Hyvinvointi tietotyössä

Työpäivät täyttyvät keskeytyksistä ja jatkuvasta kiireen tunnusta. Viestintäkanavat piippaavat, eikä rauhallista työaikaa ja -tilaa ole lainkaan. Olo on niin ylivirittynyt, ettei yhteen asiaan keskittyminen onnistu enää vapaa-ajallakaan. Työterveyspsykologin ja aivoasiantuntijan Mona Moisalan mukaan kyse on aivojen ylikuormittumisesta.

– Jos ajatukset käyvät jatkuvasti ylikierroksilla, rauhoittuminen on vaikeaa tai kärsit univaikeuksista, aivosi ovat todennäköisesti ylikuormittuneet. Myös arjen hajamielisyys ja keskittymisvaikeudet kielivät usein siitä, että aivosi kaipaavat lepoa, Moisala sanoo. 

Aivoja on tärkeää huoltaa niin töissä kuin vapaa-ajalla. Moisalan vinkeillä pääset alkuun:

  1. Varmista riittävä unensaanti. Tämä on aivojen hyvinvoinnin kannalta kaikkein tärkein tekijä. Helpoin tapa parantaa unenlaatua on varmistaa, ettei älylaitteita tule selattua juuri ennen nukkumaan menoa.
  2. Rytmitä työpäivä. Omista osa päivästä sälähommille, puheluille ja palavereille. Rauhoita loput päivästä rauhallisemmalle, keskittymistä vaativalle työlle.
  3. Muista tauot. Pidä työtehtävien välissä mikrotaukoja, jolloin hengität viisi kertaa syvään. Panosta yhteen pidempään taukoon, jolloin siirryt kokonaan pois älylaitteiden parista. 
  4. Vältä multitaskausta. Päätä edes yhden etäpalaverin ajan keskittyä vain siihen, mitä palaverissa tapahtuu, ja unohda sivupuuhastelu. 
  5. Sopikaa pelisäännöt. Keskustelkaa työyhteisön kesken yhteisistä säännöistä muun muassa tavoitettavuuteen ja palaverien kestoon liittyen. Pohtikaa yhdessä, miten sähköposti- ja viestintäkulttuurianne voisi kehittää siten, että se tukisi mahdollisuutta keskittyä työhön ilman keskeytyksiä.
  6. Tarjoa aivoillesi palauttavaa ja keskittymistä vaativaa tekemistä, esimerkiksi käsitöitä, tanssimista tai ruoanlaittoa. Aivot nauttivat sopivista haasteista, mutta samalla tulee muistaa tekemisen hauskuus ja nautinnollisuus.

Katso Suomen Ekonomien hyvinvointivalmennuksen Work hard but smart – Voimia myös seuraavaan (työ)päivään -webinaaritallenteesta lisää vinkkejä ja harjoituksia aivoterveelliseen työskentelyyn.


Lisää aiheesta:

Nuokutko taas koneella tai pompitko päättömästi asiasta toiseen? Ota vireystilasi hallintaan

Hyvinvointi aivotyössä