Salokannel Riku
Työmarkkinajohtaja
p. +358407249566

Nyt on luonnollisesti työnseisausten arvioinnin aika puolin ja toisin. Samanaikaisesti neuvotteluissa pyritään kuitenkin edistymään ja jatkoa mietitään. Neuvottelujärjestö YTN:n historian laajin lakko vaikuttaa olleen kattava, ja myös ekonomeja siihen on osallistunut merkittävä määrä. Lakossa olleiden pitää muistaa hakea lakkoavustusta 31.12.2019 mennessä Ylemmät Toimihenkilöt YTN:ltä sähköisellä lomakkeella, jonne pääset täältä.

Esimiehet ja asiantuntijat eivät tyydy vähempään

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden, siis myös ekonomien, osalta sovittelua on käyty koko kuluvan viikon ajan. Toiveita neuvottelutuloksen saamiseksi tälle vuodelle täytyy pitää yllä, mutta kovin todennäköiseltä se ei tällä hetkellä vaikuta.

Julkisuudessa on ollut esillä, että Teknologiateollisuus on Teollisuusliiton pöydässä poistanut kilpailukykysopimuksen mukana tulleet 24 ylimääräistä työtuntia työntekijöiltä. Ylemmille toimihenkilöille työnantaja kuitenkin edellyttää edelleen minimissään helatorstain muuttamista työpäiväksi. Olisi erikoista, että työntekijöillä se olisi pyhäpäivä, mutta esimerkiksi ekonomeilla työpäivä.

Vielä erikoisempaa on se, että Teollisuusliitolle on annettu jo kaksi sovintoesitystä, jotka on hylätty, mutta esimiehille ja asiantuntijoille ei ole edes tarjottu sopimusta tai sovintoesitystä koko neuvottelujen aikana.

Toivottavasti kattava työnseisauksiin osallistuminen ymmärretään kannanottona sille, että esimiehet ja asiantuntijat haluavat vähintään samat ehdot kuin Teollisuusliitto.

Kierroksen avaajaa odotetaan

Työehtosopimukset ovat päättyneet monilla muillakin aloilla, mutta näissä neuvottelupöydissä odotetaan työmarkkinakierroksen päänavausta. Esimerkiksi finanssialalla tähtäillään kohti ensi vuotta ja toden teolla käynnistyviä neuvotteluja. Kaikissa pöydissä keskeisenä kiistakysymyksenä ovat kiky-tuntien kohtalo sekä ostovoimaa kehittävä palkkaratkaisu.    

Kaikkien katse onkin Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelupöydässä, josta odotetaan sopimusta ja kierroksen avausta.

Reilu työehtosopimus joululahjaksi?

Vahvaa uskoa ei siis ole siihen joulun ihmeeseen, että reilu työehtosopimus löytyisi paketista. Mahdotonta se ei toki ole, mutta toistaiseksi myöskään Teollisuusliiton pöydästä ei ole kantautunut tietoa isoista edistysaskeleista, varsinkin kun tänään valtakunnansovittelijan sovintoesitys hylättiin. 

Toivotan kaikille rauhallista joulun aikaa ja luottamusta siihen, että sopu lopulta löytyy myös työmarkkinapöydissä. Jos ei vielä nyt vuoden päätteeksi, niin uutena hyvänä vuotena.