
Tuliko paiskottua hommia taas tänä syksynä ihan urakalla? Joulun ja uudenvuoden aikaan moni pitää lomaa tai vapaita, mutta lepääminen ja töistä irtautuminen ei silti aina ole helppoa. Yllättävän moni asiantuntijatyötä tekevä potee huonoa omaatuntoa, jos ei ole työnantajan tavoitettavissa myös loma-aikoina ja seuraa meiliä vapaa-ajalla.
Samaan aikaan lähes neljäsosa työikäisistä kokee ainakin ajoittain työuupumuksen oireita.
Töiden unohtaminen ja stressistä palautuminen lomilla on tullut yhä tärkeämmäksi. Odotukset niiden suhteen ovat sitäkin suuremmat, mikä taas voi kääntyä itseään vastaan: loman pitäisi virkistää ja pyyhkiä pois kaikki se stressi, jota mieleen ja kroppaan on kerääntynyt, ehkä kuukausikaupalla.
Aivosi tarvitsevat lepoa
Jouluvalmistelujen jälkeen koittavat lepopäivät antavat parhaimmillaan hyvinkin tarpeellista hengähdystaukoa. Suomen Ekonomien asiamies Riikka Sipilä sanoo, että vielä tärkeämpää olisi kuitenkin oppia palautumista ja lepäämistä useammin kuin lomilla: huolehtia omasta jaksamisesta ympäri vuoden.
”Joulu on toki hyvää aikaa pysähtyä ja ottaa omaa aikaa, mutta se on myös hyvä hetki miettiä omaa työtä ja sen kuormitusta ympäri vuoden.”
Asiantuntijatyössä aivojen merkitys on todella suuri.
Sipilä ehdottaa uudenvuodenlupauksen tekemistä: Mieti, kuinka pidät itsestäsi ensi vuonna enemmän huolta. Kiinnitä huomiota ennemmin koko vuoteen kuin vain loma-aikoihin.
”Jos töitä on jatkuvasti liikaa, pitäisi uskaltaa puhua toimenkuvasta. Jatkuva kuormitus voi aiheuttaa muistihäiriöitä ja tarkkaavaisuusongelmia. Asiantuntijatyössä tarvitaan innovointia ja aivojen merkitys on todella suuri. Suorituskyky laskee, jos aivot ovat kovin rasittuneet.”
Sinulla on lupa kadota
Riikka Sipilä muistuttaa, että jos työntekijä on lomalla, ylityövapaalla tai saldovapaalla, silloin hän ei ole käytettävissä töihin. Lomalla ei pitäisi joutua esimerkiksi jatkuvasti seuraamaan työmeiliä tai puhelinta.
”Jos halutaan, että on johonkin akuuttiin tilanteeseen tavoitettavissa, siitä pitää sopia erikseen pelisäännöt.”
Sipilä uskoo, että vastuullinen työnantaja ymmärtääkin palautumisen arvon: levättyäsi olet sekä itsellesi, läheisillesi että työnantajallesi enemmän iloksi kuin kiristettynä kuminauhana.
”Aivot tarvitsevat lepoa, jotta ne pystyvät antamaan parastaan. Niistä kannattaa huolehtia, koska toisia ei voi tilalle saada.”
Lepoa ei voi suorittaa.
Muista siis, että lomalle lähdettyäsi sinulla on kaikki oikeus tuntea itsesi vapaaksi kuin taivaan lintu. Saat kerrankin olla opettelematta mitään! Ja suunnittelematta mitään, raportoimatta mitään ja istumatta yhdessäkään kokouksessa. Lounasta voit syödä vaikka viideltä iltapäivällä.
Kaiken ihanan vapauden käyttämiseen Riikka Sipilä ehdottaa rentoa otetta – sellaista, joka ei tee lomastakin suorittamista. Työnantajan tarjoamilla virkistysseteleillä voi vaikka mennä uimaan tai uuteen museoon.
”Joskus uudet paikat ja ärsykkeet voivat auttaa irtautumaan rutiineista. Mutta tee vain sellaisia asioita, joista oikeasti pidät. Kun otat kunnon irtioton työstä, palaat lomalta virkistyneenä takaisin.”
Teksti: Arja Kuittinen
Kuva: Pixabay
Lue lisää:
Anna Perhon 10 parasta vinkkiä ajanhallintaan – näin saat aikasi riittämään paremmin
Anne Birgitta Pessi: ”Myötätunto parantaa työpaikan hyvinvointia”