit ovat olleet myös Akavan jäseniä.

"Meille on ehdottomasti eduksi olla mukana Akavassa ja katsoa sen perään, että keskusjärjestökenttä, toivottavasti Akava muutosvoimana, osaa riittävästi sopeutua muuttuvaan työelämään ja muuttuvaan yhteiskuntaan", linjaa Akavan hallituksessa jatkava Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.

Akavalaisessa kentässä on myös mahdollisuus vaikuttaa. Saranpää näkee, että viime aikaisia esimerkkejä tästä on yrittäjyyskysymysten esille nouseminen Akavassa, johon on tarvittu Ekonomien ja Tekniikan Akateemisten vahvaa panostusta. Toinen esimerkki on keskustelu kilpailukieltosopimuksista, jota Ekonomit on vienyt eteenpäin. Myös kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin kilpailukieltoja koskeva lakialoite on lähtenyt liikkeelle Ekonomien myötävaikutuksella.

"Kun innovoimme, teemme ja toimimme, niin pystymme myös vaikuttamaan akavalaisessa kentässä ja suomalaisessa yhteiskunnassa", Saranpää summaa.

Lisätietoja:
Timo Saranpää, puheenjohtaja, p. 050 523 6005


Opiskelijoiden vaikutusvalta Suomen Ekonomeissa kasvaa tuntuvasti

25.11.2017 15:08

Suomen Ekonomit teki liittokokouksessaan uraauurtavan päätöksen nostaa opiskelijayhteisöjen äänimäärän kolminkertaiseksi. Jo ensi vuoden liittokokouksissa opiskelijayhteisöjen osuus liittokokouksen äänistä nousee noin 17 prosenttiin.

"Opiskelijoiden vaikutusvalta järjestössämme on vertaansa vailla. Toivomme, että tämän päätöksen turvin olemme aiempaakin vahvemmin rakentamassa uutta, tulevaisuuden ekonomien yhteisöä", sanoo uudelleen Suomen Ekonomien hallituksen puheenjohtajaksi valittu Timo Saranpää.

Periaatteessa opiskelijoiden ääniosuus voi kasvaakin 17 prosentista, sillä opiskelijayhteisö palkitaan kasvavalla äänimäärällä, mikäli se onnistuu kohentamaan valmistuneiden liittymisastetta Suomen Ekonomeihin.

Liittokokous valitsi hallituksen, jossa puheenjohtajan lisäksi on 11 jäsentä. Liiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Christel Tjeder, toiseksi varapuheenjohtajaksi Anette Vaini-Antila, kolmanneksi varapuheenjohtajaksi opiskelijaedustaja Riku Hietarinta sekä hallituksen jäseniksi Nina Ingves, Eero Kiiski, Kaisa Kokkonen, Kari Leppilahti, Jussi Nieminen, Liisa-Johanna Pesonen, Heli Törrönen ja Esa Vilhonen.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Timo Saranpää, p. 050 523 6005
Vt. toiminnanjohtaja Anja Uljas, p. 040 550 0712


Suomen Ekonomit: Erinomaista että kilpailukiellot selvitetään

16.11.2017 12:03

Suomen Ekonomit pitää erinomaisena työministeri Jari Lindströmin päätöstä teettää selvitys salassapito- ja kilpailukieltosopimusten käytöstä.

"Ilman lainmukaista perustetta solmitut kilpailukieltosopimukset ovat yleistyneet jäsenkunnassamme rajusti, ja ne ovat iso ongelma erityisesti esimies- ja asiantuntijatehtävissä", sanoo Suomen Ekonomien työmarkkinajohtaja Riku Salokannel.

Hän pitää tärkeänä, että ongelman laajuus selvitetään oikeissa kohderyhmissä.

"Esimerkiksi jo joka toisessa uudessa ekonomin työsopimuksessa on kilpailukieltoehto" Salokannel sanoo.

Hän muistuttaa, että kilpailukieltoihin liittyvät ongelmat näkyvät käytännön työelämässä, tuomioistuimen riita-asioiksi ne päätyvät harvoin.

"Esimerkiksi työpaikan vaihtaminen samalla alalla voi olla hankalaa. Vaikka oikeustapauksia ei ole, se ei tarkoita etteikö ongelmaa olisi. Tämä olisi tärkeää ottaa huomioon selvitystyötä tehdessä", Salokannel painottaa.

Positiivisena Salokannel näkee sen, että lainsäädäntöön on mahdollista tehdä tarvittavat muutokset varsin nopeastikin. Lakimuutosesitys on jo olemassa kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin aloitteesta.

"Ratkaisu on valmiina, enää tarvitaan poliittista tahtoa", Salokannel toteaa.

Lisätietoja:
Riku Salokannel, työmarkkinajohtaja, Suomen Eknomit
p. 040 7249566


Suomen ylioppilaskuntien liitto kiinnostaa kylteriaktiiveja - Petra Laiti ja Miika Tiainen tähtäävät opiskelijaedunvalvonnan pääkallopaikalle

15.11.2017 10:05

Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokous valitsee tällä viikolla liitolle hallituksen ajamaan yliopisto-opiskelijoiden asiaa vuodeksi 2018. Tänä vuonna ehdolla on jälleen kylteriaktiivejakin.

 

Liiton puheenjohtajaksi tähtää Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallitusta tänä vuonna luotsannut Miika Tiainen ja hallituksen jäseneksi Svenska Handelshögskolans Studentkårin hallituksessa tänä vuonna vaikuttanut Petra Laiti. Molemmat ovat osallistuneet aktiivisesti myös Suomen Ekonomien opiskelijatoimintaan.

 

"Minulla on ollut ilo tehdä yhteistyötä ja keskustella koulutuspolitiikan käänteistä sekä Petran että Miikan kanssa. Molemmilla on aktiivinen ote sekä opiskelijoiden asioiden ajamiseen että laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näitä ehdokkaita on kyllä erittäin helppo kannattaa vaativaan SYL-hallituspestiin.", painottaa Suomen Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntija Suvi Eriksson.

 

"Minusta opiskelijaliikkeen on oltava niin vankka opiskelijan edunvalvoja kuin myös tuoreita avauksia luova nuorten ääni esimerkiksi puhuttaessa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Ensi vuonna valmistaudutaan seuraaviin eduskuntavaaleihin ja meille opiskelijoille tärkeiden ajatusten on kuuluttava julkisessa keskustelussa.", tiivistää Miika syitä tavoitella SYL:n puheenjohtajan tehtävää.

 

"Sukupolvipolitiikkaa kattavaa keskustelua seuratessa on helppo ymmärtää, että opiskelijaliike tarvitsee kauas katsovaa suunnanottoa. SYL:n tulevat projektit, kuten kehitysyhteistyösektorin painottaminen, tulevat asettamaan painetta löytää tapoja varmistaa, että koko opiskelijaliike kykenisi tarkastelemaan tulevaisuutta pitkäjänteisemmin. Uskon, että avain tähän löytyy kansainvälisen yhteistyön ja ylioppilaskuntien keskinäisen kommunikoinnin parantamisesta. Tähän avain voisi puolestaan olla SYL.", painottaa puolestaan Petra.

 

Myös Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää on ilahtunut aktiivisista kylteriehdokkaista. "Meille olisi tietysti erittäin mieluisaa nähdä vahvaa kylteriosaamista myös ensi vuonna SYL:n hallituksessa. Toivotan mitä parhainta menestystä liittokokoukseen molemmille erinomaisille ehdokkaille!", Saranpää summaa.


Suomen ylioppilaskuntien liitto ry, eli SYL, on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 132 000 opiskelijaa Suomessa. SYL:n jäseniä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat. Liiton liittokokous kokoontuu 17.-18.11.2017 Tampereelle päättämään muun muassa vuoden 2018 hallituksen kokoonpanon sekä toiminnan painopisteet.


Suomen Ekonomeilta lahjoitus Turun yliopistolle

8.11.2017 16:14

Suomen Ekonomit ojentaa 70 000 euron lahjoituksensa Turun yliopistolle tänään keskiviikkona. Yhteensä puolen miljoonan euron suuruinen, kymmenelle yliopistolle jaettu lahjoitus on kohdennettu kauppatieteelliselle koulutukselle ja tutkimukselle, joiden korkea laatu on liiton keskeinen strateginen tavoite.

Liitto toivoo, että lahjoitus tukee kauppatieteellisen koulutuksen jatkuvaa sisällöllistä kehittämistä sekä vie eteenpäin opiskelijoiden joustavia opiskelumahdollisuuksia. "Haluamme myös kannustaa kauppatieteellisiä yksiköitä tieteenalaa vahvistavaan yhteistyöhön, josta yhtenä loistavana esimerkkinä jo on lokakuussa käynnistynyt digitaalisen liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuus", toteaa Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.

Suomen Ekonomit arvostaa Turun kauppakorkeakoulun panostusta korkeatasoiseen tutkimukseen sekä koulutuksen työelämärelevanssia. "Liike-elämän ja opintojen välisestä yhteistyöstä halutaan yhä saumattomampaa ja tiiviimpää, joten on hyvä, kun tähän panostetaan", kiittelee Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntija Mika Parkkari. "Innokkaimmin yritysyhteistyötä kaipaavat maisterivaiheen opiskelijat, jotka ymmärtävät teorian ja käytännön liike-elämän yhteen sitomisen tärkeyden", Parkkari lisää.

Turun kauppakorkeakoulun dekaani Markus Granlund on lahjoituksesta paitsi erittäin kiitollinen myös innoissaan. "Lahjoitus tukee merkittävällä tavalla uusien avausten tekemistä koulun strategian mukaisesti. Tällaisia avauksia ovat esim. opetustilojen uudistaminen monimuoto-opetuksen tarpeisiin, opiskelijoiden start-up –toiminnan tukeminen sekä uuden Business Disruption Research –laboratorion lanseeraus", Granlund kertoo.

Elinkeinoelämäyhteistyö on Turun kauppakorkeakoulussa kehittämisen ytimessä. Viimeisen kahden vuoden aikana onkin jo otettu huima loikka, mistä on osoituksena lähes kymmenen kansainvälistä opiskelijapalkintoa, joissa kaikissa on kytkös yritysten kanssa tehtävään innovaatiotoimintaan tai tarkoitus perustaa oma yritys.

Suomen Ekonomit vieraili lahjoituksen merkeissä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä maanantaina 6.11. ja Turun yksikössä keskiviikkona 8.11.

Lisätietoja:
Timo Saranpää, puheenjohtaja, puh. 050 523 6005
Mika Parkkari, koulutuspolitiikan asiantuntija, puh. 0400 802 145


Rahoitusalan työehtosopimusneuvottelut käynnissä

8.11.2017 13:53

Rahoitusalan työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät lokakuussa.

Keskeisimmät kysymykset neuvotteluissa liittyvät työaikoihin ja palkkaukseen kuten viikonlopputyöhön ja ostovoiman turvaamiseen.

Rahoitusalan työehtosopimus on voimassa 30.11.2017 asti.

Tietoa neuvottelujen etenemisestä löydät YTN finanssialan www-sivuilta.


YTN:lle ja Teknologiateollisuus ry:lle neuvottelutulos kolmelle alalle

2.11.2017 11:39

Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö Ylemmät toimihenkilöt YTN ja työnantajien Teknologiateollisuus ry ovat saavuttaneet neuvottelutulokset teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietotekniikan palvelualan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta. Sopimusten voimaantulo edellyttää vielä sopijaosapuolten hallintojen hyväksyntää.

Neuvottelutulokset ovat kolmevuotisia sisältäen option vuodelle 2020. Neuvottelutulokset koskevat kaikkiaan noin 85 000 ylempää toimihenkilöä.

Sopimukset ovat pääosin palkkaratkaisuja, joissa palkkoja korotetaan kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosentilla liittojen sopimalla tavalla. Tekstimuutokset ovat vähäisiä.

YTN:n ja Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden nykyiset työehtosopimukset kyseisillä kolmella alalla päättyivät 31.10.2017. YTN:n hallitus kokoontuu maanantaina 6. marraskuuta käsittelemään sopimustilannetta.

Lisätietoja saat työmarkkinayksiköstämme.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. YTN vastaa Akavan jäsenkentässä ylempien toimihenkilöiden neuvottelu- ja sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. YTN neuvottelee myös Suomen Ekonomien jäsenten puolesta em. aloilla.


Työehtosopimusneuvottelut käynnissä

31.10.2017 10:18

Eri toimialoilla käydään parhaillaan intensiivisesti työehtosopimusneuvotteluja. Neuvotteluissa pyritään uudistamaan nyt syksyllä sekä alkuvuodesta päättyvät työehtosopimukset.

Neuvottelukierroksen päänavaajaksi on odoteltu metsäteollisuutta, jossa työehtosopimus päättyi syyskuun loppuun. Toisen suuren vientialan eli teknologiateollisuuden työehtosopimukset päättyvät lokakuun loppuun, joten myös siellä on ratkaisun hetket käsillä.. Lokakuun loppuun päättyy myös suuria ekonomeille keskeisiä työehtosopimuksia kuten kemianteollisuuden ja tietotekniikan palvelualan työehtosopimukset. Rahoitusalan työehtosopimus päättyy marraskuun loppuun.

Neuvotteluissa ovat keskeisiksi nousseet palkankorotuksen suuruus sekä toteuttamistapa. Palkansaajien tavoitteena on saada mahdollisimman suuri osuus palkankorotuksesta sellaisessa muodossa, että se tulee kaikille yleiskorotuksena. Työnantaja taas haluaisi jakaa korotukset haluamilleen henkilöille paikallisesti.

Liittokierroksella neuvotteluiden keskiössä ovat toimialan yrityksiä sekä toimialoista riippuen eri henkilöstöryhmiä edustavat liitot. Suomen Ekonomien jäseniä neuvottelupöydissä edustavat Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n neuvottelijat. YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö, joka solmii ylempiä toimihenkilöitä, niin esimiehiä kuin asiantuntijoitakin koskevat työehtosopimukset. Myös Suomen Ekonomien asiamiehet ja lakimiehet osallistuvat ekonomeille keskeisten alojen neuvotteluihin osana YTN:n neuvottelutiimejä.

Mikäli työskentelet sellaisella alalla, että sinua koskee jokin YTN:n solmimista työehtosopimuksista, kannattaa seurata tarkkaan YTN:n tiedotusta. Mikäli et syystä tai toisesta saa tiedotteita, tarkista, että sähköpostiosoitteesi jäsenrekisterissämme on oikea jäsenpalvelumme Omista tiedoista.

Viestimme jatkossakin neuvottelukierroksen etenemisestä ja työmarkkinayksikkömme asiamiehet vastaavat mielellään tarkentaviin kysymyksiin.

etunimi.sukunimi@ekonomit.fi

Ted Apter
Tilintarkastus ja konsultointi sekä Finnvera Julkinen sektori: kunta, valtio

Tage Lindberg
Teknologiateollisuus ja elintarvikeala

Riikka Sipilä
Rahoitus- ja vakuutusala

Kosti Hyyppä
ICT-ala, viestinvälitys ja logistiikka, palvelutoimialat

Lue myös blogi liittokierroksen perusoppimäärästä.


Suomen Ekonomeilta lahjoitus juhlavuottaan viettävälle Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle

27.10.2017 14:10

Suomen Ekonomit ojentaa 50 000 euron lahjoituksensa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle Yliopistopäivillä, joita tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan viettävä kauppakorkeakoulu tänään isännöi. Lahjoitus on osa Ekonomien valtakunnallista puolen miljoonan euron panostusta, jolla liitto haluaa osaltaan varmistaa kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen korkean laadun.

"Haluamme olla jäsentemme tukena heidän uransa joka käänteessä, ensimmäisestä opiskelupäivästä lähtien. Hyvä ura pohjaa laadukkaaseen, työelämän tarpeita vastaavaan koulutukseen; tätä lahjoituksemme haluaa nostaa esiin", Suomen Ekonomien kehitysjohtaja Anja Uljas toteaa. Uljas kiittelee Jyväskylän kauppakorkeakoulun hyvää, jo puolen vuosisadan mittaista työtä alan koulutuksen ja tutkimuksen eteen. "Liittomme onnittelee aktiivista ja ajan hermolla elävää yksikköä", Uljas kehuu.

"Olemme erittäin kiitollisia tärkeän yhteistyökumppanimme Suomen Ekonomien lahjoituksesta. Tämä yhdessä muun saamamme tuen kanssa antaa mahdollisuuden jatkaa koulutuksen aktiivista kehittämistä. Kolme vahvaa painoalaamme koulutuksessa ja tutkimuksessa ovat vastuullinen liiketoiminta, digitaalinen liiketoiminta ja talous sekä politiikkarelevantti, päätöksentekoa tukeva ja arvioiva taloustiede. Näitä painoaloja vahvistamalla uskomme, että pysymme ajan hermolla kauppatieteellisen alan koulutuksessa myös jatkossa", kiittää Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani Hanna-Leena Pesonen.

Kohti uudenlaisia oppimisen malleja

Suomen Ekonomit tekee monipuolista yhteistyötä kauppatieteellisten yksiköiden kanssa ja kannustaa niitä yhä enemmän yhteistyöhön, myös digitaalisissa oppimisympäristöissä. Liitto on ollut vahvasti tukemassa aivan uudenlaisen digitaalisen liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuuden synnyttämistä. Lokakuussa alkaneessa opetuksessa ovat mukana kaikki kymmenen kauppatieteellistä yksikköä. "Merkittävää on, että opettajat eri yliopistoista tuottavat yhteisellä panoksella kahdeksan kurssin opintokokonaisuuden. Työelämän tarpeiden näkökulmasta on loistavaa, että uudella toimintatavalla liiketoimintaosaamista voi opiskella nykyistä laajempi joukko opiskelijoita, ja myös nykyistä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta.", painottaa Suomen Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntija Suvi Eriksson.

Lisätietoja:
Suvi Eriksson, koulutuspolitiikan asiantuntija, puh. 040 848 8935


Akateemisten yrittäjien edustaja Suomen Yrittäjien hallitukseen

20.10.2017 16:02

Akateemiset yrittäjät AKY ry:n puheenjohtaja Mika Uusi-Pietilä valittiin tänään Suomen Yrittäjien hallitukseen. Noin kaksi vuotta sitten perustettu AKY on kasvanut nopeasti Suomen Yrittäjien suurimmaksi toimialajärjestöksi.

Mika Uusi-Pietilä on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän on Tampereella toimivan asiantuntijayritys Minutor Oy:n osaomistaja-toimitusjohtaja.

Uusi-Pietilän tavoitteena Suomen Yrittäjien hallituksessa on tuoda päätöksentekoon ja valmistelutyöhön korkeasti koulutettujen yrittäjien näkökulmaa sekä tietoa osaamisintensiivisten yritysten erityispiirteistä ja -tarpeista.

– Työelämä on rajussa murroksessa, yrittäjyyden ja palkansaajan raja-aidat hämärtyvät. Kansalaisten toimeentulo koostuu tulevaisuudessa moninaisista puroista. Tämä edellyttää myös etujärjestöiltä uutta näkökulmaa, kun ne palvelevat jäsenkuntaansa ja vaikuttavat kansalliseen lainsäädäntöön, Uusi-Pietilä sanoo.

Yrittäjän ja palkansaajan määrittelyjen valuviat korjattava nopeasti

– Esimerkiksi yrittäjän ja palkansaajan määrittely suomalaisessa lainsäädännössä ei ole lainkaan selkeä; toisen lain mukaan voit olla palkansaaja ja toisen mukaan yrittäjä. Jo työmarkkinoiden toimivuuden ja työllisyyden kehittymisen takia tuo valuvika on syytä saada nopeasti ojennukseen, Uusi-Pietilä linjaa.

Yksi kasvava yrittäjyyden ilmenemä on Uusi-Pietilän mukaan niin sanottu kaveri- tai tiimiyrittäjyys: eri osaamisalueita edustavat osaajat muodostavat yrityksen, jossa kukaan ei välttämättä ole varsinaisesti yrittäjäpositiossa, mutta kiistatta jokainen toimii yrittäjämäisesti ja yrittäjäasenteella.

– Tällaiset yritykset odottavat aivan tyystin erilaisia palveluita ja edunvalvonnallisia painotuksia kuin yksinyrittäjät tai perinteiset pk-yritykset, Uusi-Pietilä sanoo.

AKY kasvaa nopeasti

Neljä korkeasti koulutettujen järjestöä perusti AKYn vuoden 2015 lopulla, ja sille haettiin heti Suomen Yrittäjien jäsenyyttä. Perustajajärjestöt olivat Tekniikan akateemiset TEK, Suomen Ekonomit, Suomen Lakimiesliitto ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut.

Nyt AKYyn kuulu noin 8600 yrittäjää 14 järjestön kautta ja se on Suomen Yrittäjien suurin toimialajärjestö.

Perustajien lisäksi AKYssa ovat mukana Suomen Farmasialiitto, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Tradenomiliitto TRAL, Suomen Psykologiliitto, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA, Suomen Eläinlääkäriliitto, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ja Agronomiliitto.

Lisätietoja: Mika Uusi-Pietilä, puh. 0400 505 386


Sinustako uusi kylli Aalto-yliopistoon, Jyväskylään tai Lappeenrantaan?

18.10.2017 11:33

Kylteriyhdyshenkilö eli "kylli" toimii yliopistonsa kylterien linkkinä Suomen Ekonomeihin.

Työtehtäviisi kuuluu suunnitella ja toteuttaa Ekonomien markkinointia, viestintää ja tapahtumatarjontaa kyltereille omassa yliopistossasi. Välität tietoa yksikkösi opiskelijoille edunvalvontaan ja työelämäkysymyksiin liittyen. Edistät myös Suomen Ekonomien tunnettuutta ja jäsenhankintaa.

Teet tiivistä yhteistyötä Ekonomien asiakkuusyksikön, muiden kyllien sekä paikallisten kylteri- ja ekonomiyhdistysten kanssa.

Kylteriyhdyshenkilön työ on osa‐aikainen ja sopii mainiosti tehtäväksi opintojen oheen (työaika 10 kk/v, n. 50 h/kk). Työsuhde solmitaan toistaiseksi voimassaolevaksi. Työ alkaa ma 1.1.2018. Työhön kuuluu ilta‐ ja viikonlopputyötä sekä matkustamista.

Arvostamme:

 • esiintymistaitoa, markkinointihenkisyyttä ja yhteistyökykyä
 • kiinnostusta kylterien ja ekonomien edunvalvontatyöhön
 • oma‐aloitteisuutta, määrätietoisuutta ja luovuutta
 • itsenäistä työotetta
 • opiskelijatoiminnan tuntemusta ja Suomen Ekonomien opiskelijajäsenyyttä
 • läsnäoloa yliopistolla ja tunnettuutta kylterien piirissä

Lähetä hakemuksesi ja cv:si viimeistään keskiviikkona 1.11.2017 osoitteeseen kyllihakemukset@ekonomit.fi. Haun ensimmäinen kierros toteutetaan videorekrytointijärjestelmän avulla ja toiselle kierrokselle kutsuttavat haastatellaan 8. tai 9.11.

Lisätietoja tehtävästä voit kysyä Aalto-yliopiston osalta nykyiseltä kylliltä Aki Pöntiseltä (aki.pontinen@ekonomit.fi, puh. 050 435 7572), Jyväskylän osalta nykyiseltä kylliltä Markus Rajalalta (markus.rajala@ekonomit.fi, puh. 040 196 2162), Lappeenrannan osalta nykyiseltä kylliltä Tom Helenelundilta (tom.helenelund@ekonomit.fi puh 0400 697 806) tai asiakkuusvastaava Salla Grönholmilta (salla.gronholm@ekonomit.fi, puh. 040 515 9491).


Korkeakoulupolitiikan asiantuntijat ehdottavat: Suomen korkeakoulut kansalliseen yhteistyöhön

13.10.2017 14:53

Me allekirjoittaneet olemme osallistuneet tiiviisti Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä käynnistämään korkeakouluvision valmisteluun. Keskustelun perusteella vision tavoitteiksi ovat nousemassa erityisesti koulutustason nosto, koulutusjärjestelmän joustavuus, resurssien tehokkaampi käyttö sekä elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien lisääminen.

"Esitämme, että näiden hyvien tavoitteiden saavuttamiseksi luomme globaalisti ainutlaatuisen, Suomen korkeakoulujen kansallisen alustamaisen toimintamallin, jossa opiskelija voisi joustavasti hyödyntää korkeakoulujen opintokokonaisuuksia kansallisesti, korkeakoulurajoista ja maantieteen rajoituksista välittämättä. Alustamainen toimintatapa sopii hyvin myös työuran aikaiseen oppimiseen tutkintoja pienempinä osaamiskokonaisuuksina sekä koulutusviennin vahvistamiseen kansainvälisille koulutusmarkkinoille. Se tukee lisäksi tavoitetta pitää korkeakoulutus saavutettavana ympäri Suomea", ehdottaa koulutuspolitiikan asiantuntija Suvi Eriksson Suomen Ekonomeista.

Korkeakouluvision valmistelun yhteydessä on väläytelty mahdollisuutta yliopisto- ja ammattikorkeakoululait korvaavasta korkeakoululaista. Sillä tavoiteltaisiin erityisesti erilaisia yhteenliittymiä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä. Emme kannata lainsäädäntömuutosta. Haluamme myös ehdottomasti pitää kiinni Suomen vahvuudesta tarjota opiskelijoille sekä tieteellisesti että ammatillisesti suuntautuneita korkeakoulututkintoja. Lainsäädäntöhankkeen sijaan tarvitsemme uusista, myös digitaalisista, toimintatavoista sopimista ja niiden resursointia.

"SYL kannattaa mallia, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus oppia nykyistä monipuolisemmin koko järjestelmässämme. Korkeakoulujen yhteistyöstä puhutaan juhlapuheissa paljon, mutta usein se toteutuu vain paikallisella tasolla. Opiskelijan kannalta ei ole järkevää, että järjestelmä joustaa vain yksittäisten hankkeiden puitteissa edes korkeakoulun sisällä – varsinkaan, kun samaan aikaan on käynnissä voimakas kehitys korkeakoulujen profiloitumiseksi omille vahvuusalueilleen. Profiloituneiden korkeakoulujen täytyy tehdä aitoa yhteistyötä, jotta opiskelijoiden mahdollisuuksia ei vastaavasti kavenneta", painottaa yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori Niina Jurva Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

Toimintamallin syntyminen edellyttää ennen kaikkea muutosta tapaan jakaa resursseja. Korkeakoulujen nykyiset rahoitusmallit kannustavat lähinnä kilpailemaan kaikessa.

"Rahanjaon pitää jatkossa vahvasti kannustaa tarjoamaan opetusta myös muille kuin korkeakoulun omille tutkinto-opiskelijoille. Tällaisia toimintamalleja on jo olemassa esimerkiksi tekniikan FITech-yhteistyöyliopiston, kauppatieteiden liiketoimintaosaamisen digiopintojen ja ammattikorkeakoulujen eAMK-hankkeen muodossa. Hankkeet ovat hyvä lähtökohta uudelle alustamaiselle toimintatavalle, mutta hankekauden jälkeen niiden jatkomahdollisuudet riippuvat siitä, miten toimintatapa tunnustetaan rahanjaossa", huomauttaa koulutuspolitiikan asiantuntija Piritta Jokelainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetuista.

Allekirjoittaneet korostavat, että kyseessä ei ole vielä valmis malli vaan pikemminkin syöte korkeakouluvisio-keskusteluun. "Haluamme haastaa korkeakoulujen toimijat ja sidosryhmät keskusteluun tällaisen mallin mahdollisuuksista ja sitä tukevasta rahoituksesta ja muusta ohjauksesta."

"Suomi on globaaleilla koulutusmarkkinoilla pieni tekijä, mutta voimme olla itseämme suurempi, jos ymmärrämme resurssimme kokonaisuutena. Suomen korkeakoulu -toimintatapa olisi korkeakouluvisio, joka perustuu vaikuttavaan resurssien käyttöön ja olisi näin ollen etu sekä oppijoillemme että Suomen kilpailukyvylle", allekirjoittaneet summaavat.

Lisätietoja:
Suvi Eriksson, koulutuspolitiikan asiantuntija, Suomen Ekonomit, 040 848 8935, @SuviEriksson
Niina Jurva, yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori, Suomen ylioppilaskuntien liitto, 041 515 2230, @NiinaJurva
Piritta Jokelainen, Koulutus- ja yhteiskuntapolitiikan asiantuntija, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut, YKA 010 231 0358, @PirittaJ


Toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming on jättänyt tehtävänsä

12.10.2017 13:26

Toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming on jättänyt tehtävänsä Suomen Ekonomien toiminnanjohtajana. Syynä ovat liiton toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvät näkemyserot hallituksen kanssa.

"Liittomme toimintaa on kyetty Hanna-Leenan aikana viemään eteenpäin. Kiitämme häntä näistä vuosista", Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää sanoo.

"Olen iloinen, että olen saanut olla mukana kehittämässä ekonomien toimintaa liiton upean henkilöstön kanssa. Toivon järjestölle menestyksekkäitä vuosia", Hanna-Leena Hemming sanoo.

Liitto käynnistää uuden toiminnanjohtajan etsimisen välittömästi.

Toiminnanjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi kehitysjohtaja Anja Uljas.

Lisätietoja: Timo Saranpää, puheenjohtaja, puh. 050 523 6005
Hanna-Leena Hemming, puh. 050 511 3048


Kilpailukieltoehtoja uudistettava samanaikaisesti liikesalaisuuslain kanssa

6.10.2017 14:05

Suomen Ekonomien mielestä olisi perusteltua, että kilpailukieltosopimuksia koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan samanaikaisesti, kun Euroopan Unionin liikesalaisuuksia koskeva direktiivi implementoidaan. Liikesalaisuuksia koskevaa lainsäädäntöä käsitellyt työryhmä jätti mietintönsä torstaina.

"Koska kilpailukieltosopimukset perustuvat yleensä juuri tarpeeseen suojata liike- ja ammattisalaisuuksia, tulisi tässä yhteydessä uudistaa myös niitä koskeva lainsäädäntö", Suomen Ekonomien työmarkkinajohtaja Riku Salokannel korostaa. 

Kilpailukieltosopimusten määrä on kolminkertaistunut 2000 -luvulla. "Esimerkiksi jo joka toisessa uudessa ekonomin työsopimuksessa on kilpailukieltoehto, joka osaltaan korottaa kynnystä työpaikan vaihtamiseen", toteaa Salokannel. 

Suomen Ekonomien mielestä liike- ja ammattisalaisuuksia koskevan lainsäädännön tulee turvata yrityksille riittävä suoja ilman, että sen lisäksi työvoiman liikkuvuutta rajoitetaan perusteettomilla kilpailukieltosopimuksilla. Akavan tavoin Suomen Ekonomit katsoo, että lisäksi on erityisen tärkeää turvata osapuolten oikeusturvaan liittyvät asiat lainsäädäntöä uudistettaessa. 

"Kilpailukieltosopimuksia käytetään nykyisin paljon tarpeettomasti, minkä johdosta niistä aiheutuu enemmän haittaa kuin hyötyä. Suomen Ekonomit tukee kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin lakialoitetta, joka velvoittaa työnantajan maksamaan palkkaa vastaavaa korvausta kilpailukiellon voimassaoloajalta, mikäli työnantaja haluaa pitää sopimuksen voimassa", Salokannel sanoo.

Lisätietoja:
Työmarkkinajohtaja Riku Salokannel, puh. 040 724 9566


Ekonomien eLakipalvelu auttaa jäseniä 24/7

5.10.2017 10:03

Suomen Ekonomien palvelutarjonta täydentyy tänään verkossa toimivalla eLakipalvelulla. Palvelusta jäsenet saavat vastaukset yleisimpiin työoikeudellisiin kysymyksiin. "Koemme tärkeäksi palvelujen helpon saatavuuden 24/7 ja tähän eLakipalvelu vastaa täydellisesti", Ekonomien lakiasiainjohtaja Jan Degerlund toteaa.

Uusi palvelu auttaa jäsentä mm. työsopimukseen, vuosilomaan, perhevapaisiin, työsuhteen päättämiseen ja työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä. Omaan tilanteeseensa liittyviin tarkentaviin kysymyksiin vastaamalla jäsen saa vastauksen tai toimintasuosituksen. Palvelusta saa esimerkiksi tietoa siitä, missä tilanteissa määräaikainen työsopimus voidaan solmia tai millaiseen työhön on oikeus palata perhevapaan jälkeen.

Verkossa toimiva palvelu on käytettävissä kaikilla päätelaitteilla, joten kaipaamansa vastauksen voi käydä etsimässä milloin ja missä vain. Palvelua on tarkoitus myös jatkuvasti parantaa jäseniltä saatavan palautteen perusteella. "Tämä on eLakipalvelusta versio 1.0, kehitämme sisältöjä ja koko palvelua sen mukaan, mitä jäsenemme toivovat. Ekonomien työsuhdelakimiesten antamaa henkilökohtaista palvelua eLakipalvelu ei korvaa, mutta on loistava lisä palvelutarjontaamme", Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming kertoo.

eLakipalvelu on toteutettu yhteistyössä Tekniikan Akateemisten, Lakimiesliiton, Insinööriliiton ja Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:n kanssa. Jokaisella liitolla palvelu on kuitenkin täysin omansa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming, puh. 050 511 3048
Lakiasiainjohtaja Jan Degerlund, puh. 0400 605 574


Suomen Ekonomeilta lahjoitus Itä-Suomen yliopistolle

29.9.2017 13:30

Suomen Ekonomit lahjoittaa perjantaina Itä-Suomen yliopiston kauppatieteelliselle koulutukselle ja tutkimukselle 25 000 euroa. Lahjoitus on osa Ekonomien valtakunnallista puolen miljoonan euron panostusta, joka jaetaan kymmenelle yliopistolle suhteutettuna kauppatieteen alan maisteritutkintojen määrään.

"Suomen Ekonomit auttaa ekonomeja uralla eteenpäin ja tukee jos vastaan tulee vaikeuksia. Parhaat eväät menestykseen tulevat kuitenkin laadukkaasta koulutuksesta, siksi haluamme tukea kauppatieteiden opetusta Suomessa. Haluamme myös kannustaa kauppatieteellisiä yksiköitä tieteenalaa vahvistavaan yhteistyöhön. Vahvoista kauppatieteistä hyötyy koko Suomen talous", Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää sanoo.

"Kauppatieteissä tekemämme yhteistyö Suomen Ekonomien kanssa on ollut tärkeää vuosien ajan ja se on kehittynyt yhä hedelmällisemmäksi. Molemmat näkevät kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen tärkeänä koko yhteiskunnalle. Erityisesti koulutuksen kehittämisessä jaamme Suomen Ekonomien kanssa yhteisiä tavoitteita, ja olemme työskennelleet pitkään koulutuksen laadun parantamiseksi. ", toteaa Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunnan varadekaani Matti Turtiainen.

Suomen Ekonomit tekee tiivistä yhteistyötä kauppatieteellisten yksiköiden kanssa monella tasolla. Elokuussa Ekonomit julkaisi myös teettämänsä selvityksen kauppatieteiden tilasta.

"Tulokset kertovat niin tutkimuksen kuin koulutuksenkin huomattavasta positiivisesta kehityksestä viime vuosien aikana. Saimme selvityksen myötä tietoa uusistakin mahdollisuuksista viedä kauppatieteitä Suomessa eteenpäin", Suomen Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntija Mika Parkkari sanoo. 

 

Lisätietoja:
Timo Saranpää, puheenjohtaja, Suomen Ekonomit, puh. 050 523 6005

Suomen Ekonomien teettämä Kauppatieteiden suunta Suomessa -selvitys julkaistiin 22.8.2017. Selvitys on ladattavissa osoitteesta: http://bit.ly/2wHbqyx

 


Suomen Ekonomeilta lahjoitus Oulun yliopistolle

26.9.2017 14:00

Suomen Ekonomit lahjoittaa tiistaina Oulun yliopiston kauppatieteelliselle koulutukselle ja tutkimukselle 40 000 euroa. Lahjoitus on osa Ekonomien valtakunnallista puolen miljoonan euron panostusta, joka jaetaan kymmenelle yliopistolle suhteutettuna kauppatieteen alan maisteritutkintojen määrään.

"Suomen Ekonomit tarjoaa jäsenilleen monipuolista tukea työuran eri vaiheissa. Ekonomin työuran perustana on laadukas sekä kansainvälisesti kilpailukykyinen koulutus ja osaaminen. Haluamme tukea ja kehittää kauppatieteiden opetusta ja tutkimusta Suomessa. Kannustamme kaikkia kauppatieteellisiä yksiköitä tieteenalaa vahvistavaan yhteistyöhön, sillä osaavista ekonomeista hyötyy koko Suomen talous", sanoo Suomen Ekonomien varapuheenjohtaja Juuso Heinilä.

"Suomen Ekonomit on ollut Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tärkeä yhteistyökumppani koko historiamme ajan. Kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen korkea laatu sekä yhteiskunnallinen relevanssi ovat keskeisiä yhteisiä tavoitteitamme. Suomen Ekonomit on merkittävästi tukenut opiskelijoitamme ja heidän järjestöänsä, Finanssi ry:tä. Tavoitteenamme on edistää alan kehitystä yhdessä myös tulevaisuudessa", toteaa Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani Mikko Puhakka.

Suomen Ekonomit tekee tiivistä yhteistyötä kauppatieteellisten yksiköiden kanssa monella tasolla. Se kannustaa kauppatieteitä laajenevaan yritysyhteistyöhön.

"Innokkaimmin yritysyhteistyötä kaipaavat maisterivaiheen opiskelijat. He ymmärtävät, miten tärkeää on rakentaa siltoja teorian ja käytännön liike-elämän välille", Suomen Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntija Mika Parkkari sanoo."


Lisätietoja:
Juuso Heinilä, Suomen Ekonomien varapuheenjohtaja, puh. 040 539 6898


Ekonomit etsii viestintäjohtajaa

25.9.2017 16:23

Etsimme nyt

VIESTINTÄJOHTAJAA

johtamaan ja kehittämään Ekonomien viestintää.

Viestintäjohtajana vastaat viestintämme strategisesta kokonaisuudistuksesta ja tämän prosessin onnistuneesta läpiviennistä tavoitteena jäsenlähtöisempi viestintäajattelu. Kehität vaikuttajaviestintäämme ja laajennat edelleen media- ja sidosryhmäverkostoamme.

Tehtäviisi kuuluvat myös:

 • viestintätiimin johtaminen ja Ekonomi-lehden toimituspäällikkyys
 • järjestömme johdon ja koko ekonomiyhteisön viestinnän kehittäminen ja tukeminen sekä mediasuhteiden hoitaminen
 • Ekonomien oman median monipuolinen kehittäminen.


Edellytämme:

 • korkeakoulututkintoa, vankkaa kokemusta erilaisista viestintätehtävistä sekä esimiesosaamista
 • strategisen tason ajattelua viestinnästä
 • journalistista kokemusta ja "uutisnenää"
 • hyviä mediasuhteita ja sidosryhmähallintataitoja.

Arvostamme:

 • kiinnostusta ja ymmärrystä yhteiskunnallisiin kysymyksiin, erityisesti työelämä- ja työmarkkinapolitiikkaan sekä järjestötyöhön
 • strategista ja innovatiivista näkemyksellisyyttä sekä kyvykkyyttä muutosten läpiviemiseen
 • selkeää näkemystä viestinnän eri kanavien käyttämisestä, ml. digitaalinen viestintä
 • analyyttistä otetta ja samalla Hands on -asennetta
 • organisointi- ja paineensietokykyä, kehittämisintoa ja erinomaisia vuorovaikutustaitoja
 • kielitaitoa (suomi, ruotsi, englanti).

Haluat olla mukana vaikuttamis- ja edunvalvontatyössä ja seuraat aktiivisesti viestinnän trendejä.

Tarjoamme sinulle haasteellisen ja kiinnostavan tehtäväkentän osaavassa ja innovatiivisessa työyhteisössä sekä kilpailukykyiset työsuhteen ehdot. Kuulut järjestömme johtoryhmään.

Lisätietoja tehtävästä antaa Arespartnersin konsultti Pertti Leppäkoski, p. 0400 623115, varmimmin 29.9. ja 4.10. klo 14-16. Jätä hakemuksesi CV:n ja palkkatoivomuksen kera osoitteessa www.arespartners.fi linkin "Aresnets" kautta 10.10.2017 mennessä.

 

 


Näytetään tulokset 1 - 20 / 281
Merkintöjä per sivu 20
of 15