Feedback från medlemmarna är väldigt viktigt för att vi på Finlands Ekonomer ska kunna förbättra vår verksamhet ytterligare. Med hjälp av vår Medlemspuls-enkät tar vi regelbundet pulsen på medlemmarna gällande olika aktuella frågor. I den senaste enkäten samlade vi bland annat in information om medlemmarnas avsikter att byta jobb.

44 procent av de svarande sade att de funderar på att byta jobb. Trots denna höga siffra så är det bara en liten del som aktivt letar nytt arbete.

En av de största orsakerna till att man tvekar att sätta igång med arbetssökandet är en önskan att inte enbart byta jobb, utan att byta karriär till någonting helt annat än det nuvarande. Det yrkesval man gjorde någon gång i tiden kanske inte längre känns rätt. Vilket är helt naturligt – det hinner ju hända en hel del på vägen. Målsättningar ändras, intressen likaså, för att inte tala om livsprioriteter och värderingar.

Att byta karriär kan dock kännas skrämmande. Det ter sig som en allt oöverkomligare tröskel när man passerat 40- och speciellt 50-årsstrecket.

Känner du igen dig? Är du medelålders och känner att du är på helt fel arbetsplats?

Våga byta karriär! Tänk på att till exempel i 50-årsåldern har du ännu 15 år kvar av ditt arbetsliv. Så varför inte satsa på att hitta en yrkesbana och en arbetsplats som känns trivsam och meningsfull?

En vanlig orsak till att man inte gör slag i saken är att man helt enkelt inte vet vad man vill byta till. Om så är fallet kan du ta hjälp av våra professionella karriärcoacher, som på ett strukturerat sätt hjälper att bilda dig en uppfattning av nästa steg. När du väl vet detta lägger du upp planen och strategin för att komma dit.

Oavsett om du vill byta karriär vid 40, 45 eller efter 50 så är det inte för sent! Ställ dig frågan; vad är konsekvensen av att jag fortsätter arbeta med någonting jag egentligen inte vill?

Möjligheterna är oändliga och vi karriärcoacher på Finlands Ekonomer finns till för att vägleda dig i rätt riktning. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig som går i tankarna att byta karriär, var än i livet du befinner dig. Vi ser ofta exempel på ekonomer som har vågat ta klivet ut i det okända. Varje historia är unik – men har en sak gemensamt: ingen har ångrat sig!

Amy Skogberg, karriärcoach, Finlands Ekonomer
amy.skogberg@ekonomit.fi

OBSERVERA att om du vill boka tid till en svenskspråkig karriärcoach, så välj en tid som är markerad med svenska flaggan.