LinkedIn on todella monipuolinen väline verkostoitumiseen, asiakashankintaan ja työnhakijalle. Voit tulla löydetyksi tai löytää itse kontakteja, organisaatiota, tietoa ja työpaikkoja.
Työnhaussa LinkedIn on jo lähes välttämätön
Monet työnantajat ja erityisesti suorahaku- ja rekrytointikonsultit etsivät päivittäin LinkedInistä sopivia ehdokkaita mielenkiintoisiin tehtäviin. Lisäksi LinkedIn ehdottaa sinulle profiilisi mukaisia työpaikkoja, ryhmiä ja seurattavia tahoja.
LinkedIn antaa monia mahdollisuuksia myös uusien asiakkaiden ja yhteistyökumppanien etsimiseen, kontaktoimiseen ja yhteydenpitoon.
Aktiiviseksi LinkedIn-käyttäjäksi
LinkedIn suosii aktiivisia käyttäjiä. Mitä aktiivisemmin toimit LinkedInissä, mitä laajempi verkosto sinulla on ja mitä useammin päivität profiiliasi, sen helpommin potentiaalinen työnantaja, asiakas tai yhteistyökumppani löytää sinut. Varmista aluksi, että profiilissasi on perusasiat kunnossa.
Verkostoidu laajasti
- Etsi LinkedInistä työelämän tuttavasi ja pyydä heitä verkostoosi. Aina, kun tapaat uusia ihmisiä, lähetä heille saman tien verkostoitumiskutsu. Verkostoidu myös suorahaku- ja rekrytointikonsulttien kanssa.
- Kirjoita kutsuun aina henkilökohtainen viesti LinkedInin tarjoaman vakiotekstin sijaan. Kerro viestissä, miksi pyydät henkilön kontaktiksesi esim. missä olette tavanneet, mikä hänen puhumassaan tai kirjoittamassaan kiinnostaa tai innostaa sinua tai vaikkapa mitä osaamista olet tarjoamassa ja millaisessa tehtävässä näet itsesi seuraavaksi.
Toimi aktiivisesti
- Liity mukaan ammatillisiin ryhmiin, joissa keskustellaan oman ammattialasi asioista tai kiinnostuksen kohteistasi. Myös yritysten omat ryhmät ja työnhaun ryhmät toimivat verkostoina ja voivat antaa ajankohtaista tietoa.
- Seuraa kiinnostavia organisaatioita, niin saat ajankohtaista tietoa organisaation tapahtumista uutisvirtaasi – Home.
- Lue ja kommentoi uutisvirran postauksia, LinkedInin sisäisiä blogeja ja työpaikkailmoituksia – Jobs. Voit saada korvaamatonta tietoa sinua kiinnostavien työnantajien, asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden ajankohtaisista tilanteista. Työpaikkoja voit hakea usein suoraan LinkedInin kautta ja saat vinkkejä samantyyppisistä tehtävistä.
LinkedIn on paljon enemmän kuin pelkkä profiili
Vaikka LinkedIn on pitkälti standardoitu alusta, voit muokata profiiliasi monin tavoin ja siten tehdä LinkedInistä sekä ulkoisesti että sisällöllisesti enemmän portfolion kuin pelkän profiilin.
Kuva
Kuva on välttämätön osa LinkedIn-profiilia. Se herättää luottamusta ja tekee sinusta helpommin lähestyttävän. Varmista, että myös kuvasi tukee valloittavaa asiantuntijuuttasi.
Taustakuva
Olethan huomannut, että saat liitettyä profiiliisi myös taustakuvan? Vielä toistaiseksi taustakuvat eivät ole kovin yleisesti käytössä, joten se on hyvä tapa erottautua. Millainen kuva tukisi parhaiten sinun asiantuntijuuttasi?
URL-osoitteesi
Oletusasetuksena henkilökohtainen LinkedIn-linkkisi on numeroita ja kirjaimia sekalaisessa järjestyksessä. Pääset siivoamaan osoitteen klikkaamalla omalla profiilisivullasi oikealta Edit public profile & URL. Voit kirjoittaa uuden yksinkertaisemman tunnistimen kohdassa Edit URL. Yleisin muoto on fi.linkedin.com/in/etunimisukunimi.
Artikkelit
LinkedIn on madaltanut bloggaamisen kynnystä oman artikkelityökalunsa avulla. Pääset julkaisemaan omia tekstejäsi klikkaamalla Home-sivun kohtaa Write an Article. Kirjoittamasi blogitekstit tulevat näkymään halutessasi profiilikuvasi alapuolella.
Pidä blogin kirjoittamisen kynnys matalana. Kirjoita vaikkapa lyhyt kommentti artikkeliin, joka koskee oman alasi ajankohtaisia aiheita ja tee kommentistasi linkkeineen ensimmäinen blogikirjoituksesi.
Aineistot
Voit lisätä työkokemuksiisi ja koulutuksiisi muun muassa kuvia, videoita ja presentaatioita. Oletko tehnyt hyvän esitysaineiston mielenkiintoisesta aiheesta? Haluatko jakaa opinnäytetyösi oivalluksia uusille lukijoille? Mitä muuta materiaalia sinulla on, jota voit jakaa julkisesti ja joka kertoisi sinun asiantuntijuudestasi ja olisi hyödyksi myös muille? Lisää ne profiiliisi.
Suosittelut
Lisää luotettavuuttasi pyytämällä ja antamalla suositteluja (recommendations). Kirjoitettu suositus esimieheltä, yhteistyökumppanilta, alaiselta tai asiakkaalta kertoo paljon heidän arvostuksestaan sinua kohtaan.
Kiinnostukset
LinkedIn poimii melko satunnaisesti Interests-kohtaan ryhmiä ja seuraamiasi organisaatioita tai henkilöitä. Seuraamisen hyöty onkin ehkä muualla kuin profiilin näkymässä. Seuraamalla sinua kiinnostavia tahoja ja olemalla mukana ryhmissä, saat seuraamiesi tahojen uutisia uutisvirtaasi (Home). Ryhmät taas auttavat verkostoitumaan oman alasi ihmisten tai vaikkapa rekrytoinnin ammattilaisten kanssa.
Ovathan nämä kunnossa LinkedIn-profiilissasi?
Julkisuus ja kieli
- LinkedIn-profiilin on hyvä olla julkinen, koska siten verkostosi, tulevat työnantajasi ja yhteistyökumppanisi voivat löytää sinut. Kun luot ja täydennät LinkedIn-profiiliasi, ota huomioon julkisuus.
- LinkedInissä kieli on useimmiten englanti. Suomeksi näkee lähinnä tekstin tuottamisen ammattilaisten profiileja – silloin kyseessä on myös työnäyte. Myös suomalaiset rekrytoijat käyttävät englantia hakuja tehdessään.
Otsikko – Headline
- Nimesi alapuolella oleva otsikko kertoo, kuka olet työelämässä tai mitä tavoittelet seuraavaksi. Jos et ole muokannut kohtaa, LinkedIn kirjoittaa automaattisesti otsikoksi viimeisimmän tehtävänimikkeesi.
- Kuvaa osaamistasi otsikossa parista-kolmesta näkökulmasta, kerro toimialakokemuksestasi tai tavoittelemastasi seuraavasta tehtävästä. Esim. ◦ Looking for International Career Opportunities | HR Manager | Passionate Leadership Coach tai
- Experienced Finance Manager, Visionary Leader with Change Management experience.
Tiivistelmä – About
- Tiivistelmä on lyhyt myyntipuheesi verkossa. Sen tulee herättää kiinnostus lukemaan koko profiili, kuvata keskeisimmät osaamisalueesi ja tavoitteesi työelämässä.
- Anna persoonallisuutesi näkyä!
- LinkedIn samankaltaisti viimeisimmässä päivityksessä työpöytäversion ja mobiiliappin ulkoasuja. Nyt tiivistelmästä näkyy vain kaksi ylintä riviä suoraan, joten on entistä tärkeämpää kirjoittaa ydinasiat heti tiivistelmän alkuun.
Kokemus – Experience
- Kirjoita tehtävänimikkeen lisäksi otsikkoon useampi sana, jotka kuvaavat tehtävän keskeisiä osa-alueita.
- Kuvaa kokemustasi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta potentiaalinen rekrytoija kiinnostuu.
- Kerro aktiivisesti verbeillä mitä ja miten teet, mitä olet saanut aikaan ja keiden kanssa olen työskennellyt. Mieti, miten voit kuvata onnistumistasi ilman luottamuksellisia yksityiskohtia.
- Muista myös vastuusi laajuus, toimialakokemus, verkostot, asiakaskunta.
Koulutus – Education
- Varmista, että peruskoulutuksesi (esim. MSc Econ) löytyy helposti.
- Kirjaa merkittävät lisäkoulutukset kohtaan Courses tai Certifications.
Osaaminen – Skills and Endorsements
- Lisää itsellesi taitoja (skills), jotka kuvaavat hyvin osaamistasi – sekä laajoja, ylätason käsitteitä että spesifejä, yksityiskohtaisia. Testaa haussa, mitä näillä avainsanoillasi löytyy. Jos samalla termillä löytyy esim. 13 miljoonaa muuta henkilöä tiedät, että tarvitset runsaasti myös muita skillejä.
- Huomaa, että ilman osion aukiklikkaamista näkyy vain kolme ensimmäistä taitoa. Voit vaihtaa kohtien järjestystä, joten varmista, tärkeimmät taitosi näkyvät ensimmäisenä.
Muut osiot – Accomplishments
- LinkedInissä on useita osioita, joissa voit kuvata muuta kiinnostavaa kokemustasi tai saavutuksiasi. Esim. Projektit – Projects, vapaaehtoistyö – Volunteer Experience tai kunniamaininnat – Honors and Awards.
- Täältä löytyy nykyään myös kielitaito. Kielet kannattaa lisätä varsinkin, jos toimit kansainvälisissä tehtävissä tai haluat siirtyä niihin.
Profiilista pdf
- Profiilin voit tallettaa myös pdf-muodossa, joten sitä voi käyttää CV:nä myös verkon ulkopuolella.
Rekrytoinnin ammattilaisten vinkit LinkedInin käyttöön työnhaussa
Miksi LinkedInissä kannattaa olla profiili?
”LinkedIn on CV, käyntikortti ja kontaktit samassa paketissa. Se on ammatillisen verkostoitumisen ja työnhaun tärkein Some-kanava, jonka käyttäjämäärät ovat Suomessakin voimakkaassa kasvussa.”
Mia Niskanen, Research Manager, MPS Executive Search
”LinkedIn on todella monipuolinen väline työnhakijalle. Monet työnantajat ja erityisesti suorahaku- ja rekrytointikonsultit etsivät päivittäin LinkedInistä sopivia ehdokkaita mielenkiintoisiin tehtäviin.”
Arja Parpala, uravalmentaja, Suomen Ekonomit
Verkostoituneimman suomalaisen neuvot
Verkostoitunein suomalainen ja some-rekrytoinnin ammattilainen Tom Laine kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että sosiaalista mediaa hyödyntävä rekrytointi yleistyy ja samaan aikaan korostuvat verkostot ja suorahaut.
Mitä profiilin rakentamisessa olisi huomioitava?
”LinkedIn-profiilissa kannattaa työstää ainakin perusasiat (sopiva otsikko, tiivistelmä, työhistoria, koulutus, osaamiset) kuntoon.”
Mia Niskanen, Research Manager, MPS Executive Search
”Unohda luettelot – tee lukemisesta helppoa ja antoisaa. Kerro tarkemmin työtehtävistäsi, työnantajistasi ja koulutuksistasi. Kuvaa niiden sisältöä ja tuomaa osaamista sinulle. Tuo esiin aidot kiinnostuksen kohteesi – vapaaehtoistöiden ja luottamustoimien kuvaaminen kertoo sinusta myös työntekijänä.
Työnantaja haluaa saada sinusta liittyvän kokonaiskuvan: jos mahdollista, kerro tauoistasi työelämässäsi, perhevapaista, ulkomailla olosta, työnhakuvaiheista jne. Mieti muutamia osaamistasi kuvaavia avainsanoja ja lisää niitä kuvauksiisi. Kirjoita tekstit englanniksi ja halutessasi lyhyesti myös suomeksi. Kuva kannattaa lisätä profiiliin, se puhuttelee lukijaa.”
Maria Calonius, Recruitment Manager, Ernst & Young Oy
Mikä auttaa tulemaan löydetyksi?
”Aktiivisesti uutta työtä hakevan on hyvä kiinnittää huomiota verkoston kokoon ja laatuun, omaan aktiivisuuteen ja luontevaan osaamisen esille tuomiseen. Laaja verkosto, mahdollisimman täydellinen profiili ja osuvat avainsanat parantavat mahdollisuuksia tulla rekrytoijan löytämäksi LinkedInin kautta.”
Mia Niskanen, Research Manager, MPS Executive Search
”Lisää kontakteja sitä mukaa kuin tapaat heitä esimerkiksi erilaisissa tilaisuuksissa. Kontaktien määrä ja laatu kertovat verkostoistasi. Seuraa mielenkiintoisia yrityksiä, työnantajia kiinnostaa sekin tieto. Muista kehua aiheesta muita suositusten kautta. Kun sinä suosittelet, sinua suositellaan.”
Kaisa Välivehmas, perustaja, Uniikkiura Oy
Esimerkkejä LinkedIn-profiileista
Usein omaan profiiliin voi saada vinkkejä muiden samantyyppisissä tehtävissä toimivien henkilöiden profiileista. Voit etsiä profiileja LinkedInin haku-toiminnolla valitsemillasi hakusanoilla. Voit käyttää esim. tehtävänimikettä tai jotain yleisempää hakusanaa.
Voit myös saada näistä LinkedIn-profiileista vinkkejä oman profiilisi päivittämiseen. Profiilit vaihtelevat muun muassa kokemuksen, alan ja asematason mukaan. Esimerkkiprofiilit ovat LinkedInissä olevia aitojen ihmisten profiileja, joiden käyttöön esimerkkeinä olemme saaneet luvan kyseisiltä henkilöiltä. Niiden ei ole tarkoitus edustaa ”täydellisiä” profiileja, vaan antaa esimerkkejä eri tavoista rakentaa toimiva LinkedIn-profiili.
Esimerkkinä LinkedIn-profiilit:
- Lauri Loikkanen – controller ja kehittäjä
- Hanna-Maarit Nieminen – coachingtaitoinen markkinointijohtaja
- Outi Olkkola – tavoitehakuinen HR Business Partner
- Lotta Takala – nuori strategiakonsultti
- Juho Toivola – rekrytointikouluttaja ja Keynote-puhuja
Jos esimerkkiprofiilit eivät aukea
Näet kaikki esimerkkiprofiilit, jos nämä henkilöt ovat verkostostossasi suoria kontakteja tai kontaktisi kontakteja ja olet kirjautuneena LinkedIniin.
Jos et näe profiileja, varmista ensin, että olet kirjautunut LinkedIniin. Jos et edelleenkään näe jotain profiilia, pyydä kontaktiksesi Ekonomien uravalmentaja Arja Parpala. Kun Arja on hyväksynyt kutsusi, pääset näkemään esimerkkiprofiilit.
Työpaikat LinkedInissä
Ekonomeille suunnatut työpaikat löydät LinkedIn-ryhmästämme.
Liity sinäkin ja tavoitat ekonomien parhaat työpaikat ja ammatilliset keskustelut.