kuvituskuva heinäpellosta

Opiskelijat ovat ilmastonmuutoksesta vielä huolestuneempia kuin ekonomit. Lisäksi 80 prosenttia kaikista vastaajista on valmis tekemään elintasoonsa liittyviä heikennyksiä ilmastonmuutoksen torjumisen vuoksi.

Kyselyyn vastasi reilut 300 henkilöä 4000:n otoksesta, joten tulokset ovat vain suuntaa-antavia. Kyselyllä halusimme selvittää, mitä asioita jäsenet haluavat yhteisen järjestön ajavan heidän puolestaan.

Yli 70 prosenttia vastanneista on siltä mieltä, että kilpailukiellot pitää kieltää tai niiden sidonnaisuusajalta tulee maksaa palkkaan rinnastettava kompensaatio. Yli 60 prosenttia näkee, että liiton tehtävänä on neuvotella jäsenille yleiskorotus. Noin puolet on sitä mieltä, että perhevapaissa on lisättävä isille tarkoitettuja vapaita vähentämällä perheiden vapaasti jaettavia vapaita, noin puolet on ajatusta vastaan.

Paikallisessa sopimisessa 45 prosenttia on sitä mieltä, että parasta on, kun sopimisen tekee henkilöstön edustaja työntekijöiden puolesta. Vajaa 40 prosenttia pitää parhaana, että jokainen työntekijä sopii itse.

Jos seuraavalla hallituskaudella pitää säästää, eniten kannatusta vastaajien keskuudessa saa kulutuksen verotuksen korottaminen. Seuraavaksi eniten ollaan valmiita säästämään yritysten tukemisesta ja pääoman verotuksen korottamisella. Yksikään vastaajista ei leikkaisi koulutuksesta.

Tulevissa vaaleissa Kokoomus on suosituin puolue kyselyyn vastanneiden keskuudessa. Toiseksi suosituin on Vihreät.

Kyselyn toteutti Suomen Ekonomeille Kantar TNS vuodenvaiheessa.

Vastaajien kesken arvottiin Oura-älysormus, ja sen voitti Emma Stenius. Onnittelut!