Monet jäsenemme työskentelevät kansainvälisessä toimintaympäristössä. Lähtö töihin ulkomaille tulee usein lyhyellä varoitusajalla. Oletpa lähdössä suomalaisen yrityksen lähettämänä tai paikallisella sopimuksella, selvitettäviä asioita on paljon. Saat meiltä neuvoja ja vinkit tarpeellisen tiedon lähteille niin ulkomailla työskentelyyn, työnhakuun kuin paluumuuttoonkin liittyen.
Kun olet hakeutumassa töihin ulkomaille, työhaku kannattaa aloittaa ajoissa ja etsiä töitä mahdollisimman monin tavoin. Myös ulkomailla suuri osa työpaikoista on piilossa ja silloin työnhaku vaatii aktiivisuutta. On kuitenkin olemassa organisaatioita ja palveluja, jotka auttavat työnhaussa.
Täältä löydät palveluja ja linkkejä, joista saat hyödyllistä tietoa ulkomailla työskentelystä.
Ulkomaantyön opas (jäsenpalvelussa) helpottaa käytännön asioiden hoitoa lähtiessäsi töihin ulkomaille. Opas sisältää tietoa muun muassa työsopimuksesta, sosiaaliturvasta ja verotuksesta sekä neuvoo virastot, laitokset ja yhteisöt, joista saat lisätietoa.
Työsopimusta tehtäessä ota yhteyttä Suomen Ekonomien lakimieheen, joka tarkistaa sopimusluonnoksen. Neuvonnan edellytyksenä on, että työsopimukseesi sovelletaan Suomen lakia. Komennussopimusmalli (lähetetty työntekijä), jota voi käyttää muistilistana sovittavista asioista, on saatavissa suomenkielisenä Ulkomaantyön oppaassa (jäsenpalvelussa). Lisäksi voit tutustua englanninkieliseen työsopimusmalliin Employment Contract.
Tarkista myös työttömyysturvasi, koska se ei kaikissa tapauksissa ole voimassa ulkomailla.
Tietoa ulkomaantyön sosiaaliturvasta saat Eläketurvakeskuksesta ja Kansaneläkelaitokselta. Jos lähdet ulkomaille lähetettynä työntekijänä, tutustu myös ETK:n ja KELAn julkaisemaan Työkomennus ulkomaille -esitteeseen.
Palkkatason määrittämiseen on saatavissa tilastotietoa sekä kansainvälistä vertailuaineistoa, jonka avulla voit pohdiskella omaa palkkaasi. Pohjoismainen palkkatutkimus Civilekonomer i Norden sisältää palkkatilastojen ohella tietoa Ruotsin ja Norjan sosiaaliturvasta ja työsuhteen ehdoista. Ostovoimavertailuja maailmanlaajuisesti löytyy UBS:n toimittamasta tilastosta Prices and Earnings 2018.
Ulkomaantyön verotuksesta ja ulkomaille muuton vaikutuksista verotukseen saat tietoa verohallinnon sivuilta ja verohallinnon kansainvälisen henkilöverotuksen palvelunumerosta 020 697 024 sekä suuntaa-antavasti Suomen Ekonomien Ulkomaantyön oppaasta (jäsenpalvelussa). Veronmaksajain Keskusliiton julkaisemassa selvityksessä Kansainvälinen palkkaverovertailu 2012 vertaillaan työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla.
Muistathan aina olla yhteydessä Suomen Ekonomien työttömyysturvaneuvontaan työttömyysturvaan ja kassan jäsenyyteen liittyvissä kysymyksissä, sillä työttömyysturvaan liittyy valtiokohtaisia eroja, esimerkiksi jossain tilanteissa kassan jäsenyys tulee siirtää kohdevaltioon.
Lisätietoa kansainvälisestä henkilöverotuksesta. Ole yhteydessä Verohallinnon kansainväliseen henkilöverotukseen täältä.
Tietoa maasta- ja maahanmuuttoasioista. Ole yhteydessä Kelaan täältä.
Lisätietoa ulkomaantyön vakuuttamisesta. Ole yhteydessä Eläketurvakeskukseen täältä.
Kun suunnittelet muuttoa ulkomaille, ota yhteys kohdemaasi yhteyshenkilöihin.
Yhteyshenkilöiden avulla sopeutuminen uusiin olosuhteisiin sujuu helpommin. Kohdemaassasi asuvalta tai asuneelta kollegalta voit saada hyödyllisiä käytännön neuvoja sekä tietoa muun muassa maan erityispiirteistä, elinkustannuksista ja asumisesta. Työnhaussa yhteyshenkilöt eivät voi avustaa.
Ulkomailla asuessasi voit myös itse ilmoittautua verkostoon helpottamaan toisten sopeutumista - hyvät neuvot ovat aina tarpeen.
Yhteyshenkilöitä apunasi yli neljässäkymmenessä maassa.
Pyydä meiltä lista oman kohdemaasi yhteyshenkilöistä: jasenpalvelu@ekonomit.fi