Työssä viihtymiseen vaikuttaa työn sisältö ja merkitys, mutta myös monet muut tekijät. Analysoi alla olevien kysymysten avulla näitä työn osatekijöitä.

Millainen on sinun ihannetyösi ja -työyhteisösi?

Millaisissa tehtävissä viihdyt ja pääset käyttämään henkilökohtaisia vahvuuksiasi?

Haluatko tehdä asiakastyötä tai olla muuten tekemisissä ihmisten kanssa? Miten yksin työskentely tai tiimityö sopivat sinulle? Missä koet olevasi omimmillasi, asiantuntijana, esimiehenä vai projektityössä – vai kiinnostavatko kaikki sopivassa suhteessa.

Pidätkö muutoksen keskellä työskentelystä vai haluatko tehdä työtä vakaassa tilanteessa? Miten sinulle sopii työ, jossa esiinnyt pienemmille tai suuremmille yleisöille? Millaisessa työssä vahvuutesi pääsevät edukseen? Missä tehtävissä tai tilanteissa taas heikkoutesi tulevat esille?

Millaisen työrytmin ja vapauden koet omaksesi?

Haluaisitko säännöllisen työajan vai joustavat työajat ja mahdollisuuden etätyöhön? Miten suhtaudut matkustamiseen tai ylitöihin? Nautitko siitä, että on koko ajan kiire vai toivotko rauhallisempaa työtempoa ja aikaa myös luovalle ajattelulle?

Oletko valmis olemaan työnantajan käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa vai haluatko erottaa työn ja vapaa-ajan? Vaatiiko elämäntilanteesi tai työssä jaksaminen lyhyempää työaikaa ja enemmän joustoja? Vai nautitko vain vapaudesta suunnitella oma työaikasi?

Mitä odotat työyhteisöltä ja yrityskulttuurilta?

Millaisten ihmisten kanssa haluaisit työskennellä, millaista vuorovaikutusta odotat kollegoiden kanssa? Millaista johtamistapaa arvostat ja kuinka paljon tukea toivot esimieheltäsi? Kuinka tärkeänä pidät henkilöstön hyvinvointiin panostamista? Pidätkö avokonttorista, tiimityöstä ja ajatusten vaihdosta vai yksin työskentelystä omassa huoneessa?

Mitkä toimialat koet kiinnostaviksi?

Millaisten tuotteiden tai palveluiden parissa haluaisit työskennellä? Pidätkö kansainvälisestä ilmapiiristä ja yhteyksistä vai työskenteletkö mieluiten kotimaisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kanssa.

Kiinnostaako sinua yritystoiminta, yhteiskunnallinen vaikuttaminen vai ehkä työ tieteen tai taiteen parissa? Haluaisitko toimia esimerkiksi teollisuudessa, media-alalla, konsulttina, terveydenhuollon tai ehkä koulutuksen toimialalla? Mitä tiedät julkisen sektorin tai kolmannen sektorin työmahdollisuuksista? Kiinnostaako oman yrityksen perustaminen?