Anssi Jokinen ja Sebastian Schauman
Sebastian (vas.) ja Anssi kokevat, että sama koulutus auttaa puhumaan samaa kieltä.

Kauppatieteen maisterit Anssi Jokinen ja Sebastian Schauman hyppäsivät rahoitusalan hyväpalkkaisista töistä uudelle uralle. Kaverukset halusivat tehdä jotain omaa sen sijaan, että työskentelisivät toisille. Miehiä yhdisti kiinnostus designiin. He tunsivat toisensa vuosien takaa, mutta eivät olleet koskaan tehneet töitä yhdessä.

Syntyi A.S.Helsingö, joka myy verkkokaupassa Ikean runkoihin suunniteltuja keittiöitä, vaatekaappeja ja senkkejä. Yrityksessä on mukana myös luova johtaja Ilona Palmunen, joka on taustaltaan arkkitehti.

Design-yrittäjyys voi tuntua erikoiselta valinnalta kahdelle kauppatieteilijälle, mutta Jokinen ja Schauman kokevat olevansa omassa elementissään. Heistä kauppatieteilijän tausta on loistava design-yrittäjälle. He ovat aiemmissa töissään tavanneet paljon yrittäjiä ja tietävät, miten yritys saadaan toimimaan.

Schauman on opiskellut kauppatieteiden lisäksi oikeustiedettä, eikä siitäkään ole yrittäjälle ainakaan haittaa. Hän oli ennen Suomen suurimman pääomasijoittajan CapManin leivissä kasvattamassa pohjoismaisia kuluttaja-alan yrityksiä.

Jokinen oli lähtenyt investointipankista jo aiemmin ja työskenteli rakentamiseen liittyvien projektien parissa.

”Yritystä perustettaessa riskejä on monia, ja oikean yhtiökumppanin valinta on merkittävä päätös. Siinä on tietysti myös henkimaailman asioita, sitä ei pysty täysin rationalisoimaan”, he toteavat.

Anssin ja Sebastianin vinkit toimivaan tiimityöhön:

  1. Näkemyseroja voi olla pikkuasioista, mutta yhteinen tavoite on tärkein.
  2. Älä vaadi, että toinen on kaikesta samaa mieltä. Luota häneen ja anna hänen toimia niin kuin hänestä on paras. Kunnioita hänen tapaansa ratkaista tilanteita.
  3. Ole avoin ja jaa informaatiota laajasti. Näin vältyt väärinkäsityksiltä ja päätöksenteko helpottuu.

Fakta

  • A.S. Helsingö suunnittelee ja valmistaa kalusteita Ikean runkojen päälle.
  • Tuotteita myydään verkkokaupan kautta 20 maahan.


Teksti: Elina Venesmäki
Kuva: Aleksei Dernjatin

Artikkeli on julkaistu Ekonomi-lehdessä 3/2019.