
1. Luo pitch-puhe jonkin liiketoiminnan operaatioihin liittyvän kulman ympärille
Ekonomit työllistyvät urallaan asiantuntijatehtäviin, joten tiettyihin osa-alueisiin erikoistuneet opiskelijat voivat saada heti kättelyssä etulyöntiaseman generalisteihin verrattuna. Valitse selkeä liiketoiminnan operaatioihin liittyvä kulma mihin profiloitua.
Puhuttele itseäsi rohkeasti asiantuntijana opiskelijan sijaan. Käytä vaikka edellisen työpaikkasi titteliä, jos se sopii kontekstiin, kuten tässä hakemuksessa erään mainostoimiston trainee-paikkaan:
“Olen 25-vuotias viestintäkoordinaattori ja etsin työuralleni lisäkokemusta digitaalisesta markkinoinnista sosiaalisessa mediassa. Tarjoamanne Some trainee -paikka vaikuttaa loistavalta tilaisuudelta toteuttaa tavoitteitani. Digitaalinen markkinointi sosiaalisessa mediassa kiinnostaa minua, koska ympäristönä some tarjoaa tarkemman katsauksen ihmisten kulutuskäyttäytymiseen ja niihin liittyviin ilmiöihin. Tavoitteenani on oppia tutkimaan sekä analysoimaan somesta saatavaa dataa ja sen myötä oppia hyödyntämään sitä mainonnassa.”
Kerro konkreettisten esimerkkien avulla mitä sellaista olet saanut aikaan, mikä tukee työtehtävissä onnistumista.
Kerro konkreettisten esimerkkien avulla mitä sellaista olet saanut aikaan, mikä tukee työtehtävissä onnistumista. Pohdi lisäksi, mitkä asiat ja ilmiöt motivoivat oppimaan lisää alasi liiketoiminnasta ja yrityksistä. Tämä ajatustyö – yhdistettynä siihen mitä osaat – auttaa kirkastamaan rekrytoijalle sinussa piilevän potentiaalin.
2. Hanki suosittelijoita, mentoreita ja palautetta
Paras tapa kehittää itseään on pyytää palautetta ja sparrausapua kokeneemmilta. Tee inventaario entisistä työkavereistasi ja esihenkilöistäsi. Vaikka vanha kontakti ei pystyisi tarjoamaan apuaan oman alan kesätyöpaikan metsästyksessä, voit aina pyytää heitä kirjoittamaan suosittelutekstin LinkedInissä tai toimimaan suosittelijana työnhaussa.
Tee inventaario entisistä työkavereistasi ja esihenkilöistäsi.
Monet yliopistot ovat rakentaneet kattavat alumniverkostot opiskelijoidensa urakehityksen tueksi. Alumneilla on aito halu auttaa ja jakaa vinkkejä, millaisia taitoja kannattaa hankkia ja keneen kannattaa tutustua edetäkseen alalla.
Mentorit ovat työelämän ammattilaisia, jotka jakavat tietoa, opastavat ja tsemppaavat työelämässä navigoimiseen. He auttavat esimerkiksi asettamaan uratavoitteita ja löytämään työtilaisuuksia omien verkostojensa kautta. Mentorointi on kahden ihmisen välinen yhteistyösuhde, joten periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä mentoriksi. Tunnetko henkilön, jolla on mielestäsi kiinnostava ura tai työpaikka? Apua etsintään tarjoavat lisäksi Suomen Mentorit ja Yrittäjien Mentorisi.fi.
Kannattaa myös pitää yhteyttä opiskelukavereihin. Tutut kurssikaverit ja ainejärjestöaktiivit ovat saattaneet työelämään siirtyessään tutustua henkilöihin, joiden tapaamisesta voi olla sinulle hyötyä. Monet ovat saattaneet päästä vaikuttamaan työnantajiensa rekrytointeihin tai jopa tekemään niitä itse.
3. Rakenna someprofiilisi luomasi pitchin ympärille
Some voi olla kätevä työkalu kertoa urastasi ja ammatillisista vahvuuksistasi. Markkinoinnin parissa työskentelevät voivat rakentaa oman portfolionsa monella palvelulla kuten Behance, Pinterest, Flickr tai Vimeo. Oletko rahoitusalan opiskelija, jolle numeroiden ja kaavojen pyörittely Excelissä onnistuu silmät sidottuna? Ei ole hullu idea perustaa YouTube-kanavaa, jolle julkaiset tutoriaaleja.
Persoonalliset ja ammattimaiset portfoliosivut ja someprofiilit kertovat osaamisesta enemmän kuin CV tai työhakemus. Tärkeintä on, että ne tukevat asiantuntijakulmaasi mahdollisimman hyvin.
Persoonalliset portfoliosivut ja someprofiilit kertovat osaamisesta enemmän kuin CV.
Muista myös pyytää LinkedInissä suositteluja aiemmilta esihenkilöiltäsi, kollegoiltasi, mentoreiltasi tai keneltä tahansa, jonka mielipiteellä uskot olevan väliä tulevaisuutesi kannalta. Ota rohkeasti yhteyttä sinua eniten kiinnostaviin yrityksiin.
Kun olet luonut vakuuttavan pitch-puheen, pyytänyt suosittelijoita ja rakentanut ainakin LinkedIn-profiilisi näiden ympärille, olet valmis ottamaan yhteyttä työnantajiin. Sanotaan, että avoimet hakemukset tuottavat harvoin tuloksia. Avointen hakemusten etu kuitenkin on, että voit itse päättää, millä tavoin tuot itsesi firman tietoisuuteen – skippaa tylsät hakemuskirjeet ja CV:t! Tee vaikka itsestäsi videoportfolio ja jaa sitä yksityisviestillä alan kiinnostavimmille asiantuntijoille pitch-puheesi, someprofiiliesi ja uratavoitteidesi säestämänä. Jäät takuuvarmasti mieleen! Mikäli et saa vastausta, älä lannistu vaan palaa asiaan kuukauden parin kuluttua (vältä kuitenkin spämmäämästä vastaanottajia). Työpaikka löytyy kiven alta, jos etsit oikeasta paikasta oikeaan aikaan.
Edellä mainittujen vinkkien avulla ja sinnikkyydellä pääset varmasti tavoitteeseen. Voithan aina myös tilata aTalentin työpaikkavahdin. Se tuo sinulle sopivimmat työpaikat sähköpostiisi muutaman klikkauksen ulottuville.
Teksti: Mikko Matikka, aTalent