Palvelemme jäseniämme yrittäjyyden eri käänteissä aina yrittäjyyden pohdinnasta yrittäjän arkipäivään.  Tarjoamme urakeskusteluja, juridisia palveluita, koulutuksia sekä yhteistyössä tuotettuja palveluita yrittäjille. Lisäksi tarjolla on erilaisia oppaita ja tallenteita.

Palvelut yrittäjille

Lakineuvonta Tapahtumat Uravalmennus Oppaita yrittäjille Webinaareja yrittäjille


 • Sparrausta yrittäjyyteen, työn tuunaamiseen ja tasapainon löytämiseen.
 • Mentorointia yrittäjyyteen.
 • Aloittavan yrittäjän neuvonta rajatuissa oikeudellisissa kysymyksissä.
 • Koulutuksia ja tapahtumia ammatilliseen kehittymiseen ja kohtaamisiin.
 • Suomen Yrittäjien laajan palvelupaketin neuvontapalveluineen tavallista edullisemmin.
 • Virtuaalilakimies -palvelun, joka on yrittäjille hyödyllinen asiakirjatietopankki.
 • Fondian ilmainen puhelinkonsultaatio (15 min)
 • OP-Kevytyrittäjä -palvelu: Saat jäsenetuna 20 % alennuksen
 • UKKO.fi: Saat jäsenetuna laskutuspalvelun käytöstä 20 % alennuksen

Aloittavan yrittäjän neuvonta

Yleistä tietoa ja ohjausta tiedonlähteille seuraavissa yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä: 

 • Yrittäjäksi ryhtyminen
 • Asiantuntijan toimeksiantosopimus sopimukseen ryhtymistilanteissa
 • Yrityksen osakkaiden välinen osakassopimus sopimukseen ryhtymistilanteissa 

Huomioithan, että annamme näissä sopimustilanteissa yleistä tietoa ja neuvontaa yksittäisissä sopimusehdoissa. Emme kuitenkaan laadi sopimustekstiä, tee kokonaistarkastuksia tarjottuihin sopimuksiin tai hoida sopimuksen tulkintaan tai päättämiseen liittyviä riita-asioita. Myöskään esimerkiksi vero- ja sosiaaliturvakysymykset eivät sisälly neuvontaan.

Ota yhteyttä yrittäjäneuvontaan, yrittajat@ekonomit.fi

Uravalmennus yrittäjille

Kun yrittäjyys uravaihtoehtona pohdituttaa, voit ottaa yhteyttä uravalmentajiimme. Luottamukselliset keskustelut uravalmentajan kanssa auttavat sinua löytämään ratkaisuja, kun etsit uutta suuntaa urallesi.

Lue lisää

Yrittäjyysyhteistyö

AKY – Akavalaiset yrittäjät

Ekonomit on perustanut muiden liittojen kanssa yhteisjärjestön AKY – Akavalaiset yrittäjät, joka on liittynyt Suomen Yrittäjien toimialajärjestöksi. AKY – Akavalaiset yrittäjät on korkeakoulutettujen yrittäjäjärjestö, johon kukin liitto kuuluu yrittäjäjäsentensä osalta. AKY toimii jäsenjärjestöjensä yhteistyöelimenä yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, täydentää yrittäjille suunnattuja palveluita ja edistää korkeakoulutettujen yrittäjien toimintaedellytyksiä.

Suomen Yrittäjien palvelupaketti

Akavalaiset yrittäjät -yhteistyön myötä Ekonomien yrittäjäjäsen voi hankkia Suomen Yrittäjien laajan palvelupaketin (95 euroa / vuosi vuonna 2020) ilman, että hänen tarvitsee liittyä erikseen Suomen Yrittäjien jäseneksi. Palvelupaketti avaa pääsyn Suomen Yrittäjien jäsenetuihin, mutta ei sisällä jäsenyyttä sen paikallisyhdistyksissä.

Lue lisää ja hanki Suomen Yrittäjien palvelupaketti Suomen Yrittäjien verkkosivujen kautta.

Fondia

Fondia on liikejuridiikan täyden palvelun talo, joka tarjoaa Suomen Ekonomien jäsenille näiden tarpeisiin räätälöityjä lakipalveluita. Lisätietoja Fondian yrittäjille tarjoamista palveluista: www.fondia.fi/yrittajille.

Usein kysyttyä yrittäjyydestä

Mistä saan hyvää veroneuvontaa?

Suomen Ekonomit ei itse anna veroneuvontaa ei palkansaaja-asemassa oleville, eikä yrittäjille. Verottaja antaa luonnollisesti viranomaisena veroneuvontaa yrittäjille. Suosittelemme Suomen Veronmaksajien keskusliiton jäsenyyttä, josta saa hyvää juridista veroneuvontaa, kirjanpitoneuvontaa sekä erilaista koulutusta. Veronmaksajien keskusliitosta saavat myös ei-jäsenet maksullista veroneuvontaa.

Suosittelemme Suomen Veronmaksajien keskusliiton jäsenyyttä, josta saa hyvää juridista veroneuvontaa, kirjanpitoneuvontaa sekä erilaista koulutusta. Veronmaksajien keskusliitosta saavat myös ei-jäsenet maksullista veroneuvontaa.

Mistä löydän mallisopimuksia?

VirtuaaliLakimies on Fondian juristien laatima lakitietopankki, joka tarjoaa yrityksille maksutta juridista perustietoa päivittäisen liiketoiminnan hoitamisen tueksi. Virtuaalilakimies sisältää yhteensä yli 1700 artikkelia suomeksi ja englanniksi, jotka käsittelevät yrittäjille tärkeitä juridisia kysymyksiä kattavasti, selkeästi ja luotettavasti. Tietopankki kattaa yritystoiminnan kannalta kymmenen tärkeintä juridiikan aluetta työoikeudesta yhtiöoikeuteen toimien kattavana tietolähteenä koko yrityksen henkilökunnalle.

VirtuaaliLakimies –palvelun käyttöönotto tapahtuu helposti rekisteröitymällä osoitteessa www.virtuaalilakimies.fi ja ilmoittamalla kampanjakoodisi rekisteröitymisen yhteydessä. Kampanjakoodin löydät jäsensivuiltamme.

Mihin työttömyyskassaan yrittäjän kannattaa kuulua?

Työttömyyskassoja on olemassa kahdenlaisia: palkansaajien ja yrittäjien työttömyyskassoja. KOKO-kassa on palkansaajien työttömyyskassa, yrittäjä voi vakuuttaa itsensä SYT-kassassa. Selvitä kassajäsenyytesi vaihtoehdot heti yritystoiminnan alkaessa.

Jos olet kokoaikaisesti palkkatyössä ja harjoitat yritystoimintaa sen ohella, sinun kannattaa kuulua KOKO-kassaan. Päätoimisena yrittäjänä voit kuulua KOKO-kassaan korkeintaan 18 kuukautta yritystoiminnan aloittamisesta lukien. Päätoimisen yrittäjän on kuitenkin yritystoiminnan aloitettuaan hyvä harkita liittymistä yrittäjien työttömyyskassaan katkottoman ansioturvan varmistamiseksi.

Miten yrittäjyys vaikuttaa jäsenetuihin ja jäsenmaksuun?

Yrittäjyys ei itsessään vaikuta jäsenyyteesi Suomen Ekonomeissa, se voi jatkua normaalisti kaikkine etuineen ja palveluineen. Meiltä löytyy lisäksi myös erityisesti yrittäjille suunnattuja palveluja ja tapahtumia. Löydät niistä lisää tietoa tapahtumakalenteristamme.

Yrittäjyys vaikuttaa kuitenkin olennaisesti työttömyysturvaan sekä sitä kautta KOKO-kassan jäsenyyteesi ja kassan osuuteen jäsenmaksussasi. Yrittäjien työttömyyskassa on Yrittäjäkassa (entinen SYT).

Jos liityt Yrittäjäkassaan, saamme siitä automaattisesti tiedon ja KOKO-kassan jäsenyys voidaan lopettaa liittymistä edeltävälle päivälle. Loppuvuoden osuus KOKO-kassan maksusta voidaan sitten joko siirtää hyvitykseksi ensi vuoden jäsenmaksuusi tai palauttaa sinulle. Muussa tapauksessa tarvitsemme erillisen eroilmoituksen KOKO-kassan jäsenyyden lopettamiseen. Vapaamuotoinen sähköpostiviesti osoitteeseen jasenpalvelu@ekonomit.fi riittää hyvin.

Lisätietoa siitä, mihin työttömyyskassaan yrittäjän kannattaa kuulua, löytyy aiemmasta vastauksesta ylempää.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjät voivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta esimerkiksi Yrittäjäkassassa.

Muista nämä yrittäjäksi ryhtyessäsi

 • Liiketoimintasuunnitelma
 • Yrityksen perustaminen ja yhtiömuodon valinta
 • Rahoitus
 • Osakassopimus
 • Verotus
 • Yritysidean suojaaminen
 • Yrittäjän vakuutukset
 • Yrittäjän sosiaaliturva
 • Työnantajavelvoitteet
 • Viranomaisluvat

Ota yhteyttä

Niskanen Eeva
Tapahtumatuottaja
p. +358452602884

Aloittavan yrittäjän neuvonta

Ota yhteyttä: yrittajat@ekonomit.fi

Uravalmennus

Varaa aika henkilökohtaiseen uravalmennukseen tai ota yhteyttä: ura@ekonomit.fi