Piilotyöpaikoilla tarkoitetaan yleensä niitä työpaikkamahdollisuuksia, joita ei ilmoiteta julkisesti vaan sopivat osaajat etsitään esimerkiksi suorahakukonsulttien tai verkostojen avulla.
Joskus taas piilotyöpaikka voi syntyä, kun sopiva tyyppi tarjoaa osaamistaan sopivaan aikaan. Työnantaja nappaa osaajan työhön, vaikka ei ollut aiemmin edes ajatellut rekrytoida. Osaamisvajeita on voinut syntyä esimerkiksi yritysostojen, toiminnan kasvun ja muutosten seurauksena.
Suurin osa työpaikoista on piilossa
Suorahaku- ja rekrytointikonsultit kertovat, että suuri osa, jopa 80 %, työpaikoista on piilossa. Vain osa täytetään julkisen työpaikkailmoittelun kautta.
Työnantaja säästää usein aikaa ja rahaa, kun sopiva osaaja etsitään jotain muuta kanavaa pitkin. Työnhakijoista kuitenkin suuri osa näyttää keskittyvän vastaamaan julkisiin työpaikkailmoituksiin ja muut työnhaun kanavat jäävät helposti huomiotta.
Piilotyöpaikkojen etsiminen ja oman osaamisen tarjoaminen kannattaa. Sen sijaan, että odotat, että sopiva rekrytointi-ilmoitus ilmestyy eteesi, piilotyöpaikat avaavat sinulle aivan uudenlaisen, aktiivisen roolin työnhaussa.
Voit rohkeasti lähestyä sinua kiinnostavia organisaatioita ja tarjota osaamistasi. Piilotyöpaikkojen hakeminen pitää sinut aktiivisessa vireessä. Emme ole kuulleet, että kukaan katuisi aktiivista piilotyönhakua, vaikka uusi työpaikka olisikin löytynyt muuta kautta.
Piilotyönhaussa on kyse tiedonhausta, verkostoitumisesta, oman osaamisen tarjoamisesta ja löydettävissä olemisesta. Monesti piilotyöpaikkamahdollisuus avautuu, kun sopivat tahot ovat tietoisia osaamisestasi, tavoitteistasi ja tilanteestasi.
Etsi tietoa ja pysy ajan hermolla
Jotta löydät näkökulmastasi kiinnostavia yrityksiä ja pääset jyvälle, keihin kannattaa ottaa yhteyttä, seuraa mediasta erityisesti investointiuutisia, kasvuyritysten menestystarinoita, uudistuksia liiketoiminnassa, nimitysuutisia ja saneeraustilanteita.
- Perehdy tarkemmin, mihin kiinnittää erityistä huomiota
- Investointiuutisia, tietoja isoista kaupoista ja hyvistä uutisista
Kiinnostavia työnantajia voi löytyä sinua kiinnostavan alan katto-organisaation kautta. Kauppalehden Menestyjät-listaus on myös hyvä paikka bongata kiinnostavia ja mahdollisesti itselle vielä tuntemattomia yrityksiä.
Kirjoita luettelo sinua kiinnostavista työnantajista, niin näet konkreettisesti omat kohteesi. Seuraa näitä yrityksiä myös LinkedInissä. Jotta piilotyönhaku pysyy hyvässä vireessä, varmista, että sinulla on tiedossa kymmeniä kiinnostavia työnantajia, joita lähestyä.
Verkostoidu ja hyödynnä verkostoasi
Uusiin ihmisiin tutustuminen on paitsi kivaa myös hyödyllistä. Monella meistä on taipumusta ajatella, että omat verkostot ovat pienet tai että kukaan ei halua tulla häirityksi. Ihmiset kuitenkin auttavat yleensä mielellään. Miten sinä suhtautuisit, jos joku pyytäisi sinulta apua?
Varmista, että ainakin ystäväsi ja valikoidut työkontaktisi tietävät työnhaustasi. Pyydä heitä vinkkaamaan omasta tuttavapiiristään ihmisiä, joihin sinun kannattaisi olla yhteydessä. On tärkeää, että ilmaiset selkeästi osaamisesi ja toiveesi tulevasta työstä, jotta verkostosi ihmiset osaavat kertoa sinusta myös eteenpäin. Verkostosi pitää silmät ja korvat auki sinun puolestasi silloinkin, kun omat rajalliset resurssisi ovat suuntautuneena muualle.
Kun olemassa oleva tuttavapiiri on kartoitettu, ryhdy laajentamaan verkostoasi. Osallistu sinua kiinnostavan alan tilaisuuksiin, tapahtumiin ja messuihin. Etsi jo etukäteen kiinnostavia ihmisiä, keihin haluaisit tapahtumassa tutustua. Muista pyytää tapaamasi ihmiset LinkedIn-kontakteiksi.
Verkostoitua voit myös virtuaalisesti. Osallistu esimerkiksi oman alan kiinnostaviin keskusteluihin LinkedInissä tai Twitterissä.
Tarjoa aktiivisesti osaamistasi
Tiedät, mitä alallasi tapahtuu. Tunnet sinulle kiinnostavat toimijat. Tiedät, mitä osaat ja mitä haluat.
Seuraavaksi on aika tarjota rohkeasti omaa osaamista. Soita tai lähetä sähköpostia mahdolliselle tulevalle esimiehellesi. Esittele itsesi ja osaamisesi ja ennen kaikkea hyöty, mitä toisit työnantajalle.
Älä koskaan jätä kontaktointia vain yhteen yhteydenottoon. Näytä, että olet todella kiinnostunut yrityksestä ja mahdollisuudesta työskennellä siellä.
Jos saat vastaukseksi, että “meillä ei valitettavasti juuri nyt ole rekrytointitarvetta”, kysy, milloin olisi hyvä palata asiaan. Kysy myös vinkkejä, mihin muualle sinun kannattaisi olla yhteydessä. Palaa joka tapauksessa asiaan viimeistään parin kuukauden kuluttua.
Moni haluaa työskennellä tunnetulla työnantajalla. Piilotyöpaikkojen tunnustelu pienemmissä ja vähemmän tunnetuissa yrityksissä on usein tuottavampaa kuin isoihin taloihin soittelu. Kun otat yhteyttä pienempiin työnantajiin, kilpailua ei todennäköisesti ole ja saatat osua kultasuoneen.
Tarjoa osaamistasi myös suorahakukonsulteille. Kerro heille mitä olet tehnyt, mitä haluat tehdä jatkossa ja millaisessa organisaatiossa näet itsesi seuraavaksi.
Ole löydettävissä
Aktiivisen piilotyönhaun lisäksi on hyvä varmistaa, että olet helposti rekrytoijien löydettävissä. Ole löydettävissä ja lähestyttävissä ainakin LinkedInissä ja lisää CV:si esimerkiksi Monsterin ja Oikotien CV-tietokantoihin sekä TE-Palvelujen sivustolle.
Kaikenlainen asiantuntijuuttasi tukeva näkyvyys sosiaalisessa mediassa on etunasi myös työnhaussa.
7 tapaa löytää piilotyöpaikka
- Verkostot
- Suorahaku
- Sosiaalinen media
- Tapahtumat ja tilaisuudet
- Mediaseuranta
- Alan katto-organisaatiot
- Suorat yhteydenotot työnantajiin