
Hankenilla helpottuneet tunnelmat
Kylteriyhdyshenkilö Janina Airikainen: ”Lähiopetusta saa järjestää kaikille opiskelijoille tartuntasuojatoimenpiteet huomioiden, mutta kaikki opinnot on myös saatava suorittaa etänä halutessaan. Yliopiston tiloissa ei tulla järjestämään tapahtumia syksyllä, ja isoimmat tapahtumat on siirretty järjestettäväksi online-tilaisuuksina.
Ylioppilaskunnassa seurataan yliopiston ohjeistuksia tapahtumien järjestämiseen liittyen. Ylioppilaskunnan tiloissa ja ulkona tapahtumia voinee järjestää viranomaisten ohjeistuksia noudattaen.
Monet vaikuttavan olevan helpottuneita siitä, että lähiopetukseen osallistuminen ja yliopistolla opiskelu on mahdollista syksyllä.”
Kuopiossa pelko tyhjästä kaupungista
Kylteriyhdyshenkilö Justiina Järventaus: ”Täällä Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella syksyä odotetaan innokkaasti, mutta hieman varautunein tunnelmin. Vaikka kampuksen ovet ovat avoinna 1.9. alkaen entiseen tapaan, lähtökohtaisesti kaikki opetus järjestetään etänä. Fukseille kuitenkin voidaan ja pyritään järjestämään lähiopetusta.
Fuksiviikot ja syksyn aloitus tulee väistämättä olemaan sekä vanhoille että uusille opiskelijoille poikkeuksellinen, sillä fuksiviikot eivät tule olemaan entisensä.
Saapuvatko uudet opiskelijat kaupunkiin? Entäpä ne vanhat ja kokeneet, jotka ovat antaneet fukseille paljon kaivatut vinkit?
Tapahtumia on peruttu, toteutustapoja on muutettu sekä pelko tyhjästä kaupungista on suuri. Etenkin ainejärjestöt ovat huolissaan siitä, saapuvatko uudet opiskelijat kaupunkiin? Entäpä ne vanhat ja kokeneet, jotka ovat antaneet fukseille paljon kaivatut vinkit?
Itse jännitän syksyä enemmän kuin koskaan, mutta jaksan uskoa, että hyvällä yhteishengellä ja sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla tästäkin syksystä saadaan unohtumaton.”
Aalto-yliopistolla vuorottelumalli
Kylteriyhdyshenkilö Saara Oksanen: ”Täällä Otaniemessä jatketaan pääosin opiskelua ja työskentelyä etänä. Ainoana poikkeuksena on, että jos opetusta ei voida toteuttaa etänä laadukkaan oppimisen olennaisesti kärsimättä, tällainen opetus voidaan järjestää turvallisuudesta huolehtien kampuksella. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat lähiopetuksessa etusijalla.
Kampuksella työskentelyyn on Aallossa kehitetty joustava vuorottelumalli. Se yhdistää etä- ja lähityöskentelyn turvallisesti ja joustavasti, mutta koskee lähinnä henkilökuntaa. Täällä Otaniemessä suurin osa asukkaista on opiskelijoita.
Opiskelijoita ahdistaa sekä mietityttää tuleva syksy ja tietämättömyys tulevasta. Nyt myös tapahtumien peruminen saa opiskelijat pelkäämään, että edessä on samanlainen syksy kuin kevät oli.”
Joensuussa riittää ”mäyrille” tilaa
Kylteriyhdyshenkilö Claudia Kärnä: ”Itä-Suomen yliopistossa alkaa fuksiviikot ja opetus vasta nyt syyskuussa. Kaikki opetus on etänä niin vanhemmille opiskelijoille kuin uusille fukseille. Ainoa poikkeus sääntöön on laitosesittely.

Tapahtumat on muokattu rajoitusten mukaisiksi ja osa tapahtumista on viety ulos. Tämä onnistuu Joensuussa melko vaivatta, koska meillä on aloittavia opiskelijoita huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Vaasassa.
Opiskelijat muodostavat todella ison osan paikkakunnan väestä (joka kolmas on opiskelija) ja ovat näkyvä osa Joensuun katukuvassa. Vallitsevan tilanteen myötä moni on muuttanut takaisin pk-seudulle ja hoitaa etäopinnot sieltä käsin. Mäyrät (eli fuksit) ovat olleet innokkaita ja odottavaisia, ja alustavan tiedon mukaan heitä on tulossa mukava määrä Joensuuhun pandemiasta huolimatta.”
Turun kauppakorkeassa ei lannistuta, vaikka kahvit keitetään kotona
Kylteriyhdyshenkilö Aku Lehojärvi: ”Koronan sävyttämä arki on ajanut Turun kauppakorkeakoulun opiskelijat takaisin kotisohville. Ensimmäisen jakson opetus järjestetään muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta etänä. Yliopiston tilat eivät ole käytössä, eli valitettavasti kahvit täytyy keittää itse ainakin alkusyksyn ajan.
Puput, eli ensimmäisen vuoden opiskelijat Turun kauppakorkeakoulussa, ovat olleet toiminnan ytimessä ja kaikki tapahtumat on rajattu siten, että paikalle pääsevät heidän lisäkseen ainoastaan tutorit. Uusille opiskelijoille on haluttu antaa mahdollisimman hyvät mahdollisuudet ryhmäytyä ja ystävystyä. Puput ovat jälleen saaneet unohtumattoman ensimmäisen viikon, ja hymy on tätä katsoessa ollut itselläkin herkässä.
Jotkut nauttivat etäopiskelun tuomasta vapaudesta, kun taas toiset saattavat kaivata maisemanvaihdosta. Epätietoisuus tulevaisuudesta on yleistä, mutta se otetaan usein vastaan haasteena, eikä siitä yleisesti ottaen ole täällä lannistuttu.”
Åbo Akademissa uutta tekniikkaa hybridiluentoja varten
Kylteriyhdyshenkilö Hanna Kuusinen: ”Mäen toisella puolella Åbo Akademin kauppakorkeakoulussa on myös aloiteltu uutta lukuvuotta poikkeuksellisissa tunnelmissa. Koulu on avannut jo ovensa uusille opiskelijoille orientaatioviikon ajaksi, mutta vanhat konkarit saavat tyytyä taistelemaan Zoomin ja Netflixin välillä. Opiskelut jatkuvat ainakin alkusyksyn osalta pääasiassa etänä, mutta kirjasto ja kouluruoka – jonka kallistuminen herätti hieman soraääniä – ovat palanneet helpottamaan arkea.
Vanhat konkarit saavat tyytyä taistelemaan Zoomin ja Netflixin välillä
Åbo Akademissa on kuluvan vuoden aikana eletty ajan hermolla ja panostettu erityisesti luentosalien tekniikkaan. Moni luento on mahdollista pitää jatkossa hybridiluentona, jos tilanne sallii.
Fiilis kampuksella on ollut ensimmäisen viikon, gulisveckan, aikana enimmäkseen positiivinen. On ollut mahtavaa päästä näkemään uudet opiskelijat kasvotusten Zoomista huutelun sijasta. Vaikka moni lause päättyykin sanoihin ’normaalisti ei tehdä näin’, kampuksella on havaittavissa vahva yhteisöllinen meininki.”
Oulussa opiskelijat näkyvät katukuvassa
Kylteriyhdyshenkilö Siiri Harju: ”Syksyn ensimmäinen opintojakso alkaa pääasiallisesti etänä. Etäopetuksesta poikkeavat esimerkiksi laboratorio-opetukset sekä aloittavien opiskelijoiden orientaatioviikon infot.
Oulun yliopisto suosittelee opiskelijoita suosimaan pyöräilyä, sillä onhan Oulussa suoraan yliopistolle vievä hieno pyöräbaana. Oulun kaupunki palkittiin vuonna 2019 Rakentajapäivillä tämän pyöräbaanan rakentamisesta. Pyöräily onkin varmasti poikkeusoloissa hyvä kulkuväline, sillä julkinen liikenne ruuhkautuu varsinkin lukuvuoden alussa. Linnanmaan kampuksen väkimäärä on nousussa myös sen tähden, että Oulun ammattikorkeakoulu on jo osin siirtynyt yliopiston kanssa saman katon alle.
Fuksiviikon tapahtumia on turvallisuuden vuoksi jouduttu karsimaan, mutta onneksi lähitapaamisia on suunniteltu ja uudet opiskelijat toivotetaankin perinteisesti tervetulleeksi Ouluun maanantaina 31.8. Finanssin Fuksipäivässä.
Haalarikansaa on jo näkynyt Oulun katukuvassa, mikä on varsin yleinen näky Oulun kaduilla ympäri vuoden. Vaikka opetus onkin etänä, Oulu ei ole autioitunut opiskelijoistaan.”
Jyväskylässä hiukan jännitettiin, mutta enemmän innostuttiin
Kylteriyhdyshenkilö Teemu Hautakangas: ”Syksy ja fuksien orientaatioviikot ovat lähteneet räväkästi käyntiin Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Ensimmäisellä viikolla ilmassa on huomattavasti ollut koronan aiheuttamaa jännitystä, mutta innostuneisuus uudesta lukuvuodesta, varsinkin fuksien keskuudessa, on saanut kaikki iloisin mielin palaamaan takaisin opiskelujen pariin. Tästä voidaan kiittää kauppakorkeakoulun sekä Jyväskylän kylteriainejärjestöjen Pörssin ja Dumpin varotoimia ja ohjeistuksia koronan varalta.
Suurin osa tapahtumista järjestetään ulkona ja tapahtumissa kierretään pienryhmissä, jolloin fuksit pääsevät levollisin mielin tutustumaan muihin fukseihin ja Jyväskylään opiskelijakaupunkina.
Opetus järjestetään Jyväskylässä pääosin etänä, mutta yliopiston tiloissa ja lähiopetuksessa noudatetaan tilojen kokomääriin perustuvia henkilörajoituksia.”
Vaasan merenrantakampus tyyntyy, mutta pinnan alla kuohuu
Kylteriyhdyshenkilö Eeva Kääpä: ”Vaasan yliopiston fuksit pääsevät aloittamaan opiskelutaipaleensa syyskuun alussa. Uunituoreita kauppatieteiden opiskelijoita saapuu Vaasaan sankoin joukoin, joten pääsääntöisesti kaikki opetus toteutetaan etänä.
Syksyn suunnitelmien osalta on todellakin saanut harjoitella ajattelua laatikon ulkopuolelta.
Jotta uudet opiskelijat saataisiin kuitenkin tiiviiksi osaksi yhteisöä, viisaita päitä on lyöty yhteen tapahtumien suunnittelukokouksissa. Alkusyksyn aikana on saanut monta kertaa yllättyä positiivisesti kollegojen ja muiden yhteistyötahojen innovatiivisuudesta, kun tilanne on vaatinut nopeita ratkaisuja turvallisuuden takaamiseksi. Syksyn suunnitelmien osalta on todellakin saanut harjoitella ajattelua laatikon ulkopuolelta. Edessä on varmasti huikea syksy.
Vaasassa joka viides vastaantulija on opiskelija, eli opiskeluelämän kuhinaan on täällä totuttu. Tänä syksynä kaupunki kuitenkin jäänee tavallista hiljaisemmaksi, kun opiskelijat eivät saavu paikan päälle merenrantakampuksellemme. Suuresta määrästään huolimatta Warrantin jäsenet tunnetaan yhteisöllisyydestään, jonka voimaan luotamme vahvasti myös näinä erikoisina aikoina.”
Lappeenrannassa desinfioidaan ahkerasti
Kylteriyhdyshenkilö Aino Juurikkala: ”Lappeenrannan Skinnarilan kampusalue on hiljaisen kevään ja aution kesän jälkeen herännyt henkiin, kun opiskelijat ovat saapuneet kaupunkiin. Koska isot tapahtumat on siirretty ulos ja kaikki (eli kaksi) Lappeenrannan opiskelijabaaria ovat remontissa, kampusalue todellakin näkyy ja kuuluu. Vaikka laulaminen on näennäisesti kielletty mikrobien leviämisen hillitsemiseksi, teekkareita on vaikeaa estää veisaamasta kiltalaulujaan. Ja siitähän me kylterit sitten innostumme.
LUT-yliopistossa Lappeenrannassa sekä Lahdessa opetus starttaa hybridiopetuksena: osa kursseista on täysin etänä ja osaa tarjotaan sekä livenä että verkosta seurattavana versiona. Meidän kampus on auki rajoitetusti. Käsidesiä on joka puolella ja turvavälejä suositellaan noudattamaan. Yliopisto jakaa meille kasvomaskeja ja ylioppilaskunta sai trukkilavallisen käsidesiä Kyrö Distilleryltä, eli nyt kädet desinfioidaan joka paikassa. Myös Lappeenrannan kaupunki on muistanut meitä opiskelijoita ilmaisilla kangasmaskeilla.
Uudet opiskelijat ovat yhtä innokkaita kuin aina, mutta vanhempia tieteenharjoittajia hieman kalvaa perinteisten tapahtumien peruminen, siirtäminen tai muuttaminen. Uudet ratkaisut ovat jo osoittautuneet toimiviksi, ja osa niistä jäänee varmasti käyttöön jatkossakin.”
Tampereella viuhahdettu poikkeusoloissakin
Kylteriyhdyshenkilö Milla Kukkonen: ”Syyslukukauden opetus aloitettiin Tampereen yliopiston kauppatieteiden yksikössä pääsääntöisesti etätoteutuksena. Uutta on, että yliopisto on jälleen avannut ovensa opiskelijoille ja pääsy kampukselle on mahdollista rajoitetusti. Kaivattu kirjaston rauha ja edulliset opiskelijalounaat kutsuvat siis taas halukkaita.
Entäs opiskelijaelämä? Tietyistä perinteistä ja tapahtumista on voitu pitää kiinni. Uusien opiskelijoiden eli smurffien tutustumisviikot potkaistiin käyntiin jo parisen viikkoa sitten. Smurffiviikkomme ovat uusille smurffeille merkittävä tekijä opiskelijaelämään tutustumisessa ja oman opiskelijayhteisön löytämisessä. Siksi halusimme tarjota smurffeille kokemuksen poikkeusoloista huolimatta, mutta tietysti turvallisuus edellä.
Hauskanpitoa ei ole puuttunut, ja historiaakin on tehty päätymällä lööppeihin.
Ja kuinka huikeat Smurffiviikot meillä onkaan jo nyt takana! Hauskanpitoa ei ole puuttunut, ja historiaakin on tehty, kun päädyimme perinteisellä, hyvän mielen tempauksellamme iltapäivälehden lööppeihin.
Lue myös: