Työterveyslaitos tutkii: Asiantuntijoiden työajat – yhteydet työhön ja hyvinvointiin

Työterveyslaitoksen työaikahankkeessa selvitetään asiantuntijoiden työaikoja yhteistyössä Suomen Ekonomien ja Oy IBM Finland Ab:n kanssa vuosien 2016-17 aikana.

Miksi työaikoja tutkitaan?

Asiantuntijatyöhön liittyvää työaikatutkimusta on tehty varsin vähän. Yleisesti voidaan sanoa, että asiantuntijatyölle on tyypillistä joustavuus sekä työn ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen. Etätyö ja erilaiset liikkuvan työn mahdollisuudet ovat häivyttäneet työn tekemisen rajoja, mutta toisaalta mahdollistaneet entistä sujuvamman työn ja muun elämän yhteensovittamisen. Työtä jatketaan helposti työpäivän jälkeen kotona.

Vuonna 2013 uudistettu työturvallisuuslaki edellyttää, että työaikojen kuormittavuus on arvioitava muiden kuormitustekijöiden ohella. Tarvitaan siis tietoa asiantuntijoiden työajoista, palautumisesta ja niihin vaikuttavista tekijöistä, sekä näiden tekijöiden ja työajan yhteyksistä työntekijän hyvinvointiin.

Työaikatietojen kerääminen on käynnissä – tule mukaan!

Työaikatietoja kerätään Suomen Ekonomien kehittelemällä  Aikani-mobiilisovelluksella, jonka voi ladata ilmaiseksi AppStoresta tai GooglePlaysta. 

Hankkeeseen ovat tervetulleita osallistumaan kaikki työssä käyvät jäsenemme! Osallistuminen edellyttää ajankäyttötietojen kirjaamista Aikani-sovellukseen mahdollisimman tarkasti seuraavan kahden viikon ajan. Lisäksi Työterveyslaitos kokoaa taustatietoja sähköisellä kyselyllä. Työaikatietoja kerätään tammikuun alusta maaliskuun loppuun saakka. 

Osallistuminen on helppoa

  1. Lataa Aikani-sovellus AppStoresta tai GooglePlaysta.
  2. Avaa sovellus ja rekisteröidy käyttäjäksi syöttämällä toimiva sähköpostiosoitteesi. Saat sähköpostiisi väliaikaisen salasanan kirjautumista varten.
  3. Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa sisään, sinulta kysytään haluatko osallistua työaikatutkimukseen. Toivomme, että haluat.
  4. Kirjaa ajankäyttöäsi mahdollisimman tarkasti kahden viikon ajan.

Tutkimustulokset selvillä syksyllä 2017

Hanke on alkanut vuoden 2016 alussa ja kestää vuoden 2017 loppuun saakka. 

Tutustu hankkeen rekisteriselosteeseen

Ota yhteyttä

Annina Ropponen
Erikoistutkija, Työterveyslaitos
annina.ropponen@ttl.fi
p. 043 825 1392 043 825 1392)

Riikka Mykkänen
Yhteiskuntasuhdepäällikkö, Suomen Ekonomit 
riikka.mykkanen@ekonomit.fi
p. +358201299286