Voi hyvin EkonomiEsimies!

Teemamme tänä vuonna on hyvinvointi. Esimiehenä sinulla on ratkaiseva rooli siinä, miten työyhteisösi ja sinä itse voit. Me haluamme osaltamme auttaa sinua lisäämään omaasi ja muiden hyvinvointia. Tällä sivulla julkaisemme kerran kuukaudessa esimiestyöhön ja hyvinvointiin liittyvän vinkin tai tehtävän.


Huhtikuun vinkki: Esimies - miten sinä näytät arvostusta?

Jokaiselle meistä on tärkeää tulla arvostetuksi.  Se miten muut ihmiset kohtelevat meitä, kertoo meille paljon itsestämme.  Millaisena toiset ihmiset näkevät minut?  Saanko osakseni luottamusta ja kunnioitusta?  Arvostetuksi tuleminen - erityisesti esimiehen taholta- kannustaa.  Se lisää uskoa siihen, että osaan ja kykenen.  Parhaimmillaan se antaa rohkeuden itseni ylittämiseen ja saamaan aikaan tuloksia, joihin en edes kuvitellut yltäväni.

Esimies, arvostatko sinä alaisiasi?  Annatko automaattisesti ”Totta kai” -vastauksen sen enempää miettimättä?  Veikkaanpa, että alaistesi kokemus voi olla toisenlainen.  Vaikka pyrit esimiehenä toimimaan aidosti ja vilpittömästi, saattavat alaisesi jäädä arvailemaan, pidätkö heitä sittenkään tärkeinä.  Arvostuksesi tulee näkyä jokainen päivä valinnoissasi, teoissasi, tavoissasi ja puheissasi.

Osoitat arvostusta kiinnittämällä huomiota alaistesi onnistumisiin, vahvuuksiin ja siihen, että ne ovat mahdollisimman hyvin työyhteisönne käytössä.  On tärkeää, että kysyt mielipiteitä ja kuuntelet myös vastaukset.  Osaat käyttäytyä kohteliaasti sekä viestiä asiallisesti ja ystävällisesti.  Arvostavana esimiehenä hallitset myös rakentavan palautteen antamisen jalon taidon.

Esimiehenä osoitat arvostusta myös

 • pitämällä lupaukset
 • kysymällä kuulumisia
 • perustelemalla, miksi tehtävä on tärkeä
 • antamalla vastuun tehtävästä ja toteutustavasta
 • valamalla uskoa kykyihin
 • pyytämällä neuvoa tai mielipidettä
 • antamalla kunnian työn tekijälle
 • kannustamalla ja antamalla myönteistä palautetta
 • kertomalla tärkeistä uutisista ensin asianosaisille
 • kohtelemalla kaikkia tasapuolisesti

Mieti hetki, miten sinä suhtaudut alaisiisi.  Oletko käytettävissä ja annatko aikaasi myös ilman virallista kalenterivarausta?  Oletko vuorovaikutuksessasi läsnä vai ovatko ajatuksesi jo seuraavassa palaverissa?  Tiedätkö alaisistasi työtehtävien ja vastuiden lisäksi myös jotain henkilökohtaista, esim. perheestä tai harrastuksista?  Maltatko tehtävän antaessasi pitäytyä antamasta yksityiskohtaisia neuvoja ja ohjeita? Arvostusta joko on tai ei ole.  Sen puuttumisen huomaa yhtä helposti, kuin hajuveden lihapullataikinasta.

Voit aloittaa arvostamisen harjoittelun alla olevan vinkin avulla:

 • Listaa kaikki alaisesi ja asiat, joita tässä ihmisessä arvostat.
  Ole arviossasi oikeudenmukainen ja rehellinen.  Yksi voi olla taitava ideanikkari ja toinen taas mestari rakentamaan hyviä yhteistyösuhteita.  Kummatkin taidot ovat arvokkaita.
 • Kerro seuraavassa sopivassa tilanteessa ihmiselle, mitä ominaisuutta hänessä arvostat ja miksi hän on sinulle ja työyhteisöllenne tärkeä.
 • Pyydä alaisiltasi palautetta omasta tavastasi osoittaa arvostusta.  Kysy mitä sinä voisit tehdä enemmän, vähemmän tai toisella tavalla.

Esimies, muista, että sinun ei tarvitse olla täydellinen.  Voit lisätä pieniä arvostavia eleitä toimintaasi vähitellen.  Mistä sinä aloitat tänään?  

Arvostavaa huhtikuuta!