Jari Elo

Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja on vaihtunut syyskuun alussa. Pitkän uran Ekonomeissa tehnyt Anja Uljas suuntaa katseensa vuodenvaihteessa siintäviin eläkepäiviin.

Uusi toiminnanjohtaja, KTM Jari Elo, 50, on kokenut asiantuntijoiden johtaja, joka on työskennellyt niin järjestöissä kuin yrityksissä. Aiemmin muun muassa Raha-automaattiyhdistyksessä, Suomen Olympiakomiteassa ja TeliaSonerassa markkinoinnin ja viestinnän johtotehtävissä työskennellyt Elo näkee, että hänen työhistoriansa läpi kulkeva punainen lanka on ollut auttamisen halu.

”Esimerkiksi Olympiakomiteassa roolini oli suuressa määrin urheilijoiden mukana olemista ja auttamista. Raha-automaattiyhdistyksessä tehtiin äärimmäisen välttämätöntä työtä tukemalla sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, jotka vaikuttavat satojentuhansien suomalaisten elämään. Sonerassa loin sponsorointimallia, jolla vietiin nuoria urheilijoita kohti mahdollista huippu-urheilijuutta”, Elo kertoo.

Suomen Ekonomien johtoon hän siirtyy tilanteessa, jossa työelämä ja ammattiliitot ovat radikaalissa muutoksessa – tai ainakin niiden pitäisi hänen mielestään olla.

”Meidän on ennakoitava ja vastattava koulutuksen ja työelämän muutoksiin. Toisaalta juuri ammattiliitot voivat ketterästi tarjota jäsenilleen ajantasaisia palveluja kuten uraneuvontaa, koulutusta ja juridista asiantuntija-apua. Iso haaste on, että erityisesti nuoret työurien alussa olevat ihmiset eivät näe ammattiliittojen tarjoavan heille riittävästi vastineita rahalle. Edunvalvontakin nähdään jotenkin kaukaisena eikä itseä koskevana. Samalla kuitenkin esimerkiksi työnantajat ovat erittäin järjestäytyneitä ja pitävät rivinsä ryhdikkäästi suorassa nyt ja tulevaisuudessa. Siinä yhtälössä yksittäinen järjestäytymätön työntekijä on aika yksin.”

Jari Elon mielestä järjestöjen tekemä työ on hyvin merkityksellistä. Omien elämänarvojensa hän kertoo lepäävän vanhempiensa muuraamaan kivijalan päällä.

”He ovat luoneet minulle arvopohjan, käytöstavat ja toisten kunnioituksen.”

Jari Elo asuu Kirkkonummella vaimon, kahden pojan, koiran ja neljän alpakan kanssa. Vapaa-ajallaan hän on hurahtanut remontointiin ja rakentamiseen.