Passion för undervisning
    Anu Puusa vann Undervisningspriset 2016

Anu Puusa har utan tvivel rätt grepp om sitt arbete. Denna biträdande professor som nyss mottagit Finlands Ekonomers Undervisningspris har i år också fått Hyvä opettaja-priset som delas ut vid institutionen för ekonomiska vetenskaper vid Itä-Suomen yliopisto. Både priserna grundar sig på uppskattning från studerandena. "Det är svårt att hitta ord", konstaterar Anu Puusa. "Som lärare kan man inte få viktigare feedback än så här."
 
Finlands Ekonomers Undervisningspris fick Anu Puusa för sin kurs "Osuustoiminnan idea ja osuustoiminta yritysmuotona" (Andelsverksamhetens idé och andelsverksamheten som företagsform). Kursen förenade på ett värdefullt sätt universitetets tre grundläggande uppgifter: undervisning, forskning och samarbete mellan företag. I praktiken är kursen ändå bara ett lysande exempel på hennes sätt att undervisa. "Anu Puusa väcker entusiasm hos studerandena oavsett vilket ämne det är fråga om", säger Toivo Isoranta från studerandeföreningen Optimi ry som föreslog att priset skulle gå till Anu.

Det är lätt att förstå varför studerandena blir entusiastiska. Anu Puusa sprudlar av känslor och glöd när hon talar om sitt arbete. "För mig är arbetet en chans att ge uttryck för det jag brinner för. Jag har friheten att utveckla, komma med idéer och handla, men som motvikt innebär detta självfallet ett stort ansvar", preciserar Anu.

Anu trivs med att undervisa. Förutom sina egna kurser håller hon också gästföreläsningar samt besöker företag och skolor.

Priset som delades ut till en bra lärare fick hon i våras. När man lyssnar på henne kan man inte låta bli att tänka att priset utan tvivel gick till rätt person. Vilja att förmedla kunskap, hjälpa andra till nya insikter och locka fram konstruktiv kritiskhet är viktiga rättesnören som även studerandena sätter värde på. Toivo Isoranta berättar om bakgrunden till priset: "En enkät skickades till medlemmarna i ämnesföreningen för ekonomistuderande för att kort och gott hitta en lärare som studerandena tycker om. Anu Puusas namn dök upp.  Motiveringarna var bl.a. att hon är trevlig och lätt att komma till tals med och att hon betonar samspelets betydelse i positivt hög grad på sina kurser."

Själv anser Anu det viktigt att hon har en stark tro på det hon undervisar. "En del av min sakkunskap är också att jag kan sammanfatta det jag lärt mig och förmedla det vidare."

Andelsverksamhetens betydelse

Andelsverksamhet och att förklara den för nya åhörare är hennes viktigaste arbetsuppgift för tillfället. Anu börjar tala snabbare när detta ämne kommer på tapeten: "Jag är fortfarande totalt förtrollad av ämnet – helt fantastiskt",  "Och nu har jag chansen att berätta om detta för andra! Det bästa är att se hur en ökad kunskap får det att gå upp ett ljus även för studerandena när de inser vilken betydelsefull sak det är fråga om." Anus läror har inspirerat till ett stort antal pro gradu-avhandlingar och doktorsavhandlingar. Några studerande har till och med grundat andelslagsföretag.

När planeringen av kursen inleddes för fem år sedan visade det sig att okunnigheten om andelsverksamhet var enorm. Tack vare en stark passion, en tro på idén samt flit kunde de första studerandena börja studera ämnet redan ett halvår senare.

Anu berömmer osjälviskt de andra som var med och planerade kursen och som hon fortfarande samarbetar med för att utveckla den år för år. Verkställande direktören för Pohjois-Karjalan Osuuskauppa Juha Kivelä och doktoranden Antti Varis är i första hand de som är skyldiga till att kursen såg dagens ljus. "I början var vår iver större än vårt kunnande, men med mycket energi och arbete blev slutresultatet utmärkt.  Vi litade på vår egen hjälp och samarbetade, de var våra metoder", drar sig Anu till minnes.

"På kursen undervisar ett flertal intressanta föreläsare och det diskuteras mycket flitigt", säger Toivo Isoranta nöjt.  Särskilt i våras fick toppföreläsarna korridordiskussionerna att gå heta. Anu Puusa önskar att hela Finland vaknar till insikt om detta viktiga ämne. "Andelsverksamheten hör till allmänbildningen, den är en stor del av oss och av vår historia. Jag skulle gärna se att ämnet undervisades på alla skolnivåer.

Batterierna laddas under semestern

Den meriterade lärarens semester gick åt till att bygga hus med familjen.  "Familjens gemensamma hobby är att bygga. Huset vi bygger för tillfället är redan det fjärde projektet", skrattar Anu. "Det bästa sättet att känna att man har semester är att hugga tag i cirkelsågen medan de små döttrarna flitigt håller på med att måla och mannen spikar fast brädor."

Har man ett givande arbete smakar det igen att börja jobba efter semestern. Anu är övertygad om att allt är möjligt när man själv försöker och är öppen för allt nytt. Både i arbetet och i livet i övrigt.

Vem?

•    Namn: Anu Puusa
•    Ålder: 41 år
•    Utbildning: ED
•    Fritidsintressen: Badminton, gymmet, läsning, särskilt historiska romaner.
•    Familj: Man, två döttrar, två hundar.


Anu Puusas bild: Risto Kuittinen

Ta kontakt

Ombudsman, utbildningspolitik

Suvi Eriksson

tfn +358201299268

suvi.eriksson@ekonomit.fi