Miksi Suomen Ekonomit tuki Sture Fjäderiä Akavan puheenjohtajaksi vuonna 2020?

Suomen Ekonomit tuki Fjäderiä aiempien puheenjohtajakausien näyttöjen perusteella. Hän oli menestyksekkäästi uudistanut akavalaisen yhteiskuntavaikuttamisen. Akavan näkyvyys ja painoarvo olivat Fjäderin aiemmilla kausilla lisääntyneet merkittävästi.

Toisekseen halusimme tukea ehdokasta, joka ajoi parhaiten jäsenillemme tärkeitä asioita. Näitä olivat esimerkiksi kannustava ja vastuullinen veropolitiikka, työllisyyden ja talouden vahvistuminen sekä työssäjaksaminen ja työhyvinvointi.

Jäsenistömme kannalta katsoimme, että Fjäder oli paras ehdokas.

Miksi Sture Fjäderin kauden pituudesta tehtiin kirjallinen sopimus?

Sopimuksen sisältö oli Akavan hallituksessa laajasti tiedossa oleva asia. Osa liitoista halusi kirjata tämän yhteisen tahtotilan sopimuksen muotoon. Silloinen puheenjohtajamme Timo Saranpää edusti tilanteessa Suomen Ekonomeja, ja siksi hänen nimensä on paperissa.

Suomen Ekonomeille olisi käynyt myös suullinen sopimus tai se, että Fjäder olisi jatkanut kautensa loppuun.

Pyydämme anteeksi, että Akavan puheenjohtajavalinnan prosessi on näyttäytynyt jäsenille epäselvänä. Jatkossa varmistamme, että prosessi, jolla keskeiset linjaukset ja henkilövalinnat tehdään, on avoin ja läpinäkyvä ja että siinä huomioidaan vielä entistäkin paremmin tasa-arvo ja monimuotoisuus.

Mistä sopimuksessa sovittiin?

Sopimuksessa sovittiin siitä, että Akavan puheenjohtaja toimii tehtävässään vain kaksi vuotta. Mistään muusta ei sovittu sopimuksessa eikä taustakeskusteluissa.

Ajoitus oli mielestämme hallitusohjelmavaikuttamisen kannalta paras mahdollinen. Istuva puheenjohtaja saa hoitaa työnsä loppuun, ja uusi puheenjohtaja pääsee aloittamaan vaikuttamistyön uuden eduskunnan ja hallituksen kanssa.

Miten Suomen Ekonomit valitsee ehdokkaansa seuraavaksi Akavan puheenjohtajaksi?

Suomen Ekonomit ei ole toistaiseksi sitoutunut kenenkään ehdokkaan tai potentiaalisen ehdokkaan taakse.

Odotamme, että ehdokasasettelu on valmis. Sen jälkeen Suomen Ekonomien hallitus kuulee ehdokkaita ja tekee päätöksensä sen perusteella.

Tuemme ehdokasta, joka on vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ajaa parhaiten jäsenillemme tärkeitä asioita. Näitä ovat esimerkiksi työelämän tasa-arvo, kannustava ja vastuullinen veropolitiikka sekä aivotyöläisten ja opiskelijoiden hyvinvointi.

Lisäksi pidämme kaikissa henkilövalinnoissa tärkeänä monimuotoisuutta.

Miten jäsen voi vaikuttaa Suomen Ekonomeissa?

Jäsenenä voit koska tahansa lähettää palautetta, näkemyksiä tai toiveita liitolle. Käytössäsi ovat esimerkiksi seuraavat kanavat:

Voit vaikuttaa myös oman paikallisyhdistyksesi kautta olemalla yhteydessä esimerkiksi paikallisyhdistyksesi hallitukseen.  

Suomen Ekonomien ja paikallisyhdistysten hallituksiin ja toimikuntiin on avoimet haut, joista tiedotetaan jäsenille.

Lisätietoja:

Elo Jari
Toiminnanjohtaja
p. +358405009840